Kaune troleibuso vairuotoja viešai žemino neįgalią merginą

Nors Kauno visuomeniniu transportu tenka naudotis gana dažnai, tačiau įvykis, kurio liudininku tapau sausio 23-osios vidurdienį, mane šokiravo.

Daugiau nuotraukų (1)

Kaunietis Marius

Jan 24, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:21 AM

Sukrėtė ne apverktina seno troleibuso būklė, bet jį vairavusios moters chamiškas elgesys. Ji viešai rėkė ant neįgalios keleivės, girdint aplinkiniams ją žemino.

Apie vidurdienį prie Kauno klinikų įlipau į 1-uoju numeriu pažymėtą troleibusą. Kaip įprasta, šiame visuomeninio transporto sustojime laukia daug žmonių. Tai iš vizitų pas medikus grįžtantys ligoniai ir juos lankę artimieji, ir medicinos studentai.

Pirma manęs į troleibusą įlipo jaunutė mergina. Ko gero į Kauno klinikas atvykusi iš kito miesto, pamenu, klausinėjo žmonių, kuriuo maršrutu geriau pasiekti autobusų stotį.

Priėjusi prie vairuotojos kabinos, keleivė į specialų dėklą pabėrė centrų, ten pat įdėjo neįgalumą liudijantį dokumentą. Taip ko gero pasielgtų kiekvienas, atvykęs į mažai žinomą miestą. Daug kur įprasta, jog pas vairuotoją perkant bilietą pateikiamas ir apie lengvatą suteikiantis dokumentas.

Deja, šis veiksmas didžiai papiktino prie troleibuso vairo sėdėjusią surūgusią, pusamžę moterį.

Pikčiurna ėmė šaukti, liejo tulžį ant neįgalios merginos.

„Ko čia kiši tą popierių? Koks skirtumas kokia tavo (neįgalumo) grupė? Sakyk bilieto kainą!!!“, – chamiškai rėkė vairuotoja.

Vargšė keleivė stovėjo nuleidusi galvą, kantriai laukė kol tūžmingoji troleibuso vairuotoja garsiai bambėdama ir kaltinamą ją laiko gaišinimo atspausdins bilietą.

Galų gale vairuotoja atliko savo pareigą, į langelyje sumontuotą dėklą sviedė bilietą ir demonstratyviai, su trenksmu jį nustūmė keleivės pusėn.

Neįgali mergina tik panarino galvą ir atsisėdo į laisvą vietą. Stebėjau taip niekingai pasielgusią vairuotoją. Raukšlių išvagotas, pykčio deformuotas veidas skleiste skleidė agresiją, visa savo esybe ji priminė tarsi iš gūdaus sovietmečio nužengusią chamišką apmusijusios krautuvės pardavėją.

Po kelių akimirkų ši pikčiurna vėl pratrūko, pradėjusi važiuoti apšaukė eilės nusipirkti bilieto laukusius ir šoninį veidrodį netyčiom užstojusios garbaus amžiaus senukus.

„Nieko nematau, traukitės!“, – tūžmingai šaukė vairuotoja.

Važiuodamas troleibusu svarsčiau – kokio žemo ir iki pasibjaurėjimo primityvaus lygio žmonėms leidžiama vežioti keleivius.

Kada pagaliau elementarios elgesio kultūros stokojantiems žmonėms nebeliks vietos klientų aptarnavimo sektoriuje? O gal miesto troleibusų parką valdančios savivaldybės bendrovės „Kauno autobusai“ vadovams nė motais kaip su keleiviais elgiasi jų darbuotojai?

P.S. Gaila, neįsidėmėjau 1-ojo maršruto troleibuse siautėjusios vairuotojos pavardės. Kita vertus, jos vairuoto seno troleibuso garažo numeris – 321, tad darbdaviai manau suvoks, kuri iš jų darbuotojų žemino neįgalią keleivę.

Vairuotoja kaltę neigia

Rimas Stankaitis

UAB „Kauno autobusai“ Keleivių vežimo tarnybos vadovas

Gavę žiniasklaidos pirminę informaciją apie šios dienos incidentą miesto troleibuse, kad vairuotoja netinkamai ir nepagarbiai elgėsi su neįgalia keleive bei kitais troleibusu vykusiais asmenimis, pagal nurodytą troleibuso garažo numerį, maršrutą ir preliminarų laiką nustatėme, kokia vairuotoja tuo metu dirbo ir ją apklausėme žodžiu, kadangi jos darbo pamaina jau buvo pasibaigusi.

Vairuotoja tvirtino, kad jos pamaina praėjo ramiai, jokių incidentų su keleiviais nebuvo. Artimiausiu metu vairuotojos bus paprašyta pateikti paaiškinimą raštu. Jei sulauksime konkretaus nukentėjusiojo keleivio skundo ir faktai pasitvirtins, vairuotojai bus pritaikytos atitinkamos drausminės nuobaudos. Minėta vairuotoja iki šiol drausminių nuobaudų dėl nederamo elgesio su keleiviais neturėjo.

Paprastai tiriame visus keleivių skundus, kuriuose pakanka informacijos nustatyti kaltininką. Kadangi visi autobusų ir troleibusų vairuotoja privalo laikytis pareiginių nuostatų, kuriuose nurodoma jų pareiga keleivius aptarnauti mandagiai ir kultūringai, už nemandagų elgesį su keleiviais jiems gresia nuobauda nuo kintamosios atlyginimo dalies sumažinimo ar pastabos iki atleidimo iš darbo.

Artimiausiu metu bendrovė visose transporto priemonėse planuoja įrengti vaizdo ir garso įrenginius, kurie fiksuos visus įvykius transporto priemonės viduje ir išorėje. Manau, kad tai padės nustatyti tikruosius incidentų kaltininkus ir drausmins tiek vairuotojus, tiek keleivius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.