Biržuose – dar neregėtas pagyrų čempionatas

Artėjant Seimo rinkimams, Biržų-Kupiškio apygardoje prasidėjo įdomūs dalykai. Politikai vienas už kitą garsiau bando pasigirti ir prisiimti nuopelnus už neva padarytus darbus. Lyderiai – Darbo partijos atstovas bei švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Ritas Vaiginas bei socialdemokratas, Seimo narys Aleksandras Zeltinis.

Politikai vienas už kitą garsiau bando pasigirti ir prisiimti nuopelnus už neva padarytus darbus.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Politikai vienas už kitą garsiau bando pasigirti ir prisiimti nuopelnus už neva padarytus darbus.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Švietimo ministrės patarėjas R.Vaiginas.<br>D.Umbraso nuotr.
Švietimo ministrės patarėjas R.Vaiginas.<br>D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratas, Seimo narys A.Zeltinis.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratas, Seimo narys A.Zeltinis.<br>T.Bauro nuotr.
Biržų rajono vicemerė I.Varzienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Biržų rajono vicemerė I.Varzienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kęstutis Isakas

Sep 6, 2016, 3:02 PM, atnaujinta May 13, 2017, 9:59 PM

Tik pradėjo kelininkai remontuoti senai planuotą plento iš Pabiržės į Biržus atkarpą, vietiniame laikraštyje iš karto pasirodo A.Zeltinio užsakomasis straipsnis „Aš užtariau, mano dėka“. Nespėjo prezidentė D. Grybauskaitė Biržų merui Valdemarui Valkiūnui įteikti du mokyklinius autobusus, kai R.Vaigino pagalbininkai socialiniuose tinkluose pradėjo skelbti, jog tai jų kandidato nuopelnas.

O rugsėjo 1-ąją, atidarant renovuotą Kaštonų mokyklos stadioną, pagyrūnų čempionatas pasiekė savo kulminaciją – abu politikai vienu metu pasigyrė – atnaujinta sporto aikštelė – tai jų nuopelnas. Biržiečiai nesupranta, tai kuris iš jų didvyris, o kuris tik prisiima svetimus laurus.

Realybė visiškai kitokia. Dauguma darbų vyksta visoje Lietuvoje ir pagal iš anksto vyriausybės numatytas programas. Stadionai renovuojami visoje Lietuvoje, mokyklinius autobusiukus valstybė perka praktiškai visoms regionų mokykloms, o pagrindinių kelių remontas vykdomas atsižvelgiant į pravažiuojančių automobilių srautus. Realiai abu kandidatai neturi jokios įtakos šiems sprendimams.

Mane stebina darbiečio R.Vaigino įžūlumas. Žinodamas švietimo ir mokslo ministerijos planus ir anksčiau dirbęs kūno kultūros departamento generalinio direktoriaus pavaduotoju, švietimo ministrės patarėjas iš anksto paskelbia neva duotą savo pažadą „išmušti“ stadiono renovacijai lėšų arba gauti mokyklinius autobusus, įvykdyti kitus darbus švietimo įstaigose.

O po to garsiai šaukia per vieną žiniasklaidą: tai aš padariau, tai mano nuopelnas. Ir visiškai nesvarbu, kad darbai ar projektai įgyvendinti už valstybės pinigus, o valdininkas, gaunantis už tai atlyginimą, neturėtų girtis, kad atlieka savo pareigas.

Bet problema tame, kad Darbo partija, netekusi gyventojų pasitikėjimo ir įsivėlusi į teismų verpetą dėl machinacijų buhalterinėje apskaitoje ir „juodųjų“ pinigų, negali tikėtis gerų rezultatų Seimo rinkimuose ir greičiausiai neišsilaikys valdžioje. Todėl jos nariai skuba prisiimti nuopelnus ir tokiu būdu užsitikrinti sau šiltą vietelę parlamente. Juk ne faktas, kad nauja valdančioji koalicija ir naujieji ministrai norės pasilikti „darbiečius“ savo komandoje.

Tiek R.Vaiginas, tiek A.Zeltinis, siekdami rinkėjų palankumo, garsėja ir švenčių bei saviveiklos kolektyvų rėmimu. Šioje vietoje Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) reikėtų pasidomėti, iš kur gaunami pinigai fejerverkams pirkti, vaišėms apmokėti ar grynaisiais vykdoma pagalba kapeloms ir kitiems menininkams.

Aš ne prieš kultūros rėmimą, bet įdomu, kaip švietimo ministrės patarėjas R.Vaiginas sugeba iš menkos valdininko algos ilgą laiką remti finansiškai kolektyvus ir šventes Biržų ir Kupiškio rajonuose. Kyla įtarimų, kad tam gali būti naudojama eilinė „juodoji“ kasa, nes vargu, ar tokia parama kažkur deklaruojama. 

Įdomios rinkiminės taktikos laikosi ir Biržų rajono vicemerė Irutė Varzienė, kuri iš savo kišenės neremia kraštiečių, tačiau su malonumu naudojasi administraciniu resursu. Praėjusią savaitę vietiniame laikraštyje plačiai nuskambėjo istorija, kai I.Varzienė pagelbėjo moteriai, kuri atvyko iš Gajūnų kaimo į Biržus ir niekaip negalėjo grįžti namo, nes vietinis autobusas į šį Biržų rajono kampelį vyksta tik kartą per savaitę.

Tačiau vicemerė paskambino savo vyrui ir paprašė jo nuvežti kraštietę namo. Tikras žygdarbis ir viskas būtų gerai, jei tokie poelgiai vyktų ne tik rinkiminės kampanijos metu. O vicemerė (kažkada buvo ir merė) nebūtų atsakinga už tai, kad rajone faktiškai sunaikintas autobusų parkas.

Beje, A.Zeltinis, į kurį moteris kreipėsi pirmiausia, ją vežti atsisakė ir pavadino „nusileidusia iš dangaus“.

Na, ką gi, kaip sakė anglų filosofas Francis Baconas, pagyrūnas – pajuokos objektas protingiems, garbinimo – kvailiams, skanus kąsnelis pataikūnams ir savo paties garbėtroškos vergas.  

Pagyrūnų čempionatas Biržų ir Kupiškio rajonuose tęsiasi. Nugalėtojas bus paskelbtas spalio 9 dieną.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.