Pripažinimo ieškantį jaunuolį nuvylė vieno garsaus Lietuvos kompozitoriaus poelgis

Po dviejų nepavykusių pasirodymų milžiniško auditorijos dėmesio sulaukusiuose muzikos projektuose „Lietuvos talentai“ ir „X faktorius“, šilutiškis Aivaras Burzdžius jautėsi palūžęs. 

 Vaikinas nepabūgo atvirai prabilti apie savo nesėkmes ir tai, ką jam teko išgyventi nusifilmavus projektuose „X Faktorius“ ir „Lietuvos talentai“.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vaikinas nepabūgo atvirai prabilti apie savo nesėkmes ir tai, ką jam teko išgyventi nusifilmavus projektuose „X Faktorius“ ir „Lietuvos talentai“.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vaikinas nepabūgo atvirai prabilti apie savo nesėkmes ir tai, ką jam teko išgyventi nusifilmavus projektuose „X Faktorius“ ir „Lietuvos talentai“.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vaikinas nepabūgo atvirai prabilti apie savo nesėkmes ir tai, ką jam teko išgyventi nusifilmavus projektuose „X Faktorius“ ir „Lietuvos talentai“.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 6:01 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 12:26 PM

„Man nebesinorėjo gyventi“, – pokalbio metu atviravo 24-erių metų muzikos kūrėjas, kentęs po nesėkmių užgriuvusius aplinkinių užgauliojimus.

„Jei ne mane išgelbėjusi muzika, šiuo metu galbūt jau būčiau kur nors kitur“, - prisipažino jis.

Jo kelias muzikos link pažymėtas ne tik patyčiomis, tačiau ir vieno įžymaus, bet prieštaringai vertinamo ir nuolat į skandalus įsipainiojančio Lietuvos koompizitoriaus, kurio pašnekovas prašė neminėti, mestomis frazėmis apie tai, kad Aivaras – netalentingas, o muzikos pasaulyje jam ne vieta.

Kaip ištverti, kai niekas tavimi netiki?

Muziką atrado paauglystėje

Aivaro kelias muzikos link prasidėjo, kai jam buvo 12 metų. 

„Buvo šokių pamoka mokykloje. Prisėdau prie fortepijono. Ir ėmiau skambinti“, – apie netikėtą savo muzikinių talentų atradimą ėmė pasakoti Aivaras.

„Nejaugi tavęs tikrai niekas nepamokė groti?“, – abstulbintas tokios jo istorijos pradžios paklausiau jauno vaikino.

„Reikia jausti instrumento skambesį. Žmogaus klausa yra dominuojanti ir pirmoje vietoje. Manau, kad svarbiausias ne muzikinis išsilavinimas, o klausa. Pas mane ji labai gera. Po truputį, nors ir neišeina, groji, o tada išmoksti“, - atsakė pašnekovas.

„Tai tu prisėdai prie fortepijono, pažvelgei į natų sąsiuvinį ir...“, – mėgindamas išpešti, ar išties Aivaras nepamiršo paminėti, jog kur nors buvo įgijęs bent pradinį supratimą apie muziką, dar bandžiau spausti jį.

„Nieko nesupratau“, - baigė sakinį muzikos kūrėjas. 

17 metų Aivaras į rankas pasiėmė ir gitarą. Prieš tai jis, šįkart jau padedamas mokytojų, jau pramoko groti būgnais. 

Skaudžios skyrybos pastūmėjo į sceną

Šilutiškio įsitikinimu, elektroninė muzika pasižymi tuo, kad jos kūrimas nėra sudėtingas procesas. Muzikos programomis kompiuteriu besidarbuojantis jaunuolis sakė, kad repo žanro muziką gali kurti kiekvienas.

„Repui sukurti nereikia jokio talento“, - pareiškė Aivaras. 

Kiti žanrai, jo teigimu, paliečia tik jautrios sielos kūrėjų širdis. 

Apie jautrią vaikino prigimtį byloja pirmasis jo pasirodymas ant scenos. 

„Buvau išsiskyręs su drauge. Sukūriau dramatišką dainą. O po pasirodymo ji mane pasiuntė velniop“, – pro ašaras juokėsi Aivaras. 

Atlikėjas pasakojo, kad po skaudžių skyrybų su mergina ramybę atradęs muzikoje nusprendė sudalyvauti Šilutėje organizuotame konkurse „Pamario talentai“. 

„Pamenu, kai pirmą kartą užlipau ant scenos, per repeticiją negalėjau padainuoti nė vieno sakinio. Susijaudinau tiek, kad vos suskambus muzikai, paprašiau ją nutraukti“, - akimirkas, kai jaudulys gniaužė kone kiekvieną kūno ląstelę, prisiminė vaikinas. 

„Po to pamaniau – kas bus, tas. Ir pasirodymas pavyko labai sėkmingai, nors buvo išties nelengva“, - džiaugėsi Aivaras. 

Sulaukė pašaipų

Muzikos kūrėjas žengė toliau. 2011 metais jis pasiryžo sudalyvauti televizijos projekte „Lietuvos talentai“. Tiesa, čia šilutiškiui sekėsi kur kas prasčiau, o jo nesėkmę stebėjo visa Lietuva.
 
„Prasta akustika. Pabijojau paprašyti, kad patvarkytų. Taip aš apsikvailinau. Žmonės salėje beveik nieko negirdėjo. Tiesa, garsas per televizorius buvo normalus“, - apie nusivilti savimi privertusį pasirodymą pasakojo jis. 

Iš garsių šalies atlikėjų sudarytos komisijos lūpų  vaikinas sulaukė neigiamo atsakymo.

Akivaizdu, kad mažo miestelio moksleiviui siekti svajonės ir tuo metu patirti nesėkmę – itin skaudu ne tik dėl nusivylimo savimi, bet ir aplinkinių nesupratimo.

„Buvo minčių, kad nesinorėjo gyventi. Viską mačiau juodai. Ir tada galvojau, kad man viskas pabodo“, – išgyvenimais dalijosi jis.

Priėmė savo nesėkmę

Kitas pasirodymas, kuriame Aivaras patyrė nesėkmę, įvyko muzikos projekte „X faktorius“, kur savo jėgas išbandyti nusprendęs muzikos kūrėjas dar kartą stojo į akistatą su garsių šalies atlikėjų kritika ir baime būti nušvilptam jei ne salėje, tai už jos ribų.

„Nusprendžiau nueiti. Labai jaudinausi. Po to, kai pradėjau dainuoti, supratau, kad nebevaldau savo balso. Koją pakišo jaudulys. Man pasakė keturis „ne“. Tačiau priėmiau kritiką“, – kalbėjo jis.

Išmokęs priimti šias gyvenimo pamokas, Aivaras suprato, kad net ir didžiausiose gyvenimo nesėkmėse slypi prasmė – patekęs į duobę, žmogus gali sukurti pačius gražiausius dalykus pasaulyje.

Pasibaisėjo garsiu kompozitoriumi

Scenoje besisukantis šilutiškis kalbėjo, kad nusivilti teko ne tik dėl savo pasirodymų, bet ir dėl vieno garsaus Lietuvos kompozitoriaus frazių.

Žiniasklaidos akiratyje dėl girtuokliavimo ir šlaistymosi gatvėmis ar konfliktų vis dažniau atsiduriantis atlikėjas tuo metu 16-metį Aivarą pasikvietė į savo rengiamą koncertą netoli Klaipėdos centro.

Aivaras scenoje prabuvo apie 15-20 minučių. Prieš koncertą atlikėjai net nerepetavo.

„Jis man pasakė, kad aš esu netalentingas, nemuzikalus“, - pasakojo jis.

„Mane nuvylė tai, kad jis mane pasiuntė velniop. Po to mūsų bendravimas ir draugystė baigėsi“, – sakė Aivaras, už pasirodymą jį įžeidusios įžymybės koncerte negavęs nė cento.  

Grįžęs į savo namus, muzikos kūrėjas suprato, kad į tokį pasibaisėtiną garsenybės elgesį neverta kreipti dėmesio – tai, ką šis pasakė, nepakeičia to fakto, jog jaunas vaikinas kuria elektroninę muziką ir jau turi patirties muzikos pasaulyje.

Atrado meilę

Jaunas atlikėjas šiuo metu išsigydęs savo širdies žaizdas. Jis jaučia palaikymą ir iš savo merginos, naujai atrastos meilės, kuri jį palaiko ir brangina.

„Nenustokite kovoję, kad ir kas ką sakytų, kad ir kur jūs būtumėte. Kažkas jus vis tiek palaiko iš aukščiau, net jei to nežinote. Matykite pasaulio grožį nepaisydami to, kokius kartais baisius žmones sutinkate. Būkite savimi“, - pataria Aivaras. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.