Paaiškino, kodėl būtų geresnė naujoji pensijų kaupimo tvarka

Žiūrėjau čia „LRT forumą“, kur Edmundas Jakilaitis kalbino ministrą Vilių Šapoką, ministrą Liną Kukuraitį ir kitus rimtus žmones. Šiaip tokias laidas žiūriu retai, bet kad jau guliu su išsukta koja, ant biuletenio, tai ir pramogauju.

 „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras

Apr 30, 2018, 10:13 AM

Bet ir baigėsi pramogos, nes kalbėjo apie pensijų reformą, kad vėl keis kaupimą, padarys naują tvarką, kad nuo manęs kas mėnesį paims 4 procentus algos, o patys tik 2 procentus pridės. Gal. Ašaros ten bus, o ne procentai...

Mokesčius moka

Aš dabar gaunu mažiau už vidutinę, bet daugiau ir negaliu tikėtis – rajone darbo nėra daug, o jeigu jo ir yra, tai moka nedaug. Bet vis tiek geriau, nei sėdėt ant pašalpų – yra pas mane kaimynai, kur gauna pašalpas, augina po kelis vaikus, vieni augina penkis, geria kasdien, ir dar juokiasi iš tų, kurie dirba, ir bent kiek uždirba. Aišku, dabar jie gaus ir didesnes pensijas – pakels pensijas tinginiams.

Mes su žmona irgi auginam vaikus, maži dar jie, bet išlaidos nemažos. Gaunam vaiko pinigus, bet geriau būtų palikę algos daugiau. Net ir biuletenio neimdavau – dabar tik pasiėmiau, nes nebebuvo kur dėtis, kai vaikščiot negali, o darbas – ant kojų. Bent jau rankos vietoj. Aišku, mokesčius moku, nes jei nemokėsi mokesčių, nei keliai bus sutaisyti, nei daktarai algą gaus, nei bus kam biuletenių išrašyt. Nors daktarais pasitikiu...

Nesibaigiančios reformos

Bet va, kaip tikėti tais politikais, kad dabar tai jau bus „pati geriausia pensijų sistema“? Taip man jau sakė vieni politikai prieš kelerius metus. Vienas kalbėtojas iš „forumo“ netgi suskaičiavo, kad jau penkis kartus keitė pensijų sistemą, tai dabar jau šeštas kartas. Bet ne paskutinis, nes bus nauji politikai, bus ir nauja tvarka. Ir kiek tų kartų bus? Šeši? Septyni? Septyniasdešimt? Nes dabar reformos keičia reformas ir galo nesimato.

Bet kas iš tų pažadų, jeigu man žadėjo, kad perves į fondus ne 2 procentus, o daugiau? Per krizę nuėmė tuos procentus, ir negrąžino, nors ir žadėjo. Mano vaikai mažiau meluoja. Aš norėčiau daugiau pasidėti ateičiai, bet algos vos užtenka šiai dienai, o dar ir vaikus norim išmokslinti, kad jiems nereiktų dirbti už mažas algas. Tai apie kažkokį kaupimą net nekalbu, gerai, kad po algos atlieka bent 20 eurų, kad pasidėčiau juos į taupyklę ir prie jūros nuvažiuotume. 

Pažadais netiki

Ir va sako, kad „Sodros“ pensija nemažės, nes į fondus nebeperves tų 2 procentų. Tik nesuprantu,  kodėl politikai nori pasiimt tai, kas yra mano? Nes susišvietė, kad per mažai „Sodros“ pensijos gausiu, o politikai pagal savo skaičiuokles jas susiskaičiuoja, tai reik ir neleist žmogui duot jam jo pinigų, nes jis nemoka elgtis su jais!

Dar ir ta „Sodros“ pensija neaišku kokia bus. Suokia man, kad pensija bus pusė algos. Tai čia beveik 400 eurų! Nu netikiu, nors tu ką! Tuoj ir mane vergu pavers tie politikai, nes 56 kartą sugalvos, vėl pakeisti ką nors, paleisti kokias nors reformas, tai kas iš tos pensijos ir beliks. Jeigu tik sulauksiu tos pensijos.

Va, draugai gyvena Norvegijoj. Aišku, dirba sunkiai, bet ir uždirba, taupo, kaupia sau. Vietiniai pensininkai labai jau poniškai gyvena. Apie vergystę skaito tik knygose ar internete, bet nesusiduria realiame gyvenime. Bet pas mus kaip kokioj Albanijoj tuoj bus, kur pensininkai kapstysis po konteinerius, nes pensijos niekam neužteks. Bet į Norvegiją nevažiuosiu, nes Lietuvoj geriau.

Aš labai noriu, kad politikai nebejudintų nei mano, nei žmonos, nei kitų pensijų, nes jau tuoj bus, kad reformų bus daugiau nei kad per metus būna saulėtų dienų. Nes kaip tik apsiniaukia dangus, taip ir apsiniaukia politikų protai ir įsijungia pas juos reformų nustatymai.

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus pateiktame komentare teigiama, kad siūloma pensijų kaupimo tvarka 4+2, pagal kurią 4 proc. nuo darbo užmokesčio moka dirbantysis ir 2 proc. nuo vidutinio atlyginimo šalyje prisideda valstybė. 

„Norint sušvelninti asmenų pajamoms teksiančią naštą, siūloma 2 proc. mažinti įmokas „Sodrai“. Taigi, įvertinus Vyriausybės siūlymus, tik socialinio draudimo įmokos dalį kaupiantis asmuo prie kaupimo turėtų prisidėti 2 proc. savo darbo užmokesčio, o tiems, kurie prisidėdavo anksčiau – situacija visiškai nesikeičia, nes 2 procentų asmens įmokos į pensijų fondus padidėjimą kompensuoja sumažėjusios „Sodros“ įmokos.

Svarbu pabrėžti, kad tai šiandieninių pajamų taupymas senatvei. Jei žmogus tokiu būdu papildomai taupyti senatvei nenori, tuomet jis galės atsisakyti dalyvavimo kaupime.

Šiuo metu kaupiantieji turi įvertinti, kad jiems dėl kaupimo mažėja „Sodros“ pensija ir apsispręsti ar jiems dalyvauti kaupime naudinga. Siūloma tvarka geresnė tuo atžvilgiu, kad viskas, kas bus sukaupta pensijų fonde, bus priedas prie nesumažėjusios „Sodros“ pensijos, nebus kaupiama būsimos „Sodros“ pensijos sąskaita“, – teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus pateiktame komentare.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.