Draudimai dėl trispalvės nepatinka – kvepia primityviu dresiravimu

100 metų Lietuvos valstybei ir tie nesibaigiantys skatinimai išradingai švęsti bei kelti trispalves, (kai emigracijos statistika – pribloškianti). 

Autorius mano, kad draudimai iškelti laiko nublukintą trispalvę yra per griežti ir taip ribojama žmonių kūrybiškumo laisvė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius mano, kad draudimai iškelti laiko nublukintą trispalvę yra per griežti ir taip ribojama žmonių kūrybiškumo laisvė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marijus Sagulinas

Feb 13, 2018, 12:07 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:56 PM

Nežinau, kaip jums, bet man „prasmingiausias“ mūsų laisvą valstybę apibūdinantis įstatymas yra tas, kuris sako, kad valstybinės vėliavos privalo būti neišblukusios, švarios, tvarkingos. 

Tai man kvepia totalitarizmu, piliečių kūrybiškumo ribojimu, primityviu dresiravimu ir kišimusi į piliečių laisves.

O jei mano trispalvė parvežta iš Sibiro ar Amerikos, jei mano vėliavai 100 metų ir jos spalvos išblukintos laiko ir ant jos pasirašę Lietuvos tremtiniai? Pagal įstatymo raidę, tuomet aš būsiu įstatymo laužytojas ir man už tai grės reali atsakomybė. Manau, tai absurdas ir nieko bendro neturi su „laisve“, štai kokioje valstybėje gyvenam. 

Man gėda už tokius riboto proto įstatymų tvirtintojus, aš į juos žiūriu su panieka ir man gaila kūrybingų Lietuvos žmonių, nes jų laisvės yra realiai ribojamos įstatymais.

Su švente visus ir nesugalvokite iškelti trispalvės, ant kurios pasirašę jūsų draugai, giminės, lietuviai, nes tuomet jūs laužote savo „laisvos“ šalies įstatymus.

***

„Bendraukime“ primena Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymą, kuris skelbia, kad Lietuvos valstybinė vėliava yra tautinė vėliava audeklas, susidedantis iš trijų lygių horizontalių spalvų juostų: viršutinės – geltonos, vidurinės – žalios, žemutinės – raudonos.

Iškeliant Lietuvos valstybinę vėliavą vertikaliai, kairėje pusėje turi būti geltona juosta, viduryje – žalia, dešinėje raudona.

Iškeliamos Lietuvos valstybinės vėliavos turi būti tvarkingos ir nenublukusios. Iškeliant vėliavas prie pastatų, jos įstatomos į laikiklius, kurie tvirtinami prie pastato fasado taip, kad vėliavos kotas su fasadu sudarytų ne didesnį kaip 45 laipsnių kampą. Laikiklių apatinė dalis tvirtinama prie fasado ne žemiau kaip 2 metrai nuo žemės.

Valstybinės vėliavos taip pat gali būti iškeliamos ant stiebų, įrengtų priešais pastato fasadą.

Lietuvos valstybinės vėliavos atvaizdą galima naudoti dekoratyviniais tikslais kaip valstybinį ir tautinį simbolį tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba valstybinei vėliavai. Lietuvos valstybinės vėliavos išniekinimas baudžiamas įstatymų nustatyta tvarka.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.