Neišnokusių pomidorų marinavimo receptas, kurį įvertins vyrai

Daugelis šeimininkių, nusivylusios atvėsusiomis ir rasotomis naktimis, savo daržuose ir šiltnamiuose aptinka daug nebenokstančių, pradedančių juoduoti pomidorų ir juos išmeta. Be reikalo! Jie be galo vertingi ir skanūs, tinkamai juos paruošus.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas V., Šiauliai

Sep 10, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:51 PM

Nesu šykštus, tad pateikiu receptą žaliems, neprinokusiems ir nebenokstantiems, juoduojantiems pomidorams. Manau, daugelis bus sužavėti pusiau traškiais, pikantiško skonio pomidorais. Degustatoriai gyrė, kaip „karališkus“ pomidorus.

Karališkos žalių (neprinokusių) pomidorų skiltelės su svogūnų žiedais ir be jų

Tereikia pašalinti pajuodavusias pomidoro dalis ir supjaustyti juos į skilteles. Paprastai, į 4-ias. Pradėję raudonuoti pomidorai nerekomenduojami, nes marinate nuo skiltelių atsiskiria sėklynas – „pomidoro minkštimas“! Tinka tik tokie, kurie pradėję vos vos geltonuoti, rausvėti ir yra kieti.

Pomidorų skilteles sterilizuosime 2 kartus, pakaitomis užpildami verdančiu marinatu. Kas turi įrangą, gali sterilizuoti konservus juos kaitindami, prie 80 laipsnių temperatūros 20 minučių (ne aukštesnėje, nei 85 laipsnių temperatūroje).

Marinatui pagaminti vienam litrui vandens reikės:

1. Cukraus 3 dideli, sriubai skirti šaukštai, su kaupu.

2. Jūros druskos (NaCl) 1-as didelis šaukštas, su kaupu. Jeigu neturite, tiks smulki „Ekstra“ („pavirinta“), nejoduota druska. Dėl esančio jodo labai greitai surūdija metaliniai „emaliuoti“ dangteliai. Nenaudokite „arklinės“, rupios akmens druskos! Ji „suės“ jūsų marinato rūgštį, nes turi daug kalkakmenio ir dėl jos gali „iššaudyti“ dangteliai!

3. Citrinos rūgšties (sintetinė - kristalais), 0,75 dalys, arbatinio šaukštelio, su kaupu, arba, apytiksliai 2/3 šaukštelio su kaupu. Jeigu nutarėte nenaudoti sintetikos, naudokite natūralias citrinos sultis. Jų reikės 1,5 didelio (sriubinio) šaukšto vienam litrui vandens. Citrinų sultys gali būti saldokos ir labai rūgščios!

4. Maistinio acto 70 proc. esencijos - 0,5 didelio šaukšto, arba 4-5 kub. mililitrai. Be acto rūgšties tikrai neapsieisite, nes ji yra kaip antiseptikas. Jeigu naudosite silpną, natūralią rūgštį, pasiskaičiuokite, kiek jos reikės.

5. Aspirino 500 mg – 1-a tabletė/1-am litrui marinato (ne „UPSA“), netirpstančio šaltame vandenyje. Pats pigiausias aspirinas parduodamas vaistinėse. Aspirino prireiks, jeigu neturite minusinės oro temperatūros „karališko“ rūsio. Antraip, po mėnesio, ar dviejų, jūsų konservai gali surūgti.

6. Koncentruotos 30 proc. pomidorų pastos – 1- 2 dideli šaukštai, su kaupu, 1-am litrui vandens. Jeigu pastos neturite, galite naudoti pomidorų išspaudas. Jeigu ir jų neturite, galite nenaudoti. Marinato skonis bus puikus ir be jų.

Kiek reikės vandens Jūsų marinatui, pasiskaičiuoti galima taip:

Į paruoštus stiklainius sudedame prieskonius (pipirai, lauro lapai ir kt.), kurie nemalti, nesmulkinti, nes smulkintus sudėsime į marinatą ir kaitinsime! Ant prieskonių dedame pomidorų skilteles kartu su svogūnų žiedų puselėmis. Jeigu nepatinka svogūnai, galite jų nedėti. Jie netgi pagreitina konservų rūgimą, tad be aspirino neapsieisite. Svogūnus galima dėti sluoksniais ir pabarstant, iki 0,5 stiklainio talpos, tai yra 1/1 su pomidorais. Geram skoniui išgauti, užtenka 1/3 svogūnų.

Kai viską sudėliosite, į vieną iš stiklainių įpilkite šalto vandens iki stiklainio viršaus, išpilkite, išmatuokite vandens tūrį ir padauginkite iš stiklainių skaičiaus (jeigu stiklainiai vienodo tūrio, jeigu ne, skaičiuokite atidžiau)! Pavyzdžiui, 2,1 litro marinato reikia 7-iems, 720ml talpos stiklainiams. Po pirmojo marinato virimo, užpylimo ant tomatų, dalis marinato susigers į juos, jie susmegs ir „2-ojo marinato“ gali pritrūkti! 2,1 litro marinato nebeužteks, tad gali prireikti papildomos 0,5 litro vandens injekcijos !

Likusieji prieskoniai ir žolelės. Dedami į 0,72 Litro talpos stiklainius:

1. Petražolių lapeliai - per pusę delno, arba džiovintų, smulkintų 1-as arbatinis šaukštelis, su kaupu - į vieną marnato litrą.

2. Saliero lapų - per pusę delno, arba džiovintų, smulkintų 1 arbatinis šaukštelis, su kaupu - į vieną marinato litrą.

3. Mairūno šakelė, per ¼ delno, arba džiovintų, smulkintų 1-as arbatinis šaukštelis, be kaupo -  į vieną marinato litrą.

4. Rozmarino šakelė, per ¼ delno, arba džiovintų, smulkintų 1-as arbatinis šaukštelis, su kaupu - į vieną marinato litrą.

5. Ciberžolės miltelių (galima ir Kario), 2 arbat. š. su kaupu -  į vieną marinato litrą.

6. Cinamono lazdelės 1 centimetras, arba 1-as arbatinis šaukštelis, be kaupo -  į vieną marinato litrą.

7. Čili aitriosios paprikos - 1,5 kvadratinio centimetro, arba 0,5 arbatinio šaukštelio milteliais, be kaupo - į vieną marinato litrą.

8. 1-as lauro lapas, arba maltų, milteliais, 0,5 arbatinio šaukštelio, be kaupo -  į vieną marinato litrą.

9. Kalendros žirnelių 10 vnt, arba maltos, milteliais, 1-as arbatinis šaukštelis, be kaupo - į vieną marinato litrą.

10. Juodųjų, karčiųjų pipirų 5 vnt., arba maltų, milteliais, 0,5 arbatinio šaukštelio, be kaupo - į vieną marinato litrą.

11. Kvapiųjų pipirų 3- 5 vnt. , arba maltų, milteliais, 0,5 arbatinio šaukštelio, be kaupo -  į vieną marinato litrą.

12. Gvazdikėlių 5 vnt., arba maltų, milteliais, 0,5 arbatinio šaukštelio, be kaupo - į vieną marinato litrą.

13. Česnako 1-2 smulkintos skiltelės, arba granulėmis, 2 arbat. š. su kaupu -  į vieną marinato litrą. Česnakas, dedamas pačioje pabaigoje, prieš užpilant 2-ąjį, pakaitintą marinatą. Jeigu neįdėjote į stiklainius skiltelėmis, galima skilteles sutraiškyti ir įdėti į baigiantį virti marinatą. Reikės 5-7 šviežių traiškytų skiltelių  į vieną marinato litrą.

14. Krapų lapelių žiupsnelis, arba jaunų žydinčių geltonai, 1-2 graižai. Jeigu turite džiovintų, smulkintų – 1 arbatinis šaukštelis, su kaupu -  į vieną marinato litrą.

Marinato ruošimas:

Užvirinus vandenį, sudedame maltus prieskonius ir aspiriną ir ant silpnos ugnelės verdame juos 10- 15 minučių. Neišsigąskite, jeigu marinatas išėjo tamsiai rudas. Tai - dėl smulkintų pipirų. Kai jį išpilstysite, konservų spalva bus tokia, kaip fotografijoje.

Užpilame tomatus verdančiu marinatu, lengvai užsukame dangteliais ir paliekame stiklainius, dangteliais į viršų, po storomis antklodėmis iki 1 valandos.

Nupilame marinatą nuo pomidorų į puodą ir jį užverdame. Sudedame likusius ingredientus: tomatų pastą; traiškytus česnakus; citrinos rūgštį; acto rūgštį. Užvirus, dar paverdame ant silpnos ugnies, uždengus, 10 minučių.

Supilstome verdantį marinatą ant pomidorų, iki pat stiklainio viršaus, tvirtai užsukame dangtelius ir dangteliais žemyn paliekame stiklainius (nakčiai) 10- 12 valandų, šiltai juos užklojus, po antklodėmis.

Skanaus! Manau, kad daugeliui patiks, ypač vyrams!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?