Negraži išvaizda? Košė galvoje? Visų bėdų priežastis – tik viena

Norėčiau pasidalinti keliomis mintimis . Apie šį bei tą ir kartu apie viską bei apie nieką. Juk norėdami pasakyti kažką svarbaus, mes kalbame tik fragmentiškai, matydami viską tik „iš savo bokšto“.

Kai netvarka mus supančioje aplinkoje, tai košė ir galvoje, įsitikinęs autorius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Kai netvarka mus supančioje aplinkoje, tai košė ir galvoje, įsitikinęs autorius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Konfucijus II

Sep 23, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:23 AM

Mokykloje puikiai sekėsi algebra, o ji kaip, mažai kas, vysto loginį mąstymą. Tačiau nemėgstu analitinio-loginio mąstymo, nes jis galutiniame rezultate veda į beprotybę. Negali juk protas nuolat kovoti su kosmosu.

Skaičiuodami Lietuvos pakrantės ilgį mes nustebsime, kad kuo smulkiau žymėsime visokias įlankėles ir akmenukus, tuo ilgesnė pasirodys ta pakrantė. Tai ir yra kai kam Begalybė, kai kam – Nežinomybė, kai kam Gamta, kai kam Dievas, o kai kam Einšteino, kuriam visada buvo svarbus ir abstraktus, intuityvus mąstymas bei apibendrinimai, reliatyvumo teorija.

Tad tuo remiantis pradėkime kalbėti bent apie paprastą tvarką. Kas tai yra, kodėl ji reikalinga ir kur gali nuvesti loginiai–analitiniai apmąstymai ir, abstrakčiai, intuityvūs apibendrinimai.

Kažkada galvojau. Na, kam tvarkytis namus, šluoti grindis, rytais klotis lovą, jei vakare vėl reiks klotis nakties miegui. Kam tvarkyti darbo vietą? Galų gale, toje betvarkėje neberasdavau nei elementarių asmeninių daiktų, nei dokumentų. Galvoje – visiška košė. Ir tik kai ėmiau „daryti tvarką“, pradedant nuo grindų šlavimo, viskas galvoje atsistojo į savo vietas.

Ir šiomis puikiomis mintimis, vertomis aforizmų rinkinio sąsiuvinio (juos labai mėgstu), dabar galiu pasidalinti su visais.

* Kokioje aplinkoje gyvena žmogus, tokia ir jo galvosena. Ir priešingai.

* Žmogaus galvosena atsispindi jo aplinkoje. Iš čia loginė išvada: kad nekiltų visokių bereikalingų problemų, kiekvienas žmogus turi turėti bent savo namus, kuriuose turėtų galimybę bent tvarkyti tą aplinką.

Štai keletas pavyzdžių:

* Buitiniai konfliktai. Visi buitiniai konfliktai prasideda tada, kada kas nors primeta namuose savo nuomonę kitam, o tas kitas nebeturi galimybės „susitvarkyti su savimi“.

* Tarptautiniai konfliktai. Visi tarptautiniai konfliktai prasideda, kada kažkoks Prezidentas pradeda primetinėti savo gyvenimo būdą kitiems, o tiems kitiems tai jau milžiniškas diskomfortas. O tada ir prasideda , nes... Nes Prezidentai problemų išspręsti negali, nes jie patys yra problema. Pirma sąlyga, kad nekiltų tarptautiniai konfliktai – žmonės turi turėti bent jau savo būstą.

* Savižudybės. Geriausias vaistas šiems veikėjams – pirmiausiai pradėti tvarkyti savo namus, aplinką. Tada atsiranda pozityvas, kalnas teigiamos energijos ir gerų emocijų. Ir tvarka makaulėje.

* Emigracija. Į emigraciją žmones varo tai, kad jie arba būsto neturi, arba galimybės susitvarkyti aplinką pagal save, realizuoti save, išreikšti save.

* Negraži išvaizda. Vidinį ir išorinį grožį aplinkiniai tik intuityviai supranta. Pas apsileidėlį juk visada ir makaulėje tarakonai veisiasi. Todėl kiti tai supranta kaip jo trūkumą.

* Darbas. Kaip ir kompiuteryje, taip ir pilkojoje masėje. Netvarkingame mechanizme virusai užima daug vietos ir trukdo efektyviam darbui.

* Politika. Sprendžiant bent jau būsto bei tvarkingos aplinkos problemas nuosaikiai nuo pradžios iki pabaigos galima išspręsti ir visas kitas, netgi valstybines problemas. Viskas pasaulyje surišta, ir tai gali virsti ne trūkumu, bet privalumu. Radus siūlo galą galima rasti ir patį siūlų kamuolį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.