Kai pamatė, kam vaikai išleidžia tėvų pinigus, net plaukai ant galvos pasišiaušė

Esu pensininkė, dažnai dieną užeinu į prekybos centrą. Kartais pataikau tokiu laiku, kai per pertrauką sulekia apsipirkti mokinukai. Netoliese, vos per gatvę yra pagrindinė mokykla.

 Moteris pasibaisėjo, kai pamatė, ką per pertraukas sau leidžia vaikai.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Moteris pasibaisėjo, kai pamatė, ką per pertraukas sau leidžia vaikai.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Moteris pasibaisėjo, kai pamatė, ką per pertraukas sau leidžia vaikai.<br> V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
 Moteris pasibaisėjo, kai pamatė, ką per pertraukas sau leidžia vaikai.<br> V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 10:11 PM

Esu ramus žmogus, turiu sočiai laisvo laiko, mokinukų klegesys manęs netrukdo, todėl pasivaikštau po salę, kol baigiasi vaikų antplūdis. Man taip patogiau, negu ilgai stovėti prie kasų. 

Niekada neatkreipdavau dėmesio į tai, ką perka tie vaikai, nestovėjau su jais vienoje eilėje. 

Nesenai prižiūrėjau sergantį anūkėlį, kuris užsimanė blynų, o tik tada pastebėjau – miltų turiu vos saujelę.

Teko palikti anūką kaimynei ir lapatuoti į prekybos centrą. Neapsižiūrėjusi kaip tik ir įtaikiau į ilgąją pertrauką. Kol pasiėmiau miltų, kol priėjau prie kasos, jau nusidriekė ilgiausia mokinių eilė. Kadangi laukti reikėjo ilgai, pradėjau žvalgytis ir pamačiau ką tie mokyklinio amžiaus vaikai perkasi. 

Pamatė, kur išleidžia tėvų pinigus

Žinot, buvau šokiruota jų pasirinkimo. Man net plaukai pasišiaušė. Kiekvienas vaikas pirko tik tokius produktus, kurių kasdien valgyti tikrai nederėtų, ypatingai jei čia ir yra vaiko pietūs. Išvien traškučiai, šokoladukai, ryškūs nuodingų spalvų saldainiai, ledai, vafliai ir saldžių gazuotų gėrimų skardinės.

Keletas nešėsi bandeles ar parduotuvėje parduodamas mini picas, bet traškučių ir gazuotų gėrimų tikrai pirko didesnė vaikų dalis. 

Iš dukros ir draugių pasakojimų apie jų mokyklinio amžiaus vaikus žinau, kad tėvai tikrai įdeda į mokyklą pinigų, kad jie pavalgytų šilto maisto. Tik, pasirodo, kad dauguma vaikų užuot valgę kotletus ar sriubą, lekia į artimiausią prekybos centrą ir tėvų sunkiai uždirbtus pinigus išleidžia šlamštmaisčiui.

Būtų galima kaltinti tėvus, kad neįdeda vaikams pietų į mokyklą, bet tėvų nekaltinsiu. Pati turiu suaugusią dukrą. Puikiai žinau, kad šiais laikais abu dirbantys tėvai taip nusivaro, kad dažnai neturi laiko net iš širdies pabendrauti su vaikais.  Ką jau kalbėti apie kiekvieną rytą tepamus sveikus sumuštinius... 

Reikia mokytis iš suomių

Anūkė, lankanti pradinę mokyklą, valgo valgykloje, dukra duoda jai pinigėlių savaitei. Kelis kartus girdėjau, kaip anūkė skundžiasi, kad valgykloje nelabai skanu, o pinigų išeina ne taip ir mažai – apie dvylika eurų per savaitę. 

Ir niekas negali garantuoti, kad paaugusi ir perėjusi į kitą mokyklą anūkė su draugėmis nelakstys į prekybos centrą pirktis traškučių. Blogas pavyzdys užkrečiamas.

Vienintelė išeitis būtų tiesiog neduoti vaikams pinigų, jei išleidžia juos ne pagal paskirtį... Bet ar laikytumėt vaiką alkaną visą dieną? Ar širdis leistų?

Pabaigai pasakysiu, kad nesenai dukra darbo reikalais lankėsi Latvijoje. Pasikalbėjo ten su kolegėmis ir latvės mamos pasigyrė – Latvijoje pradinukai valgykloje maitinami nemokamai, svarstoma pradėti nemokamai maitinti ir vyresnio amžiaus mokinius. 

Pati esu buvusi Suomijoje, žinau – toje šalyje nemokamai maitinami visi mokiniai. Tik Lietuvai iki to dar toli gražu. 

Manau, pradėjus bent jau pradinukus maitinti nemokamai ši čipsų ir gazuotų gėrimų manijos problema atkristų pati savaime: būtų galima kontroliuoti vaikų maitinimosi kokybę. Vaisių, pieno produktų, ir mėsos kasdien gautų net tie vaikai, kurių tėvai neišgali to nupirkti.

Žinot, yra šeimų, kurioms nepriklauso nemokamas maitinimas, nes neva per didelės pajamos, o vaisius ir šviežias daržoves vaikas mato tik per šventes. 

Pamažu vaikams susiformuotų tinkami mitybos įpročiai, gal tada netrauktų lėkti į parduotuvę ir saujom kimšti traškučius, užsigeriant litrais saldaus limonado. 

Ir man iki ašarų liūdna, kad taip aršiai kovojantys už tautos sveikatą valdantieji nemato tiesiai po nosimi bręstančios problemos. Net nesusimąsto, kokių sveikatos problemų turės šie vaikai dar nė nespėję užaugti. 

Ir man iki ašarų liūdna, kad valdžia kelia nerealius planus, kaip čia visus privertus sveikai gyventi, o tuo metu Lietuvos vaikų pietus atstoja spalvoti guminukai su dažikliais, bulvių traškučiai ir cukrum pertekę gazuoti gėrimai. 

Elena.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.