Šauktiniai užkaitino vyrui kraują: „Ar jums ne gėda?“

Nuo senų laikų buvo įprasta atlikti karinę tarnybą. Taip buvo Antano Smetonos laikais, taip buvo sovietinėje santvarkoje, taip buvo ir atgavus nepriklausomybę.

Autorius neabejoja, kad kario duonos reikėtų paragauti ne tik vaikinams, bet ir merginoms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Autorius neabejoja, kad kario duonos reikėtų paragauti ne tik vaikinams, bet ir merginoms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Baužys

2017-01-17 10:31, atnaujinta 2017-04-12 01:47

Bet dabar šauktinius vadiname verktiniais. Man tikrai keista ir net liūdna dėl tokio požiūrio. Tikrai labai liūdna.

Visokio masto pienburniai pradeda šaukti, kad ne tokioje Lietuvoje mes norime gyventi ir aukotis dėl jos. Geriau bėgti iš čia, nei eiti tarnauti savo šaliai. Tikrai? Jūs taip manote? Jei jūs taip manote, tai man dėl jūsų gėda. Ir ne tik man.

Gėda dėl jūsų turėtų būti jūsų tėvams ir seneliams. Dabar verkiate, kad kažką prarasite dėl 9 mėnesių tarnybos, kurią galima pavadinti atostogomis.

Čia jums ne tokia tarnyba, kokią turėjo atlikti jūsų tėvai. Juos išveždavo į tolimiausius Rusijos kampelius, kur būdavo stingdantis šaltis ir Tėvynės ilgesys. O namo iš ten grįžti galėdavo labai retai ir trumpam. Ir taip – dvejus metus.

Jums prieš juos ne gėda? Jums ne gėda prieš savo senelius, kurie pūdė savo kūnus bunkeriuose kovodami prieš okupantus?

Ar jums ne gėda prieš žmones, kurie stovėdami prie televizijos bokšto kovojo už laisvę ir padėjo savo galvas? Tarp jų, kiek žinote, buvo ir jauna mergina.

Jie neverkė pakrūmėse, bet kovojo už savo šalį. Jūs sakote, kad bėgsite iš savo šalies, jei ją užpuls okupantai? Taip, okupantas jus oro uoste su džiaugsmu išleis.

Jūs verkiate, kad prarasite darbus. Kiek žinau, nė vienas jo neprarado ir sugrįžęs dirbo toliau. Tai jau jūsų problema, kad trūksta įgūdžių susirasti darbą.

Verkiate, kad prarasite savo 9 gyvenimo mėnesius. Taip. Bet ten jūs suprasite, koks yra nuostabus gyvenimas be naktinių klubų, alkoholio ir viso kito mėšlo. Išmoksite, kas yra pagarba vyresniam, kas yra tvarka, kaip lovą pasikloti ar sagą įsisiūti. Patikėkite, visa tai naudinga.

Man taip pat teko ragauti kario duonos. Tarnavau tuo metu, kai dar nebuvo panaikinta privaloma tarnyba. Savo tarnybos laiku nesiskundžiu, nes tikrai turėjau įdomios patirties. Išmokau gyvenimiškų dalykų, kurie man padeda ir asmeniniame gyvenime.  Per tuos pusantrų metų, kol tarnavau, išmokau taktinių dalykų, turiu bendrą karinį suvokimą. 

O ir moterims būtų ne pro šalį, juk jūs vis norite lygių teisių. Tad mažiau verkite ir atiduokite pareigą Tėvynei.

Mano manymu, moterims kariuomenėje būtų naudinga pabūti dėl bendro išprusimo ir karinių žinių. Žinoma, suvokiant moterų fiziologiją ir kitus aspektus, tarnybą būtų galima padaryti truputį lengvesnę ir trumpesnę. Bet ji visgi būtų naudinga.

Tik, prašau, nepasakokite apie gimdymus, nes tai nejuokinga. Izraelyje moterų tarnyba trunka dvejus metus ir niekam neįdomu – moteris tu ar vyras.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.