Paaiškino, kur dings iki pensijų reformos sukaupti pinigai

Kaip ir kiekviena iki šiol buvusi valdžia, esamoji nenustebino savo noru dar kartą viską keisti neišskiriant ir mokesčių. 

Ne vienam žmogui neramu, kur po reformos dingtų jo pensijai kaupti pinigai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne vienam žmogui neramu, kur po reformos dingtų jo pensijai kaupti pinigai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne vienam žmogui neramu, kur po reformos dingtų jo pensijai kaupti pinigai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne vienam žmogui neramu, kur po reformos dingtų jo pensijai kaupti pinigai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Stasys

Apr 25, 2018, 2:15 PM, atnaujinta Apr 25, 2018, 3:30 PM

Pagal dabar galiojančius įstatymus, žmogus turi teisę nekaupti pensijos, kaupti ją privačiai, bet nieko papildomai neįmokėdamas ir kaupti ją privačiai skirdamas dalį iš savo atlyginimo, valstybei irgi pridedant dar kažkiek pinigėlių. 

Atrodo, viskas teisinga, visi turi teisę pasirinkti ir valstybė skatina kaupti senatvei, o teisė rinktis yra viena iš pamatinių demokratinių vertybių. 

Bėda ta, kad pagal naują reformą žmonės būtų priskiriami prie pensijų fondo automatiškai ir dar turėtų patys mokėti pinigus iš atlyginimo. Arba, kitaip tariant, bus atimama galimybė rinktis. 

Kadangi jokiomis valdžiomis nepasitikiu, papildomai pats nieko nekaupiu ir nesiruošiu kaupti, nes ateis po kelerių metų nauji veikėjai ir vėl viską užsinorės keisti. 

O tas neapibrėžtumas dėl ateities ir skatina tokį nepasitikėjimą, ne tik mano asmeniškai, bet ir didžiosios dalies mano aplinkos žmonių. Taigi dabar aš „kaupiu“ privačiame pensijų fonde, į kurį pervedama tik dalelė „Sodros“ įmokų. 

Kitaip tariant, pats papildomai nieko nemoku. Per tą laikotarpį ten susikaupė apie du tūkstančius eurų, tai vis dėlto mano pinigai. Taigi kyla natūralus klausimas: jeigu mane priskirs priverstinai prie kažkurio fondo, kad aš kaupčiau papildomai mokėdamas pinigus, bet aš atsisakysiu (laimė, jie numatė tokią galimybę), kur pasidės ar dings mano iki šiol sukaupti pinigai? 

Gal komentatoriai galėtų pakomentuoti arba koks valdžios žmogus galėtų paaiškinti, bet suprantama ir aiškia žmonių kalba? Būčiau labai dėkingas.

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus pateiktame komentare teigiama, kad šiuo metu svarstoma visus nekaupiančius žmones iki 40 metų ir visus kaupiančius nepaisant amžiaus automatiškai įtraukti į pertvarkytą kaupimo sistemą su teise pasakyti „ne“. 

„Jeigu anksčiau kaupęs žmogus norėtų atkurti tokį senatvės pensijos dydį, koks jis būtų nekaupus, jis galėtų apsispręsti sugrąžinti šiuo metu Pensijų fonde esančius pinigus „Sodrai“. 

Kaupusiems 2+0+0 (jei yra lėšų perviršis): jei lėšų PF yra daugiau, nei buvo pervesta iš „Sodros“, sugrąžinant jas „Sodrai“ siūloma ne tik atkurti teises į visą senatvės pensiją (lyg asmuo nebūtų dalyvavęs kaupime), bet ir įskaityti perviršį kaip pensijų įmoką individualiajai daliai – leidžiama „nusipirkti taškų“ netaikant jokių apribojimų. 

Kaupusiems 2+0+0 (jei yra lėšų trūkumas): jei lėšų PF yra mažiau, nei buvo pervesta iš „Sodros“, siūloma atkurti teises į visą senatvės pensiją (lyg asmuo nebūtų dalyvavęs kaupime) nepaisant trūkumo. 

Kaupusiems 2+2+2: svarstomi visi įmanomi variantai – atkuriamos teisės į visą senatvės pensiją, o perviršis arba taptų asmens įmokomis individualiajai pensijos daliai (papildomais taškais), arba būtų paliekamas PF. Galutinai apsispręsta po diskusijų su visuomene bei įvertinus teisines ir technines galimybes.

Pertvarką dar turi patvirtinti Seimas“, – teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus pateiktame komentare. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.