Dėl Ramzio žūties kaltas ne tik jo žudikas – žinau, kas prisidėjo

Nuo kulkos kritęs Ramzis – tikra Lietuvos tragedija. Ir prie to netyčia prisidėjo kiekvienas lietuvis, bent kartą gyvenime rūkęs kontrabandinę cigaretę. Kiekvienas iš jų turėtų širdies gilumoje pajusti tą kartų skausmo kvapą.

Antradienį buvo nušautas pasieniečių šuo Ramzis.<br>„Facebook“ nuotr.
Antradienį buvo nušautas pasieniečių šuo Ramzis.<br>„Facebook“ nuotr.
Ramzis žuvo sekdamas kontrabandininkų pėdsakais.<br>„Facebook“ nuotr.
Ramzis žuvo sekdamas kontrabandininkų pėdsakais.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jonas Valaitis

2016-10-02 07:51, atnaujinta 2017-05-11 15:52

Prakeikta Lietuvos kontrabanda – drama, kurioje net ir didžiausi niekšai išgyvena savo tragedijas.

Tikra tragedija yra lietuviui, kuris tam, kad išgyventų, krapšto centus parduotuvėje, o jo nepažabojamas noras rūkyti stumia jį į finansinę ir net moralinę krizes.

Ne taip paprasta mesti rūkyti. Kiek kartų esu gyvenime matęs žmonių, kurie rizikuoja būti sučiupti policijos reidų metu ir eina pirkti kontrabandinių cigarečių prie miestų turgaviečių ar į visokias landynes, liaudies vadinamas taškais.

Tikra tragedija yra pasienio gyventojams tyliai tūnoti už tamsių namų langų ir stebėti žvyrkeliais dundančius įtartinus automobilius tamsintais langais. Ar net sunkvežimius. Tiesiog žiūrėti ir tylėti. Taip bejėgiškai. Taip kraupiai palydint tuos, kurie atima iš tautos vertybes, o ji dėl jų nekovoja. Galbūt todėl, kad kol kas vienintelė kova veda į pralaimėjimą.

Tad neprasitark, šunie!

Kontrabandininkai veikia ilgai. Ir tikrai išmano savo darbą. Kai kuriais atvejais geriau nei profesionalūs akademijose mokęsi policijos pareigūnai. O tai yra teisėsaugos tragedija.

Galų gale, tikra tragedija yra patiems kontrabandininkams. Kad jų pinigai padengi nusikalstamumu, krauju ir savo sūnus, kurie pasiryžo tarnauti blogiui, praradusių motinų ašaromis.

Ramzis – mūsų visų tragedija.

Mes tyliai žudome save. Mes nekovojame prieš blogį. Kas šešta cigaretė Lietuvoje – kontrabandinė. Iš mūsų tautiečių burnų rūksta Ramzio mirtį atnešę dūmai.

Šuns, o tiksliau tariant, policijos pareigūno žudikas – jau laisvėje. Toks jausmas, tarsi jis būtų kokį daiktą nepataisomai sugadinęs.

Ramzis gaudė nusikaltėlius. Tuos, kurie gyvena iš tų krauju aptaškytų cigarečių. Tad kiekvienas, kuris moka už kontrabandą, turėtų susimąstyti. Nes dėl tų cigarečių krito policijos pareigūnas.

Ar verta pirkti tas prakeiktas kontrabandines cigaretes, jei jų kaina – tokia maža, bet kartu ir tokia didelė? Gal jau geriau mesti rūkyti, jei neišeina legaliai nusipirkti? Ar vis tik esate pasiryžę klausytis savo sąžinės priekaištų?

Atminkite – kiekviena jūsų surūkyta kontrabandinė cigaretė paremia nusikaltėlius, žaginančius mūsų tautą poveikiu įstatymams, didėjančia korupcija, pinigų plovimu.

Sulaikant tuos nusikaltėlius rizikuoja žmonės. Ir net gyvūnai, kurie už tai atiduoda savo gyvybę. Man tokia kaina atrodo per didelė ir neišauš tokia diena, kai mano burnoje atsidurs kontrabandinė cigaretė. Gal metas ją išsiimti ir tau, brangus lietuvi?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.