Kultūros ministro ir Radžio pasirodymas pašiurpino režisierių

***

Po šio susitikimo vyko nemokamas Radžio koncertas.<br>D.Umbraso nuotr.
Po šio susitikimo vyko nemokamas Radžio koncertas.<br>D.Umbraso nuotr.
Vasario 22 dieną Alytaus kraštotyros muziejuje vyko kultūros darbuotojų susitikimas su Š.Biručiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasario 22 dieną Alytaus kraštotyros muziejuje vyko kultūros darbuotojų susitikimas su Š.Biručiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Albertas Vidžiūnas

Feb 26, 2016, 10:01 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:57 AM

Na, atleiskit, čia jau neišlaikiau ir atsistojęs pasakiau: „Ir aš jums moku.“   Po šio susitikimo vyko nemokamas Radžio koncertas. Teatre. Tai – kultūros injekcija visiems darbuotojams. O gal – prioritetinės kultūrinės veiklos gairių pagal Š.Birutį demonstravimas? Baisu. 

Ar mus laiko idiotais? Kas tai? Spjūvis ir antausis? Pasityčiojimas? Nesuprantu. Tik kyla klausimas, kokia buvo šio susitikimo prasmė.

***

Kultūros ministro patarėja Dalia Vencevičienė apgailestavo, jog Š.Biručio žinia nebuvo išgirsta.

„Skaitytojo laiške minėto susitikimo metu ministras rodė skaidres, kurias pasitelkiant buvo kalbama apie kultūros politiką ir propagandą, žiniasklaidos raštingumo didinimo būtinybę šalyje ir valstybės imuniteto stiprinimą nedraugiškų jėgų atžvilgiu.

Ministras toje skaidrėje pristatė, kas vyksta ir kokios priemonės yra rengiamos kovai su propaganda, kiek lėšų skiriama kultūros edukacijai ir žiniasklaidos raštingumui, kad visuomenė galėtų kritiškai vertinti viešoje erdvėje esančią informaciją, būti jai atsparūs ir jaustis saugūs savo šalyje.

Kalbėdamas apie kultūros ir meno reikšmę šalies gyvenime, ministras teigė, kad menas yra sudėtinė kultūros dalis. Kultūros apibrėžimas yra kur kas platesnis.

Jis liečia ir visą švietimo sistemą, ir mūsų kalbos taisyklingą vartojimą, pilietiškumą, tradicijas, religiją, laisvalaikį, kiną, teatrą, žiniasklaidą, industrijas, kurios kuria pridėtinę vertę ir neša valstybei pelną, kūrybiškumą mene ir kasdieniniame kiekvieno piliečio gyvenime, knygas, bibliotekas, išmaniąsias technologijas, jų kūrimą. Būtent kultūros sąvoką visuomenė turi priimti kaip savo šalies ar krašto identitetą ir unikalumą.

Būtent kultūrinė savivoka lemia valstybės raidą, netgi ir tai, kaip mes švenčiame valstybės šventes, kaip bendraujame su kaimynas ir visa miesto ar miestelio bendruomene, kiek norime padėti vieni kitiems.

Ministras taip pat susitikimo metu apgailestavo, kad kultūros politika buvo nepelnytai nustumta į paraštes (čia ir buvo rodoma skaidrė su užrašu „Kultūrai šakės“, ši iliustracija buvo daryta per kultūros lauko streikus, reikalaujant didesnių atlyginimų), susiaurinta tik iki meno, jo puoselėjimo ir sklaidos.

Dabar, kai matome didelę emigraciją, didelį savižudybių skaičių, nedraugiškos propagandos gausą, matome, kad žmonės negali atsakyti, kas juos vienija kaip lietuvius, koks yra jų identitetas ir kaip jie suvokia savo Tėvynę. Dažnai ministrui susitikimuose tenka girdėti: „O ką man Lietuva davė?“

Tai parodo, kad kai kurie žmonės nesuvokia, kad Lietuva – tai esame mes visi čia gyvenantys žmonės. Pavydžiui, Skandinavijos šalyse kultūros politika laikoma prioritetine, nes ji yra tarpsektorinė ir galinti apjungti visas valstybės sritis – nuo ekonomikos ir verslo, iki žemės ūkio ir regionų plėtros. Todėl norėtųsi išlaikyti ir Lietuvą atkūrusių autoritetų, tokių kaip Jonas Basanavičius, viziją ir sekti tokį kelią pasirinkusių šalių sėkmingu pavyzdžiu.

Ministras apie tai kalbėjosi ir su Lietuvos kultūros ir meno taryba, kuri tokiai strategijai pritarė, todėl jau 2013 metais kultūros ministerija pasiekė Vyriausybės sutarimą dėl tarpsektorinės programos „Kultūra“, kurioje dalyvauja visos šalies ministerijos.

Jau galime pasidžiaugti rezultatais – šalyje sėkmingai vyksta LRKM projektas su LR Sveikatos apsaugos ministerija „Menas žmogaus gerovei“, su Žemės ūkio ministerija kartu siekiama skatinti bendruomenes ir dalyvauti bendruose regionų plėtros projektuose su VRM, skatinti meno klasterius su Ūkio ministerija.

Tenka apgailestauti, jeigu žinia, kurią norėjo Alytaus visuomenei pranešti ministras, nebuvo išgirsta.

Tai tik dar kartą patvirtina ministerijos turimus objektyvius tyrimų duomenis, kad kultūros edukacija ir žiniasklaidos raštingumas turi būti dar plačiau inicijuojamas Lietuvos regionuose ir tokių pokalbių turėtų būti dar daugiau, tik gal mažesnėse auditorijose, kad asmenims, kuriems kyla klausimų arba jie neturi galimybių išgirsti, kas yra kalbama, būtų galima atsakyti į visus rūpimus klausimus ir padiskutuoti.

O apie Radžio koncertą – ministras buvo pakviestas į šį renginį, todėl daryti įtakos kitiems jo dalyviams niekaip negalėjo“, – sakė D.Vencevičienė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.