Apie 16-mečio sūnaus nuodėmę tėvai sužinojo pačiu skaudžiausiu būdu

Susidūriau su situacija, kuri, turbūt, ne vienam gali būti aktuali. Nepilnametis sūnus gegužės mėnesį gavo baudą už važiavimą „zuikiu“, bet tėvams nieko nesakė, baudos kvitą pametė ir turbūt užmiršo...? Sūnui 16 metų. 

Apie 16-mečio gautą baudą tėvai sužinojo tik iš antstolių.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Apie 16-mečio gautą baudą tėvai sužinojo tik iš antstolių.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mama

Aug 22, 2018, 12:33 PM, atnaujinta Aug 22, 2018, 12:36 PM

Nesenai atidarėme jam asmeninę sąskaitą banke, kur pervedami dienpinigiai (juk grynųjų raginama atsisakyt). Norėdamas išsigryninti iš kortelės pinigus vieną dieną sūnus pastebėjo, kad trūksta lėšų. Išrašas iš banko rodo, kad antstolė V. Meškauskienė nurašė 53,24 Eur. 

Taip, tai turbūt ta 8 eurų bauda, gauta važiuojant be bilieto.

Klausimas: ar gali antstolis ar kitos institucijos nurašyti lėšas nuo nepilnamečio sąskaitos? Kodėl nieko nebuvo pranešta tėvams? Nei paštu, nei elektroniniu laišku nesame gavę pranešimų apie baudą, raginimą susimokėti. Juk geriau sumokėti 8 Eur nei 55.13 Eur (su banko 0.87 Eur mokesčiu, 1.02 registrų centro mokesčiu). 

Vaikas yra moksleivis, nedirba, savų lėšų neturi. Jau sužinojusi apie gautą baudą paskambinau bendruojuoju VMI telefonu išsiaiškinti baudos dydį ir kt. Tačiau, su manimi niekas nekalbėjo, nes aš nesu sūnus! Jie gali tik jam suteikti informaciją.

Sužinojau tik tiek, kad galiu kreiptis į policiją. VMI nurodė policijos telefono numerį, tačiau ilgai konsultavusis mergina taipogi paminėjo Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą, kad man, nepilnamečio mamai, negali teikti informacijos! 

Klausimas: ar jau dabar tėvai nebeatsako už 16 metų vaiką? 

Ar galima nurašyti lėšas iš nepilnamečio sąskaitos? Ir kas atsitiktų, jei nepilnametis neturėtų sąskaitos banke? Suprantu, kad nurašytos lėšos nebus turbūt sugrąžintos, bet dar prieš 3 metus nepilnamečių sąskaitoms areštai nebuvo taikomi. 

Išvada: Grynieji pinigai yra grynieji...

***

Antstolė Virginija Meškauskienė komentavo, kad Lietuvoje administracinėmis nuobaudomis asmenys baudžiami nuo 16 metų ir apie tai jų tėvai nėra perspėjami. 

„Nepilnametis gavo baudą, protokolas surašytas vietoje. Tačiau kadangi tai yra bauda, raginimas yra nesiunčiamas – nesumokėjus baudos per nurodytą terminą iš karto areštuojamos sąskaitos. Jis skolą galėjo susimokėti per 40 dienų, to nepadarius dokumentai persiunčiami antstoliams. 

Lietuvoje administracinėmis nuobaudomis asmenys baudžiami nuo 16 metų ir apie tai jų tėvai nėra perspėjami. Tokio amžiaus žmogus turėtų būti taip išauklėtas, kad atsiradus panašioms problemoms būtina pasikalbėti su tėvais. 

Jei nepilnametis sąskaitos neturi, informuojame tėvus. Tačiau nei mama, nei tėvas neprivalo mokėti už nepilnametį asmenį. Su nepilnamečiais antstoliai susiduria labai retai, dažniausiai jie pasisako tėvams ar globėjams ir baudas susimoka anksčiau, nei jas išieško antstoliai.

Sąskaitų neturi ne tik nepilnamečiai, bet ir suaugę asmenys – ne paslaptis, kad pusė skolininkų gauna atlyginimus vokeliuose ir nemoka baudų. Tokiais atvejais bylos guli stalčiuose“, – komentavo antstolė V. Meškauskienė. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.