Pastaba prie konteinerio emigrantę nustebino dėl užsieniečių mentaliteto

Pradėsiu nuo to, kad gyvenu Šveicarijoje. Čia graži, rami ir švari šalis. Kodėl paminėjau „švari“? Nes švari tiek aplinka, tiek oras.

Šveicarės pastaba prie konteinerio šiukšles rūšiavusią lietuvę privertė susimąstyti apie daromą žalą..<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Šveicarės pastaba prie konteinerio šiukšles rūšiavusią lietuvę privertė susimąstyti apie daromą žalą..<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
skurdas, vargas, konteineris bomža, maisto liekanos, alkis, badas<br>M.Patašiaus nuotr.
skurdas, vargas, konteineris bomža, maisto liekanos, alkis, badas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata

Jan 23, 2018, 9:51 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 12:18 PM

Bėda dėl šiukšlių

Kai atvykome čia gyventi, pirma „problema“, su kuria susidūrėme, buvo: „Ką daryti su šiukšlėmis?!“ 

Rūšiavimo taisyklės griežtos, o nesilaikant jų – bauda 200 Šveicarijos frankų (170 eurų). Šiuo metu gyvename nedideliame miestelyje, konteinerių prie namų nėra. Negali kada panorėjęs išeiti ir išmesti, viską turime vežti ar nešti į vieną specialią vietą, kuri skirta visiems miestelio gyventojams. 

Mesti šiukšles galima I-VI nuo 9 iki 19 val., VII – apskritai draudžiama. Sykį važiuodama pro šalį (buvo savaitės vidurys) stabtelėjau 8 valandą ryto porą plastikinių buteliukų išmesti. Iš kažkur išdygo vyriškis ir davė man pastabą, kad tai buvo galima padaryti tik nuo 9 val. Buvo nemalonu gauti pastabą, bet yra taisyklės ir, akivaizdu, reikia jų laikytis! 

Vietinės pastaba

Bet tai, kas nutiko šį savaitgalį, privertė rimtai susimąstyti. Leidžiamą dieną, leidžiamą valandą atvažiavau  mašina išrūšiuoti atliekų. Kai atvažiavau, nebuvo nė vieno žmogaus.

Mašinoje buvo šalta. Po to turėjau pasiimti dukrą po baseino, tad pagalvojau, kad paliksiu užvestą variklį. Nors žinau, kad negalima! Bauda už paliktą įjungtą variklį – 60 Šveicarijos frankų (51 euras). Bet ir vėl nusižengiau taisyklėms.

Atėjo moteris taip pat išrūšiuoti atliekų. Priėjusi prie manęs paklausė, ar tai mano automobilis? Atsakiau, kad taip. Tada paklausė, kodėl jis paliktas užvestas, jeigu aš ne viduje. Iš tiesų, neturėjau atsakymo. Pasakiau, kad pamiršau. O ji nusistebėjo, kaip galima pamiršti? Nedera taip elgtis. Juk reikia saugoti gamtą. 

„Pažiūrėk, kas vyksta aplinkui, kokios stichijos, stiprūs vėjai“, – sakė ji. 

Aš atsiprašiau jos, padėkojau, kad pasakė, išjungiau variklį. Baigėme abi daryti tai, ko buvome atėjusios, po to palinkėjome viena kitai geros dienos ir su šypsenomis veiduose atsisveikinome. Viskas vyko be kažkokio pykčio ar barnių. 

Įsėdusi į mašiną pagalvojau: „Koks žmonių mentalitetas!“ Ir tada tikrai susimąsčiau, kad kiekvienas iš mūsų galime prisidėti paprastais dalykais prie klimato kaitos (iš gerosios pusės, žinoma). Kad ir nepamiršti visada sustojus išjungti automobilio variklio. Mums tai kainuotų tiek nedaug, o ilgainiui prisidėtume prie gamtos aplinkos tausojimo ir stabdytume prasidėjusį klimato atšilimą. Nuo to bus geriau gyventi ne tik mums patiems, bet ir mūsų vaikams. 

Pasaulis jau rodo, kad negerai elgiamės. Turime visi nuo šiandien pradėti stengtis būti draugiškesni aplinkai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.