Pakistaniečio bute kalinta lietuvė: „Buvo gėda prisipažinti“

Lietuviai turi liūdną posakį: nėra žmogaus – nėra problemos. Tačiau tai ne tiesa – kai kurios problemos niekur neišnyksta. Visuomenės užribyje gyvena daugybė moterų, vyrų, vaikų, kurie dėl savo skaudžios patirties dažnai negali garsiai prabilti, išsipasakoti ar paprašyti pagalbos.

Papasakokite ir padėkite užkirsti kelią žmonių išnaudojimui! bendraukime@lrytas.lt<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Papasakokite ir padėkite užkirsti kelią žmonių išnaudojimui! bendraukime@lrytas.lt<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Papasakokite ir padėkite užkirsti kelią žmonių išnaudojimui! bendraukime@lrytas.lt<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Papasakokite ir padėkite užkirsti kelią žmonių išnaudojimui! bendraukime@lrytas.lt<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dalia Rauktytė

2015-07-02 07:56, atnaujinta 2017-10-28 09:49

Ir tik dalis šių žmonių – parduotų, išduotų, patekusių į išnaudotojų, prekeivių žmonėmis ir sutenerių pinkles – žino, kad pagalbą jiems gali suteikti Lietuvos „Caritas“.

Tačiau visi drauge galime tai pakeisti. Kviečiame nelikti abejingais ir dalyvauti „Bendraukime“ ir Lietuvos „Caritas“ socialiniame projekte „Neparduok manęs!“.

Išlaisvino iš fiktyvios santuokos

„Esame gavę elektroniniu paštu laišką iš jaunos kaunietės, kuri, pasidavusi fiktyvios santuokos vilionėms Airijoje, nedrąsiai ir vis atsiprašinėdama maldavo padėti. „Jaunikis“ iš Pakistano atėmė jos dokumentus, be jo žinios neleido išeiti iš buto, reikalavo lytinių santykių.

18-metė suprato, kad žūtbūt turi kreiptis pagalbos, nors ir kaip, jos žodžiais tariant, „gėda prisipažinti, kad tokia kvaila buvau“. Laimei, tuokart spėta laiku padėti, tačiau taip nutinka ne visada“, – patirtimi dalijosi Lietuvos „Carito“ pagalbos smurto aukoms skyriaus vadovė Kristina Mišinienė.

Ji pabrėžė, jog Lietuvos „Caritas“ pagalbą teikia visiems, kurie apgaule buvo ar yra išvežti į užsienio šalių ar Lietuvos viešnamius, į prostituciją įtrauktoms moterims, kurios sutiko dirbti šį darbą, tačiau jaučiasi paniekintos, apgautos, žeminamos. 

Pasak K.Mišinienės, kovoti reikia už kiekvieną moterį, vyrą ar vaiką. Būtina visiems, patekusiems į klastingas prostitucijos ar kitokio išnaudojimo pinkles, pasiųsti žinutę: „Nepasiduok, išeitis yra!“

„Geras darbas statybose“ – veltui

K.Mišinienė neslepia: kovoti tenka ir dieną, ir naktį. Čia kiekvieno žmogaus gyvenimas, kaip kino filmas – pilnas dramų ir išgyvenimų.

„Londono gatvėse besiblaškantis vaikinas iš Šiaurės Lietuvos kaimelio. Jį į patį Europos centrą atsiviliojo pelno iš savo tautiečių besivaikanti vertelgų grupelė, pažadėjusi „gerą darbą statybose“.

Mėnesį padirbėjęs veltui, o dar ir likęs skolingas savo „šeimininkams“, vaikinas miegojo parkuose ir maitinosi labdaros valgyklose. Jo rankose atsidūręs mūsų pagalbos numeris apvertė viską aukštyn kojomis – vaikinas apsisprendė papasakoti britų pareigūnams apie savo išnaudojimą“, – pasakojo „Carito“ atstovė.

Neleisk skriausti

K.Mišinienė neabejoja – visuomenės užribyje atsidūrę žmonės gali pradėti naują gyvenimą, jei tik atsiras tų, kurie nepraeis pro šalį, išgirs, pamatys ir imsis priemonių, kad padėtų jiems rasti pagalbą, išeitį ir priimti teisingą sprendimą.

„Raginame visus, kurie esate patyrę, o gal šiuo metu išgyvenate  prievartą, išnaudojimą, galbūt jus apgavo ir įviliojo į pinkles, jūs tapote nusikaltimo auka – netylėkite, kreipkitės į mus pagalbos, nes jūsų baimė prabilti yra labai paranki išnaudotojams, kurie lobsta įtraukdami vis naujas aukas“, – kvietė organizacijos vadovė.

Socialinio projekto „Neparduok manęs!“ tikslas – padėti nukentėjusiems nuo įvairių rūšių išnaudojimo.

Kviečiame dalintis savo pasakojimais: galbūt jūsų pažįstamas žmogus tapo prostitucijos ar prekeivių žmonėmis auka? Galbūt jus verbavo, tačiau laiku supratote, kad jums spendžiami spąstai? Galbūt patys esate ar buvote pakliuvę į  šį liūną?

Papasakokite ir padėkite užkirsti kelią žmonių išnaudojimui!

Savo istoriją galite siųsti adresu bendraukime@lrytas.lt, įkelti per langą „Atsiųsk“ savo kompiuteryje arba atsiųsti iš savo telefono, naudodamiesi lrytas.lt mobiliąja versija.

Jei Jums reikalinga pagalba, patarimas, informacija, VISĄ PARĄ veikia Lietuvos „Carito“ programos SOS numeris +370 679 61 617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.

Šiuo numeriu skambinti kviečiame ir šeimų narius, bet kokių tarnybų atstovus, įtariančius apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Lietuvos „Carito“ specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.