Atsiprašau šių vaikinų už tai, ką jiems teko patirti man matant

Prieš kelias dienas teko apsilankyti Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriuje. Naktį žiauriai suskaudo pilvą – pamaniau, apendicitas. Nelaukdama ryto, apie 4 valandą nakties, nulėkiau į ligoninę. Skubios pagalbos skyriuje žmonių buvo nedaug. Gal kokie penki. Todėl mane pakankamai greitai apžiūrėjo ir, paėmę kraujo, išsiuntė laukti tyrimo rezultatų į laukiamąją salę. Rezultatai turėjo paaiškėti po 2–3 valandų.

Anot autorės, galiausiai policininkai dingo iš priimamojo, palikę jaunuolius laukti nežinia ko.<br>Laiško autorės nuotr.
Anot autorės, galiausiai policininkai dingo iš priimamojo, palikę jaunuolius laukti nežinia ko.<br>Laiško autorės nuotr.
Anot autorės, galiausiai policininkai dingo iš priimamojo, palikę jaunuolius laukti nežinia ko.<br>Laiško autorės nuotr.
Anot autorės, galiausiai policininkai dingo iš priimamojo, palikę jaunuolius laukti nežinia ko.<br>Laiško autorės nuotr.
Pasak autorės, į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių greitosios pagalbos automobilis atvežė du truputį išgėrusius, sumuštus jaunuolius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak autorės, į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių greitosios pagalbos automobilis atvežė du truputį išgėrusius, sumuštus jaunuolius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ema

2015-11-26 12:41, atnaujinta 2017-10-02 17:17

Belaukdama tapau nemalonaus incidento liudininke. Į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių greitosios pagalbos automobilis atvežė du truputį išgėrusius, sumuštus jaunuolius. Vienam iš jų, atrodo, buvo sulaužyta nosis ir suspardytas šonas. Man jaunuoliai pasirodė arabiškos išvaizdos. Nežinau, kokios jie valstybės piliečiai. Aš pamaniau, kad Turkijos. Vyras, kad Afganistano. Bet ne tai svarbu.

Svarbu, kad vienas iš jaunuolių nebuvo draustas ir šalis, kurioje jis gimė, nepriklauso Europos Sąjungai. Gydytojai ir registratūros darbuotoja dėl šio fakto atsisakė jaunuoliui suteikti pirmąją pagalbą. Sakė, jeigu jis būtų nedraustas Europos Sąjungos pilietis, tada mes padėtume. O dabar – ne.

Iš pradžių vyrukai gana ramiai rodė asmens dokumentus ir anglų kalba bandė prieštarauti, aiškino, kad ligoninės personalas klysta. Į jų prieštaravimus niekas nereagavo. Liepė pasiimti „negaliojančius“ mūsų šalyje dokumentus ir nešdintis laukan.

Jaunuoliai pamanė, kad jų nesupranta tik todėl, kad jie kalba angliškai. Tad pabandė surasti teisybę laužyta rusų kalba. Bergždžias reikalas. Jiems dar kartą, tik šį kartą – rusiškai, buvo parodos durys.

Vyrukai susierzino ir pradėjo grasinti teismais, keiktis anglų ir rusų kalbomis. Gerai, kad tik keiktis. Kažin ar kiti praradę kantrybę neištrauktų sprogmenų ir automatų?

Konflikto metu laukiamajame netikėtai atsirado du policininkai. Vienas iš jų buvo vyresnis, kitas jaunesnis. Nežinau, ar policininkus kas iškvietė dėl konflikto, ar jie ten atsirado dėl kitos priežasties. Jie priėjo prie teisybės ieškančių jaunuolių ir šiurkščiai rusų kalba (nes girdėjo, kad anie kalba rusiškai) paprašė nutilti.

Beje, kai jaunuoliai pradėjo kalbėti angliškai, policininkai jų nesuprato. Vyresnis policininkas arogantiškai rusų kalba drėbė: „Tylėt! Kalbat tik tada, kai jums bus leidžiama kalbėti! Kitaip jus suimsiu!“

Pašiurpau nuo tokio policininko elgesio. Vyrukai nutilo ir ramiai paaiškino, kodėl susinervino. Paaiškino, kad jiems atsisako suteikti pirmąją pagalbą, nes vienas nėra draustas ir ne Europos Sąjungos pilietis. Į tai policininkas atsake: „Jeigu nesate drausti, vadinasi, jums niekas ir nesuteiks pirmosios pagalbos, todėl prašome palikti pastatą.“

Vienas iš jaunuolių pasitikslino: „Jūs kaip Lietuvos valstybes oficialus atstovas tvirtinate, kad Lietuvoje nedraustam ne Europos Sąjungos piliečiui neįmanoma gauti pirmosios pagalbos? Aš teisingai jus supratau?“

„Nežinau, kokie tie Lietuvos įstatymai, – atšovė policininkas. – Jeigu gydytojai sako, kad negalima, vadinasi,  negalima. Išeinat iš čia!“

Ligoniai, laukiantys priimamajame, pradėjo patyliukais šaipytis iš tokio policininko atsakymo. Policininkas, o neišmano įstatymų... Mums, ne specialistams, ir taip buvo aišku, kad pirmąją pagalbą turėtų suteikti visiems be išimties. O jiems, valstybes tarnautojams, neaišku.

Jaunuoliai ir vėl nepakluso. Vienas jų ištraukė telefoną ir kažkam paskambino. Po skambučio paaiškino, kad jiems privalo padėti vien dėl to, kad jie yra studentai. Ir kad vėliau jie pristatys iš mokymosi įstaigos tą patvirtinantį dokumentą. Policininkai nepatikėjo ir vis tiek rodė į duris.

Neiškentusi ištraukiau telefoną ir pasiruošiau fotografuoti bei įrašyti ginčą. Policininkai, matyt, pastebėję mano veiksmus, jau mandagiau liepė studentams sėsti ir palaukti. Ir dingo iš priimamojo, palikę jaunuolius laukti nežinia ko. Apmaudu, bet taip ir nežinau, kuo baigėsi ši istorija, – atėjus rytui pagaliau buvau pakviesta į kitą apžiūrą. Tikiuosi, kad jaunuoliai rado teisybę.

O aš kaip sąžininga Lietuvos pilietė jaučiu pareigą jų viešai atsiprašyti. Man labai gaila, vaikinukai, kad jums mūsų šalyje teko patirti tokį pažeminimą ir tokius nepatogumus. Nenoriu, kad susidarytumėte apie mūsų šalį blogą įspūdį.

Iš tikrųjų mes, lietuviai, nesame tokie pikti, nemandagūs ir netolerantiški kitų šalių atstovams. Tikrai ne. Mes esame geri ir nuoširdūs. Tiesiog tą naktį jums nepasisekė. Jums pasitaikė neprofesionalūs valstybinių įstaigų darbuotojai. Ir man dėl to tikrai gėda. Už tuos darbuotojus jūsų labai labai atsiprašau. 

* * *

Kauno policijos Komunikacijos poskyrio specialistė Odeta Tumelytė teigė, kad bus atliekamas minėto atvejo patikrinimas.

„Kauno apskrities policijos vadovybė dėkoja neabejingai pilietei ir pabrėžia, kad toks elgesys nėra priimtinas. Struktūrinio padalinio vadovas, kuriame dirba pareigūnai, aiškinsis Jūsų minimo atvejo aplinkybes. Atlikus patikrinimą bus sprendžiama dėl pareigūnų veiksmų ir elgesio įvertinimo.

Policijos pareigūnams nuolat pabrėžiama, kad tarnaujant policijoje svarbiausias principas – pagarba žmogui“, – sakė O.Tumelytė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovė Milda Dambrauskienė laiško autorės nupasakotą situaciją komentuoti atsisakė ir pateikė bendrą informaciją apie mokėjimo už pagalbos suteikimą tvarką.

„Konkrečios situacijos nekomentuosime, bet atsakysime apie mokėjimo už būtinosios medicinos pagalbos paslaugas tvarką.

Jei pacientas neturi nustatytos formos Europos sveikatos draudimo kortelės ar ją pakeičiančio sertifikato, tuomet jis privalo sumokėti už visas suteiktas būtinąsias ir planines gydymo paslaugas, neatsižvelgiant į tai, kad pacientas turi privatų asmens sveikatos draudimą.

Vėliau pacientas, pateikęs draudimui iš sveikatos priežiūros įstaigos gautus dokumentus, gali sumokėtus pinigus susigrąžinti. Jei pacientas turi galiojančią nustatytos formos Europos sveikatos draudimo kortelę arba ją pakeičiantį sertifikatą, būtinoji pagalba teikiama nemokamai.

Skubioji ir būtinoji pagalba Kauno klinikose ir kitose Lietuvos gydymo įstaigose teikiama Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

Ji teikiama vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymais „Dėl mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašo, kainų nustatymo, jų indeksavimo tvarkos bei šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo tvarkos“ ir „Dėl Europos sąjungos šalių narių piliečiams Lietuvoje suteiktų privalomojo sveikatos draudimo paslaugų išlaidų kompensavimo tvarkos patvirtinimo“.

Skubios pagalbos skyriuje visi pacientai supažindinami su būtinosios medicinos pagalbos teikimo bei apmokėjimo už paslaugas tvarka“, – teigė M.Dambrauskienė. 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.