„Sodra“ jaunai mamai paaiškino, kodėl už PSD ji moka dukart

„Ar turiu dvi sveikatas ir jos abi apdraustos?“ – klausė jauna mama, pamačiusi savo mokesčių išrašus. Vaiką auginančią ir dirbti pradėjusią moterį piktina „Sodros“ sistema.

 Vaiką auginanti moteris piktinosi, jog PSD skaičiuojamas nuo kiekvienų gaunamų pajamų.<br> "123rf.com" asociatyvioji nuotr.
 Vaiką auginanti moteris piktinosi, jog PSD skaičiuojamas nuo kiekvienų gaunamų pajamų.<br> "123rf.com" asociatyvioji nuotr.
"Sodros" atstovas akcentavo, jog kartais žmogui reikia rimto gydymo, kitais kartais - tik profilaktinio patikrinimo poliklinikoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
"Sodros" atstovas akcentavo, jog kartais žmogui reikia rimto gydymo, kitais kartais - tik profilaktinio patikrinimo poliklinikoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2018, 4:46 PM, atnaujinta Mar 22, 2018, 4:57 PM

Su „Bendraukime“ susisiekusi skaitytoja B. (29 m.) pasidalijo savo nuostaba dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skaičiavimo.

„Jūs man paaiškinkit. Ką ta „Sodra“ išdirbinėja? Sveikatos draudimas galėtų būt visiem vienodas, bet neee, vieni lygesni už kitus.

Esu vaiko priežiūros atostogose. Dabar antrieji metai, taigi pradėjau ir dirbti. Tai leidžiama, išmoką už motinystę vis tiek gaunu. Gaunu ir kvitus.

Po pirmo darbo mėnesio atsidariau kompiuteryje kvitą ir išsižiojau. Darbo algalapyje – nuskaičiuotas mokestis už PSD. Bet išmokos kvite irgi!

Tai smagu, apdrausta esu du kartus. Paskambinau į „Sodrą“ pasiklausti, ar nesidubliuoja tiek mokesčiai, juk iš dvejų pajamų dabar nuskaičiavo. Konsultantas linksmai paaiškino, kad taip, iš principo galima sakyti, kad dubliuojasi, bet tokie įstatymai. Kiek darboviečių ir pajamų šaltinių – tiek kartų ir PSD moki.

Man čia totalus briedas. Suprantu gyventojų pajamų mokestį (GPM). Kuo daugiau pajamų gauni, tuo didesni mokesčiai, viskas logiška, nes tai mokestis už pajamas. Bet už sveikatą?!

Atsiprašau, ar aš dėl to geresnes paslaugas gaunu? Ar turiu dvi sveikatas ir jos abi apdraustos? Na, nemanau. Auginu vaiką, vien dėl to, kad esu mažo vaiko motina, mano sveikata drausta. Tai kodėl darbovietė turi mokėti dar kartą?!

Jeigu niekur nedirbu, turėčiau kas mėnesį susimokėt 36 eurus. Tai, mano supratimu, kai nuo bet kurių pajamų ar darbo nuskaičiuoja tuos 36 eurus – gana! Tuo ir baikime. Kur sąžiningumas, kad vienas moka 36 eurus, kitas turi, pavyzdžiui, tris darbus ir moka kokį 100? Paslaugos visiems vienodos.

Kas kita būtų, jei mažai mokantis gautų tik bazines paslaugas, o mokantis daugiau – pirmumą eilėje, privačius specialistus ar ką nors dar. Kiek žinau, to nėra. Tai ar sąžininga, kad turiu mokėti dvigubai, kai kažkoks bomžas prie konteinerio nemoka visai? Kur logika?“ – piktinosi skaitytoja.

„Sodros“ viešųjų ryšių atstovas Saulius Jarmalis paaiškino, kad visa „Sodros“ sistema veikia solidarumo principu.

„Džiaugiamės, kad skaitytojai pavyko sugrįžti į darbo rinką antraisiais vaiko auginimo metais. Svarbu žinoti, kad vaiko priežiūros išmokos taip pat laikomos draudžiamosiomis pajamomis, o tai reiškia, kad nuo jų sumokėjus socialinio draudimo įmokas jos bus įvertinamos ir prireikus gauti, pavyzdžiui, ligos išmoką.

Nuo sveikatos bėdų, vieniems mažesnių, kitiems, deja, rimtesnių, nė vienas nesame apsaugotas. Nepriklausomai nuo to, didesnės ar mažesnės tos sveikatos problemos, visiems užtikrinamos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos. Vienam galbūt užtenka vieną kartą per metus nueiti į polikliniką pasitikrinti sveikatos, kitam tenka ir ligoninėje pagulėti.

Tad neturėtume kalbėti apie „geresnes“ ar „dvigubas“ sveikatos priežiūros paslaugas, tiesiog, pavyzdžiui, atsitikus didesnei nelaimei sveikatos priežiūros paslaugų reikia daugiau, brangesnių, o jeigu užtenka pasirūpinti sveikata tik profilaktiškai, tuomet sąnaudos mažesnės. Nepaisant to, nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos užtikrinamos visiems vienodai pagal poreikius.

Būtent šios paslaugos yra finansuojamos iš PSD įmokų, kurias privalo mokėti visi gyventojai. Už daugelį tai daro darbdaviai, už kai kuriuos sumoka valstybė, kiti įmokas turi mokėti patys, kad būtų apdrausti ir galėtų naudotis paslaugomis.

Tai įmoka, paremta solidarumo principu, ją moka visi proporcingai savo pajamoms. Privalomojo sveikatos draudimo įmokos tarifas yra 9 proc. draudžiamųjų pajamų. Vertinamos visos žmogaus draudžiamosios pajamos, nesvarbu, iš kokios veiklos formos ir kokiomis išmokomis gautos, ir nuo jų skaičiuojamos PSD įmokos. Na, o kaip minėjau, vaiko priežiūros išmoka taip pat yra draudžiamosios pajamos.

Žmogus, per mėnesį uždirbantis 1200 eurų  popieriuje, sumoka 108 eurus PSD įmokų, o uždirbantis 400 eurų – 36 eurus PSD įmokų, tačiau nesakome, kad daugiau uždirbęs žmogus yra apdraustas tris kartus. Toks yra vienas svarbiausių socialinio draudimo principų – solidarumas“, – pabrėžė S.Jarmalaitis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.