Buvau šauktinių sąraše ir noriu įspėti – būkite atidūs

Norėčiau kreiptis į šiais metais Lietuvos kariuomenės šauktinių sąraše atsidūrusius jaunuolius ir juos įspėti, kad būtų atidūs. Nesu nusiteikęs prieš šauktinių kariuomenę. Tiesiog norėčiau, kad šauktiniai į privalomąją tarnybą būtų kviečiami sąžiningai.

Nesu nusiteikęs prieš šauktinių kariuomenę. Tiesiog norėčiau, kad šauktiniai į privalomąją tarnybą būtų kviečiami sąžiningai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Nesu nusiteikęs prieš šauktinių kariuomenę. Tiesiog norėčiau, kad šauktiniai į privalomąją tarnybą būtų kviečiami sąžiningai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Norėčiau įspėti šiais metais į šauktinių sąrašą patekusius jaunuolius.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Norėčiau įspėti šiais metais į šauktinių sąrašą patekusius jaunuolius.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

K.R.

Feb 26, 2016, 8:50 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:43 PM

Aš pats buvau patekęs į šauktinių sąrašą praėjusiais metais. Nebuvau sąrašo pradžioje, buvau viduryje. 2015 metų pabaigoje paštu gavau nurodymą atvykti į Vilniaus regiono karo prievolės ir komplektavimo skyrių.

Kadangi iki reikiamo 3000 karių skaičiaus kelių šimtų dar trūko, Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus darbuotojai nusprendė pakviesti visus medicininę patikrą perėjusius jaunuolius, kad jų pasiteirautų, ar yra pageidaujančių atlikti tarnybą savo noru. Tik po to buvo planuojama, jei dar reikės, šauktinius kviesti privalomai.

Tačiau man atvykus į Karo prievolės ir komplektavimo skyrių, susidarė įspūdis, kad jaunuolių nebuvo neutraliai paklausta, ar jie savo noru pageidauja atlikti karo tarnybą. Susidarė įspūdis, kad atvykusiems jaunuoliams buvo stengiamasi situaciją pateikti taip, kad jie manytų, jog karo tarnyba jau neišvengiama, o savo noru pasirinkti galima tik tarnybos vietą.

Taigi norėčiau įspėti šiais metais į šauktinių sąrašą patekusius jaunuolius. Turėkite omenyje, kad jei nesate savanoriai, Karo prievolės ir komplektavimo skyriuje turite teisę nepasirašyti jokių dokumentų su fraze „savo noru“. Tai nebūtų įstatymo pažeidimas, tai būtų įstatymu įtvirtinta pasirinkimo galimybė.

Jei jums rekomenduotų savo noru pasirinkti tarnybos vietą, nes kitu atveju vis tiek gausite šaukimą tarnauti (su atsitiktinai paskirta tarnybos vieta), nesutrikite ir gerai pagalvokite. Aklai tokiais žodžiais nepasitikėkite: galbūt tikimybė, kad būsite privalomai pašaukti tarnauti, yra nepalyginti mažesnė, nei jums sakoma.

Žinokite, kad jei jau būsite privalomai šaukiami į karo tarnybą, šaukimo lapelį ir taip neišvengiamai gausite be jokio papildomo prašymo ar parašo.

* * *

Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis teigė, jog į šauktinių sąrašą patekę jaunuoliai yra ne spaudžiami, o motyvuojami.

„Procedūra yra paprasta. Darbuotojai motyvuoja jaunuolius savanoriškai tarnybai – net ir tuos, kurie pateko į sąrašus. Tačiau buvo atvejų, kai žmogus parašė prašymą, tada apsigalvojo, prašymą atsiėmė ir jokių problemų dėl to nebuvo.

O motyvavimas paprastas. Prašymo rašymas suteikia jaunuoliui galimybę susiplanuoti savo gyvenimą. Tai ypač aktualu devyniolikmečiams, dvidešimtmečiams, kuriems dar liko keleri metai, per kuriuos gali būti pašaukti. O kol esi jaunas, nevedęs, neturi vaikų, verta atlikti tarnybą iš karto. Pareigą būsi atlikęs, užsidirbsi papildomų pinigų ir baigęs tarnybą turėsi subsidiją darbe.

Ar toks motyvavimas gali pasirodyti kaip spaudimas? Jokios prievolės nėra ir pilnametis, kuris renkasi atlikti tarnybą, apsisprendžia pats“, – paaiškino Ž.Adamonis.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.