Ekskursija pilyje papiktino – mūsų provincijoje dar gajus tarybinis požiūris?

Gražią savaitgalio dieną su kauniečių kompanija išsiruošėme į ekskursiją po vieną Aukštaitijos rajono centrų ir jo apylinkes. Biržų miestelis Lietuvos šiaurėje nėra didelis, bet, kaip paaiškėjo, jame begalė įdomių lankytinų objektų – pradedant istoriniais pastatais ir baigiant degustacijomis...

Autorė pastebi, kad provincijoje požiūris į valstybinį darbą vis dar dvelkia sovietmečiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Autorė pastebi, kad provincijoje požiūris į valstybinį darbą vis dar dvelkia sovietmečiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Autorė pastebi, kad provincijoje požiūris į valstybinį darbą vis dar dvelkia sovietmečiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Autorė pastebi, kad provincijoje požiūris į valstybinį darbą vis dar dvelkia sovietmečiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Biržų pilis,dvaras<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Biržų pilis,dvaras<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nusivylusioji

Nov 11, 2017, 3:53 PM, atnaujinta Nov 12, 2017, 12:00 PM

Taip jau buvo suplanuota, kad valstybei priklausančios pilies ekspoziciją su kompanija nuvykome apžiūrėti, kai iki pilies administracijos darbo pabaigos tebuvo likęs pusvalandis. Taip, nedaug laiko, bet ir per tą pusvalandį galima susipažinti su turtinga krašto istorija ir jos eksponatais.

Tačiau visam šurmuliuojančių ekskursantų būriui įėjusi vidun, pilies darbuotoja pareiškė, kad „kasa jau nuimta“, vadinasi, niekas mūsų jau nebepriims. Pavėlavome!

 

Nesupratome, kas atsitiko – patikinome, jog pakaks mums ir to pusvalandžio. Bet valdiška darbuotoja nieko nenorėjo girdėti.

Bilietus, galima sakyti, išsimaldavome – kadangi „kasa jau nuimta“. O sąskaitą buvo sutarta atsiųs vėliau. Ir laimingi pabirome po ekspozicijų sales. Juk laiko – labai nedaug...

Kaip tarpusavyje pajuokavome, sutrukdėme valdiškos įstaigos darbuotojams gražią sekmadienio popietę anksčiau „nusiplauti“ iš darbo... Na, gal ir klystame...

Laimė, viską spėjome apžiūrėti ir išėjome iš pilies, kai iki oficialiai skelbiamo darbo laiko pabaigos buvo likusi viena minutė!

Ir padarėme, deja, nelinksmą išvadą: jei tai būtų privati pilis, savininkas ar jo samdomi darbuotojai iš kailio nertųsi, kad tik gautų daugiau pajamų, kad tik sulauktų daugiau susidomėjusių asmenų, parduotų daugiau bilietų. O va valstybei priklausančiame objekte – visai kitokios nuotaikos...

Panašu, kad jiems svarbiausia – atsėdėti darbo laiką ir trenkti durimis... Tarybinis suvokimas vis dar gajus mūsų provincijoje. Valdiškas darbas – valdiškas ir požiūris. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu...

***

Biržų krašto muziejaus direktoriaus pavaduotoja Edita Landsbergienė išsiaiškino šią situaciją.

„Iš tiesų, prieš porą savaičių buvo atyvykusi grupė žmonių likus pusvalandžiui iki muziejaus uždarymo, Nes tuo metu kaip tik uždaroma kasa ir bilietai nebepardavinėjami. 

Tokia tvarka galioja visuose muziejuose. Nes per pusvalandį apžiūrėti per du pastatus esančio muziejaus neįmanoma. O ilgiau dirbti darbuotojams leisti negalime, nes jie viršytų savo darbo valandas. 

Tačiau kasininkė matė, kad grupė labai nori aplankyti muziejų, pasiūlė alternatyvą – ji išrašė kasos čekį ir sąskaitą kitos dienos data. Susitarė viską atsiųsti paštu. Taip ir padarė. Galbūt jiems netiko tai, kad sąskaitos išrašytos buvo ne tai datai.

O alsavimu į nugarą galėjo įvardinti darbuotojo paraginimą paskubėti, jei lankytojai nori pamatyti visą ekspoziciją. Galbūt tai galėjo sukelti nepasitenkinimą.

Tačiau ekskursijas visada priimame labai noriai, rengiame specialius turus ir prisitaikome prie jų lanksčiai. Kiek galime, tenkiname žmonių poreikius. Visokių situacijų pasitaiko, stengiamės neiti į konfliktus. Tačiau visos paros dirbti neturime galimybės ir visų lankytojų poreikių patenkinti negalime“, – sakėBiržų krašto muziejaus direktoriaus pavaduotoja . 

 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?