Draugės sūnus mokosi antroje aukštojoje už dyką – nesupranta, kaip taip gali būti

Antrų studijų dilema

Moteris stebėjosi, kaip jos pažįstamos sūnus, jau turintis aukštąjį išsilavinimą, įstojo į vieną šalies kolegiją, ją sėkmingai baigė, tačiau už mokslą mokėti nereikėjo. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Moteris stebėjosi, kaip jos pažįstamos sūnus, jau turintis aukštąjį išsilavinimą, įstojo į vieną šalies kolegiją, ją sėkmingai baigė, tačiau už mokslą mokėti nereikėjo. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytoja

2017-09-14 09:59

Sužinojau, kad pažįstamos moters sūnus, jau turintis aukštąjį išsilavinimą, įstojo į vieną šalies kolegiją, ją sėkmingai baigė, tačiau už mokslą kolegijoje jam mokėti nereikėjo. 

Nustebau – anksčiau lyg buvo deklaruojama, kad nemokamai įgijus vieną diplomą, prarandama galimybė mokytis nemokamoje vietoje kitose aukštosiose mokyklose.

Juk tuomet išeina kažkaip negerai: mažiau balų surinkę abiturientai gali nepatekti į valstybės finansuojamą vietą, o štai jau turintiems profesiją, ir ypač – aukštąjį išsilavinimą – galima mokytis nors ir visą gyvenimą, ir – už dyką?

Mano pažįstama patikino, kad aš neteisi, todėl nusprendžiau pasiaiškinti, kuri iš mūsų klystame.

Paaiškinti nenorėjo

Ieškodama, kas dar galėtų į tokį klausimą atsakyti, pamačiau, kad ministerija turi atskirą padalinį – Mokymosi visa gyvenimą departamentą!!! Jo reikalingumo šįkart nesvarstysiu, tik pagalvojau, kad čia tai jau tikrai viską pasakys. 

Deja, nei departamento direktorius, nei jo patarėjas telefonu neatsiliepė. Vargais negalais pavyko susisiekti su šio išskirtinio departamento darbuotoja, kuri, išgirdusi klausimą, atsakė, jog antras mokymasis aukštojoje mokykloje turėtų būti tik mokamas, bet dėl visa ko patarė pasitikslinti pas kitą darbuotoją. 

Niekas nežinojo

Skambinu kitai darbuotojai ir išgirstu: į profesinę mokyklą galima įstoti ir mokytis nemokamai, jei aukštąjį išsilavinimą įgijęs asmuo gauna vietą (tarkime, į šaltkalvio studijų programą priima 30 asmenų, tačiau neturinčių išsilavinimo stoja tik 25. Tuomet 5 nemokamos vietos atitenka bet kuriems norintiems). 

O kaip su kolegijomis yra, ministerijos valdininkė prisipažįsta negalinti pasakyti. Nes esą ne ji šitą sritį kuruojanti. Ir garsiai pasvarsto – mokslas antroje aukštojoje mokykloje turėtų būti mokamas (jei pirmą aukštąjį išsilavinimą žmogus įgijo nemokamai).

Žinot, pikta pasidarė. Valdininkų daug, o tikslią informaciją gauti be galo sudėtinga. Gal ŠMM atstovas teiktųsi konkrečiai ir aiškiai išdėstyti, kaip yra iš tikrųjų. 

***

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.