Vėžys: kodėl kabinamės į sielvartą pamiršdami viltį?

„Jums vėžys“ – žodžiai, kuriuos bijome išgirsti kiekvienas. Žodžiai, kurie siejasi su skausmu ir neišvengiama mirtimi. Žodžiai, mūsų viduje pasėjantys baimę ir verčiantys užimti gynybinę poziciją: „Man? Niekada! Aš negaliu sirgti“.

Išmokime šypsotis. Išmokime pagirti save už kiekvieną gerą poelgį. Išmokime sakyti „Ačiū“, „Prašom“, „Myliu“... Išmokime džiaugtis net saulėta diena ar lietumi...<br>"iStock" asociatyvi nuotr.
Išmokime šypsotis. Išmokime pagirti save už kiekvieną gerą poelgį. Išmokime sakyti „Ačiū“, „Prašom“, „Myliu“... Išmokime džiaugtis net saulėta diena ar lietumi...<br>"iStock" asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andželika Marauskaitė

Feb 11, 2013, 2:34 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:24 AM

Taip, ši liga labai dažna. Ir taip, ši liga atima daug. Tačiau vedini baimės pamirštame, kad medicina ir įvairūs tyrimai nestovi vietoje, neužfiksuojame tokių faktų, kad vėžys jau gali būti pagydomas, kad galima jo išvengti. Savo noru kabinamės į sielvartą pamiršdami viltį. Viltį esant sveikam nesusirgti, o sergant pasveikti.

Šių dienų galimybės leidžia užkirsti kelią ligos pradžioje, bet, deja, dėl tos pačios baimės ir, galbūt, ne meilės sau, mes į tai nekreipiame dėmesio. Jei bent kartą per metus skirtume laiko apsilankymui pas gydytoją, didelė tikimybė, kad būtų nustatytos ikivėžinės formos, kurios gali būti sėkmingai išgydomos. Viena diena sau ir vėžys nuginkluotas. Kuo ankščiau drąsiai paskelbsime norą gyventi, kuo ankščiau iškelsime ginklus prieš šią ligą, tuo didesnė galimybė bus pajusti pergalės skonį.

Mūsų gyvenimas – mūsų rankose. Kaip ir mūsų sveikata – kiek mylėsime ir gerbsime save, tiek sveiki būsime. O jei netyčia susirgome, darykime viską, kad pasveiktume; pasveikus – kad nebesirgtume. Ir išmokime panaudoti savo stipriausią ginklą – meilę. Meilę sau, artimui ir meilę gyvenimui.

Išmokime šypsotis. Išmokime pagirti save už kiekvieną gerą poelgį. Išmokime sakyti „Ačiū“, „Prašom“, „Myliu“... Išmokime džiaugtis net saulėta diena ar lietumi...

Ir nedelskime. Nebijokime... Nes „Pralaimėti nėra blogiausia. Blogiausia – nepabandyti“.

Šis tekstas - socialinės kampanijos Vėžys - ne nuosprendis dalis. Ši kampanija – apie kovą su vėžiu, juo sergančius žmones, jų gyvenimus, patirtis, viltį, dramas šeimose ir širdyse. Jeigu jus vienaip ar kitaip palietė ši liga, kviečiame pasidalinti savo istorija ir įkvėpti vilties kitiems panašaus likimo žmonėms. Jūsų tekstų, nuotraukų ar vaizdo įrašų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt, juos galite įkelti ir čia.

Kampanijos partneriai - Vilniaus universiteto Onkologijos institutas ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?