Sukrėtė reakcija į Leonido Donskio mirtį: „Ar neturit sąžinės?“

Mus labai sukrečia žinomų žmonių mirtys. Tų žmonių, kurie išeina netikėtai ir skaudžiai. Vytautas Šapranauskas, Justinas Marcinkevičius, Gintaras Ruplėnas... o dabar filosofas Leonidas Donskis. Iš gyvenimo mirtis išplėšė bene vieną intelektualiausių mūsų visuomenės žmonių. Ir štai pasirodė straipsniai, o po jais – ir komentarai.

Trečiadienio rytą mirė filosofas L.Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiadienio rytą mirė filosofas L.Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Straipsnio autorius piktinosi komentarų apie L.Donskio mirtį žiaurumu.<br>D.Umbraso nuotr.
Straipsnio autorius piktinosi komentarų apie L.Donskio mirtį žiaurumu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Donatas Baužys

2016-09-21 15:58, atnaujinta 2017-05-12 09:43

Komentatoriai mane seniai piktina, bet tik šitas įvykis privertė mane garsiai apie tai prabilti. Visi žinome posakį, kad apie mirusįjį arba gerai, arba nieko. Bet perskaitęs komentarus matau, kad kiti pila viską ant žmogaus tada, kai jis jau nebegali apsiginti.

Žinoma, yra komentarų, kurie pasižymi subtiliu humoru ir pagarbos jausmu, bet kiti – Dievuli švenčiausias. Žmonės, ar jūs neturite sąžinės? Ar jūs neturite artimųjų?

Perskaitęs komentarus aš pagalvoju, kad juos rašo žmonės, kuriems nelikę nieko švento. Vietoj to, kad palinkėtų artimiesiems ramybės ir susikaupimo, pila ant velionio purvą. L.Donskis dabar narstomas po kaulelį. Kažkam užkliuvo jo kilmė, kažkam – griežta nuomonė Ukrainos ir Rusijos klausimu.

„Jis buvo jankiams sielą pardavęs“, „Kodėl šis žydas negalėjo anksčiau kojų pakratyti?“, „Žinos, kaip Ukrainai subinę laižyti...“ – ir tai tik keli komentarai.

Šlykštu ir žema, kai žmogus tampa apkalbų ir šmeižto objektu. Tuo labiau, jau po mirties. Jis jau niekaip nebeapsigins. Šlykštu ir žema kalbėti tai, kas teršia tokio iškilaus žmogaus atminimą. Ar nuo to jūs tapsite švaresni? Ar tapsite tyresni? O gal tapsite laimingesni ir patirsite emocinį pasitenkinimą? Manau, kad ne.

Taip kalbėdami tik tapsite eiliniais, beširdžiais gyvuliais. Man šis žmogus buvo moralinis, etinis ir intelektualinis etalonas. O štai dabar jis drabstomas purvais. Kai kas mėgina „įkąsti“, kad daugelis žmonių miršta ir anokia čia tragedija. Bet tokių žmonių, kaip jis – maža.

Ir viskas jau po fakto! Žmogaus neliko. Gerbiamieji komentatoriai, kartais pagalvokite apie pagarbos mirusiajam jausmą. Kada nors, kai nelaimė nutiks jūsų brangiam žmogui, ir patys tos pagarbos norėsite.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.