Studentė iš kaimo kirto miestiečiams: „Parodėt savo lygį“

Sutrinku, skaitydama straipsnius ir komentarus, kuriuose žmonės kalba apie Lietuvos kaimą ir visada kaimo žmones sumenkina, taip parodydami savo siaurą mąstymą...

Ne kartą girdėjau, kaip yra pašiepiamas kaimas, bet taip kalba žmonės, kurie nėra jame gyvenę.<br>„123rf.com“asociatyvioji nuotr.
Ne kartą girdėjau, kaip yra pašiepiamas kaimas, bet taip kalba žmonės, kurie nėra jame gyvenę.<br>„123rf.com“asociatyvioji nuotr.
Kaime mačiau tikrąjį gyvenimą. Mano šeima augino gyvulius. Sodus bei daržus didelius turėjome, vaikai būdami dirbome.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Kaime mačiau tikrąjį gyvenimą. Mano šeima augino gyvulius. Sodus bei daržus didelius turėjome, vaikai būdami dirbome.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irma

Jan 13, 2016, 12:51 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:07 AM

Komentarai po straipsniais apie kaimą: „Tik kaime taip gali būti“, „Kaimietis savo nuomonę rašo“, „Kaimas nieko nesupranta...“

Kodėl žmonės taip galvoja? Nes matė keletą lietuviškų filmų, kuriuose kaimas pavaizduotas kaip gūdus provincijos kampelis (nesuprantu, ką mano Lietuvos režisieriai, pateikdami visą Lietuvą viduramžiškai). Kitų supratimas apie kaimą toks: „Kaime jei ne ūkininkauji, tai tik gerti lieka...“

Pasakysiu taip – gyvenu kaime, 25 kilometrai nuo miesto. Studijuoju, kaip ir daugelis mano amžiaus žmonių. Pažįstu ne vieną, kaime gyvenantį nuo pat mažens, išsilavinusį žmogų. Ne kartą girdėjau, kaip yra pašiepiamas kaimas, bet taip kalba žmonės, kurie nėra jame gyvenę.

Tik čia patyriau, kas yra tikra vaikystė, čia žmonės vieni kitus pažįsta, padeda. Žinoma, yra prasigėrusių, degradavusių žmonių, bet kur jų nėra??? Valdininkus ir tai girtus policija sustabdo. Pilna mieste bomžų prasigėrusių, alui ar kitiem gėrimam išmaldos prašančių.

Kaime mačiau tikrąjį gyvenimą. Mano šeima augino gyvulius. Sodus bei daržus didelius turėjome, vaikai būdami dirbome, išmokome vertinti pinigus... Galėčiau vardinti ir vardinti kaimo pliusus – jų daug. Mažai šurmulio, grynas oras, gamta, draugai.

Kita kartą miestiečiai mažiau mokslų baigę būna ir net neįsivaizduoja, kas tas kaimas yra. Ir koks jis yra dabar – gyvenam nebe rusų laikais, tad ir kaimas kitoks. Tikrai negalėčiau pasakyti, kad vienetai kaime žmonių, kurie yra normalūs ir padorūs. Kaip vienas pilietis išsireiškė: „Normalius galima ant pirštų kaime suskaičiuoti.“

Tikrai ne, greičiau kaime prasigėrusius ant pirštų suskaičiuočiau, nei išsilavinusius, dirbančius, visavertį gyvenimą gyvenančius žmones.

Mūsų kaimas turi ir savo jaunimo orkestrą, su kuriuo važinėdama vaikystėje tiek mačiau, kiek eilinis miestietis nė neįsivaizduoja. Aplankiau praktiškai visą Lietuvą per gastroles. Taip pat Latviją, Olandiją, Vokietiją, Angliją. Kai kurie iš mūsų porą vasarų grojome su gerai žinomu „Panevėžio garso orkestru“.

Kultūrinio gyvenimo matę tikrai daug, nors ir esam iš kaimo. Nemanau, kad žmonių mentalitetas priklauso nuo to, kurioje vietovėje jie gyvena. Priklauso nuo prigimties, auklėjimo, užimtumo vaikystėje ir tikslų. Orkestre žmonių groja tikrai daugiau, nei asmuo turi pirštų.

Žinoma, galbūt kaimas kaimui nelygu, bet aš džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad gimiau, augau ir tebegyvenu kaime. Nenuvertinkite kaimo, kol savo miesto neišsišlavėte.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.