L. Kalpokaitę 9 vaikų mama pravirkdė, o mano reakcija kitokia

Pažiūrėjau paskutinę „Išgyvenk, jei gali“ seriją ir likau sėdėti išsižiojusi. Šioje laidoje visokios įžymybės savaitę laiko gyvena kitoje šeimoje, turėdamos kišenėje vos kelias dešimtis ar keliolika eurų. Tik nesuprantu, kodėl būtent žvaigždės ir žvaigždūnai? Manau, tauta šokinėtų iš džiaugsmo, jei taip išgyventi bandytų mūsų išrinktieji seimo nariai.

Apsidairiusi po skurdų būstą, kuriame šiuo metu gyvena mama ir keturi vaikai, aktorė apsiverkė.<br>BTV nuotr.
Apsidairiusi po skurdų būstą, kuriame šiuo metu gyvena mama ir keturi vaikai, aktorė apsiverkė.<br>BTV nuotr.
Manau, ir aš turėjau apsipilti gailesčio ašaromis pamačiusi, kokiomis sąlygomis apipelijusiame pusrūsyje gyvena ketvertas puikių ponios Jolantos vaikų... Bet gailestį nustelbė nuostaba ir pyktis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Manau, ir aš turėjau apsipilti gailesčio ašaromis pamačiusi, kokiomis sąlygomis apipelijusiame pusrūsyje gyvena ketvertas puikių ponios Jolantos vaikų... Bet gailestį nustelbė nuostaba ir pyktis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martina Vasiliauskė

2015-10-28 14:33, atnaujinta 2017-10-07 07:29

Ir jiems patiems būtų sveika nors trumpam papulti į skurdo zoną. Kad daugiau neverkšlentų, kaip tinsta iš bado, gaudami varganus 700 eurų kanceliarinėms išlaidoms.

Paskutinėje laidoje daugiavaikę mamą Jolantą „pavadavo“ aktorė Larisa Kalpokaitė. Jolanta turi 9 vaikus, keturi iš jų gyvena su ja. Apsidairiusi po skurdų būstą, kuriame šiuo metu gyvena mama ir keturi vaikai, aktorė apsiverkė.

Manau, ir aš turėjau apsipilti gailesčio ašaromis pamačiusi, kokiomis sąlygomis apipelijusiame pusrūsyje gyvena ketvertas puikių ponios Jolantos vaikų... Bet gailestį nustelbė nuostaba ir pyktis. Toks stiprus, kad net pradėjau griežti dantimis. Kilo noras tą daugiavaikę mamą nusivesti į vaistinę ir besti pirštu į lentyną su kontraceptinėmis priemonėmis.

Atleiskit, bet vieno dalyko aš niekada nesuprasiu. Ar galima vieną po kito gimdyti vaikus, kai nežinai, kaip juos išmaitinsi? Jolanta myli savo vaikus, tai akivaizdu. Bet juk vien tik meile sotus nebūsi.

Vien tik meile vaikų neaprengsi ir nepamaitinsi. Meilė nepadės nupirkti vaikams vaisių ir dešrelių (tebūnie jos nors ir šimtą kartų nesveikos). Meilės nepadėsi ant stalo pusryčiams ir nepateiksi pietums. Meile vaikų neapausi ir būsto neprikūrensi. Meilės nenuneši komunalininkams ir nepakiši vietoje niekingų eurų, kad galėtum sumokėti už paslaugas.

Tokios valiutos įmonės nesupranta. Jiems nesvarbu, kaip labai myli savo vaikus ir kokia gera mama tu esi. Sakoma, jei Dievas davė dantis, duos ir duonos... Tik duona toks dalykas, kuris iš dangaus nekrenta. Viskas kainuoja, o vaikų išlaikymas kainuoja dar daugiau. Lietuvoje daugybė šeimų, kuriose vyrai galėtų pagaminti, o moterys – pagimdyti daugybę naujų piliečių, bet apsiriboja vos vienu ar dviem vaikais. Ir tikrai ne todėl, kad vaikų nemyli. Todėl, kad moka skaičiuoti pinigus.

Nesupratau dar kai ko – kur tų vaikų tėvas? Ar jis nutuokia, kaip gyvena jo vaikai ir kokį pažeminimą jiems reikia iškęsti, nes mama skęsta skolose, o pragyvenimui telieka vos 10 eurų per savaitę?

Karštligiškai bandžiau suskaičiuoti, ką galėčiau nupirkti ketvertui vaikų už tokius pinigus. Savaitei. Nieko! Nieko, išskyrus makaronus ir kruopas. Net bulvės ar litras pieno atrodo nepasiekiama prabanga. Apie pramogas, išvykas į kiną ar teatrą ir kitus mažus malonumus net nekalbu.

Mama Jolanta nedirba, nors vaikai jau nebe mažuliai. Šito taip pat nesuprantu. Daugybė moterų, vienos auginančios mažesnius vaikus, sukasi lyg voverės rate, plėšosi keliuose darbuose, o vakarais vos sugeba nušliaužti iki lovos. Bet jos bent jau kovoja, bando perlaužti likimui stuburą. Lekia iš darželio į mokyklą, tada į darbą, o vyresnėliai saugo ir prižiūri mažesniuosius.

Kiek tokių mamų net neturi socialinio būsto ir yra priverstos mokėti už nuomą?

O būsimų laidų kūrėjams, turiu pasiūlymą, ką daryti, kai išseks visos temos „kaip Lietuvoje blogai“. Kai nusibos žmonėms rodyti skurdą ir žvaigždes, kurios nieko nepakeis, bandydamos išgyventi tame skurde, imkitės tikro ekstrymo - “Seimūnai su rykliais. Išgyvenk, jei gali“ .

Manau laida sumuštų visus įmanomus populiarumo reitingus.  Tie, kas vegetuoja už porą šimtų eurų per mėnesį ir neturi kitos išeities, plotų jums atsistoję.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.