Konkurso nugalėtoją nustebino užgaulūs aplinkinių kaltinimai

Nuo vaikystės neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Erikas Jonas Jankauskas tikina, kad žmonės dabar didesnį dėmesį kreipia į jo tobulą šypseną, o ne į negalią.

Erikas Jonas Jankauskas tapo konkurso „Pradėkite naują gyvenimą su gražesne šypsena“ nugalėtoju.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Erikas Jonas Jankauskas tapo konkurso „Pradėkite naują gyvenimą su gražesne šypsena“ nugalėtoju.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:47 AM

„Kol vyko konkursas galvojau, kad tikrai nelaimėsiu, tačiau viskas baigėsi priešingai. Tikrai neliūdžiu dėl to, kad pirmos vietos laimėtojai neatsiliepė ir prizą gavau aš. Dabar žmonės dažniau pastebi mano plačią šypseną, o ne vežimėlį“, – kalbėjo Erikas Jonas Jankauskas.

Klinika „Grožio chirurgija“ skelbė konkursą „Pradėkite naują gyvenimą su gražesne šypsena“. Neatsiliepus išrinktai laimėtojų porai, klinikos atstovai dėmesį atkreipė į konkurse antrą vietą užėmusį neįgalų šiaulietį Eriką Joną.

Klinikos atstovai nusprendė, kad vaikinui yra reikalinga pagalba, reikšmingai pakeisianti jo gyvenimo kokybę.

Žmonės su negalia bijo eterio ir viešumo

Vaikino šeima itin palaikė Eriką Joną, kuris dažnai dalyvauja skirtinguose projektuose. Jo nuomone, žmonės su įvairiomis negaliomis patys save uždaro tarp keturių sienų ir bijo eiti į viešumą.

„Pažįstu daug žmonių su ta pačia judėjimo negalia kaip ir mano. Jie bijo rodytis, bijo aplinkinių, bijo išankstinių nuomonių. Dėl to žmonių su negalia, dalyvaujančių tokio tipo projektuose lygiavertiškai su sveikais žmonėmis – labai mažai“, – kalbėjo konkurso nugalėtojas.

Vis tik pats Erikas Jonas pripažino, kad po konkurso teko išklausyti ir piktų komentarų – neva jis laimėjo tik dėl savo negalios.

Jam anksčiau taip pat teko susidurti su ne itin malonu dėmesiu – pastebėdavo įdėmius praeivių žvilgsnius į kojas, į vežimėlį.

„Ir gailestis. Pastebėdavau būtent tai. Dabar žmonės europietiškesni, supranta, kad yra įvairių žmonių, galiu nejausdamas diskomforto nuvažiuoti į kavinę ir į mane nežiūrės kaip į ateivį. Maloniau, kai nėra perdėto gailesčio – nuo to gyventi tik geriau“, – teigė pašnekovas.

Konkurse dalyvavo, nes norėjo baltesnių dantų

Konkurso laimėtojas labiausiai laukė dantų balinimo procedūros.

„Dar niekada man nebuvo atlikta tokia procedūra, tad labai norėjau išmėginti, pažiūrėti, kokie bus pokyčiai“, – teigė rezultatų su nekantrumu laukęs Erikas Jonas.

Klinikos „Grožio chirurgija“ odontologė Rūta Abloževičienė ir burnos higienistė Sandra Burčikaitė jam atliko burnos higieną, išbalino dantis ir atstatė iltinius dantis.

Gydytojos pastebėjo, kad retai kada pas pacientus mato tokius sveikus dantis, kaip pas Eriką Joną. Pats vaikinas pasidžiaugė, kad didelių problemų su dantimis neturėjo niekada – jam nėra jų skaudėję, nereikėjo taisyti.  Tiesa, genetiškai stiprius ir sveikus dantis Erikas Jonas pasakoja visą laiką prižiūrėjęs – atsakingai valydamas ir naudodamas kokybiškas dantų pastas bei burnos skalavimo skysčius.

„Nuolat lankytis pas odontologus nebuvo būtinybės, tačiau genai genais… Jei būčiau visiškai pamiršęs prižiūrėti dantis, jokie genai nebūtų padėję“, – kvatojo pašnekovas.

Besišypsančiam žmogui atviros visos durys

Anot dantis nuolat prižiūrinčių gydytojų, su laimingu, pozityviu, nuolat besišypsančiu žmogumi bendrauti lengviau ir maloniau. Šiai minčiai pritaria ir konkurso laimėtojas.

„Graži šypsena atveria kito žmogaus širdį. Žmonės lengviau tave prisileidžia, patys nejučia pradeda šypsotis ir visi keliai tampa atviri. Rimto ar pikto veido žmonėms – to pasiekti daug sunkiau“, – sako optimistu save laikantis Erikas Jonas.

Dabar dar dažniau besišypsantis vaikinas po atliktų procedūrų sulaukė komplimentų iš aplinkinių, pastebėjusių jo pokyčius.

„Klausinėja, ką pasidariau, sako, kad skirtumas yra didžiulis. Tikrai pakilo mano pasitikėjimas savimi, o kai žmonės nuolat giria tai norisi šypsotis ir šypsotis“, – su entuziazmu pasakojo konkurso laimėtojas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.