Laidos „Kalinių žmonos“ žiūrovas rėžė: „Norėjau užsidengti akis“

„Kalinių žmonos“. Makabriškai ironiškas pavadinimas. Ko nors panašaus ar analogiško dar neteko matyti. O teko matyti nemažai.

Autorius nesupranta pagrindinės „Kalinių žmonos“ laidos, kurią veda Donata Gutauskienė-Laisva, socialinės žinutės.<br>„Greta Joana Photo“ nuotr.
Autorius nesupranta pagrindinės „Kalinių žmonos“ laidos, kurią veda Donata Gutauskienė-Laisva, socialinės žinutės.<br>„Greta Joana Photo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Baužys

Apr 13, 2017, 12:17 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:12 PM

Turbūt, kaip ir kiekvienas, stebėjau vieną iš šios laidos dalių. Ir nesupratau. Dievaži, tikrai nesupratau. Ar šioje laidoje norima parodyti, koks yra gražus kalinčių ar jau bausmę atlikusių vyrų žmonų gyvenimas?

Taip, miela, netgi sakyčiau gerbiama Vitalija Katunskytė papasakojo skaudžią istoriją, bet toliau – kažkoks saldumas.

Man asmeniškai ši laida sukėlė tarsi svetimos gėdos jausmą. Norėjosi kaip mažam vaikui rankomis užsidengti akis, kad to nebematyčiau. Nes apėmė jausmas, kad žiūrovui norima užmuilyti akis ir tarsi įteigti, kad visas tas kalinių žmonų gyvenimas yra kažkoks Golgotos kalnas – visi aplink yra beširdžiai, nes nesuvokia, kad ten sėdintys vyrai yra šventos Indijos karvės ir negali net musytės nuskriausti.

Iki šiol burnoje tas saldumo jausmas, lyg būtum suvalgęs kilogramą šokolado.

Žiūriu ir, žinokite, stebiuosi visos šios laidos idėjos naivumu. Gal daugiau noru parodyti, kad žmogus, suklydęs keletą kartų, turi teisę pakilti. Bet ar yra daug tikinčių, kad penkis ar aštuonis kartus teistas žmogus vėliau gyvens dorą gyvenimą? O gal dar yra tikinčių, kad Kalėdų Senelis egzistuoja? Ar kad kiškiai iš kiaušinių išsirita?

Mielos moterys, jūs jiems reikalingos tik tam, kad atneštumėte siuntinius, atsiųstumėte pinigų ir dar kartais atliktumėte moterišką pareigą. Viskas. Taškas. Finito. Išeis iš kalėjimo ir tada visas tas saldus gyvenimas išblės kaip pagadinto oro gūsis.

Mielosios moterys, nejaugi jūs nerandate nieko normalesnio, tik tokius vyrus? Kuo jie geresni, seksualesni ar gražesni? Kur jų tokia nežmoniškai didelė trauka? Meiliuose žodžiuose? Fizinėje jėgoje? Pavogtų pinigų spindėjime?

Man norėtųsi šios laidos kūrėjų paklausti, koks apskritai yra šios laidos tikslas. Parodyti gyvenimo su kaliniu saldumą? Ar noras parodyti, kad kaliniai – patys nuostabiausi vyrai, kurie be jokios kaltės ten sėdi? O gal noras parodyti, kad vestuvės kalėjime yra pačios nuostabiausios?

Kodėl nėra kuriamos laidos apie nuo nusikaltėlių nukentėjusių žmonių gyvenimą? Ar šioje laidoje bus parodytas bent vienas siužetas, kuriame kokia nors moteris papasakos, kaip nukentėjo nuo visų joms skiedžiamų nesąmonių?

O gal bus parodyta istorija, kurioje pasakojama, kaip žmona paliko vyrą, nes blaiviai suvokė, kad iš jo nebebus nieko gero? Ir apskritai kokia šios laidos socialinė žinutė?

***

LNK atstovai yra teigę, kad pagrindinis laidos kūrėjų keliamas tikslas – pakeisti visuomenės požiūrį į nuteistuosius bei jų šeimas, parodyti, kaip jie visa tai išgyvena. Tai bandymas pažvelgti į kitokios visuomenės dalies gyvenimą ir mažinti visuomenės grupės socialinę atskirtį.

Laidos vedėja Donata Gutauskienė-Laisva yra ne kartą pabrėžusi, kad laidoje nesiekiama nei aukštinti, nei smerkti paklydusiųjų, ji nori papasakoti apie laisvėje liekančias jų moteris, kurių gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis, bet kurios myli, laukia ir tiki.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.