Kauniečius kausto baimė: nebežino, kaip gyventi siaučiant gaujai

Kauno, Dainavos parko prieigose, krepšinio aikštelėje rugsėjo mėnesį įvyko keli užpuolimai. Nuo grasinimų bei sužalojimų nukentėjo du nepilnamečiai, grasinimų sulaukė moteris. 

Kauno gyventojai įbauginti – Dainavos parke juos puldinėja ir persekioja jaunuolių gaujos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno gyventojai įbauginti – Dainavos parke juos puldinėja ir persekioja jaunuolių gaujos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno gyventojai įbauginti – Dainavos parke juos puldinėja ir persekioja jaunuolių gaujos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno gyventojai įbauginti – Dainavos parke juos puldinėja ir persekioja jaunuolių gaujos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kauniečiai

Oct 12, 2018, 6:43 PM, atnaujinta Oct 13, 2018, 10:03 AM

Bijo vaikai ir motinos

Vieną dieną užpuolamas ir sumušamas jaunuolis. Informacija apie užpuolusius asmenis nežinoma. Kitą dieną pagalbos tarnyba sulaukia moters pagalbos prašymų. Veiksmas vyksta Kauno, Dainavos parko, krepšinio aikštelės teritorijoje. 

Grupė jaunų asmenų persekioja nepilnametį vaiką grasindami jį sumušti ir „perlaužti pusiau“, su juo kartu buvusiai motinai – „sudaužyti galvą“. Grasina, kad paauglys bus persekiojamas, „gaudomas“ ir apskritai nebegyvens. 

Pateko į ligoninę

Po minėtų įvykių Dainavos parko teritorijos apylinkėse pradėtas aktyvus policijos patruliavimas. Tačiau tai tik iššaukia dar didesnę agresiją ir dalis grasinimų įvykdomi sumušant nepilnametį, ko pasekoje jis praranda sąmonę ir pristatomas į gydymo įstaigą. 

Žmogus, užstojęs kitą žmogų, tampa nusikalstamo jaunimo taikiniu, sulaukia ne tik spontaniško atsako. Jo atžvilgiu toliau planuojami grupės asmenų keršto planai, iškyla grėsmė jo gyvybei. Kokioje aplinkoje gyvena šio mikrorajono vaikai? Kokią pasaulėžiūrą jauno žmogaus pasąmonėje gali suformuoti šie pastarųjų dienų įvykiai? 

Sumokėjus duoklę nebepersekioja

Dalis jaunimo yra įbauginti arba bando prisitaikyti pataikaudami, neretai galimai patys dalyvauja nusikaltimuose bijodami užsitraukti rajono „kietuolių“ nemalonę. Juk reikia kažkaip išgyventi...

Kalbant apie narkotikų problemas, jaunimo kalbos, kad narkotinių medžiagų įsigijimas čia yra toks lengvas ir paprastas, tampa pagrįstos.

Praeiviai neretai užuodžia vadinamos „žolės“ dūmelio kvapą minimose apylinkėse. Na, o santykių aiškinimasis „gražiuoju“ su nusikalstama Partizanų rajono grupuote, įgyja keistą formą. 

Pasirodo, sumokėjus duoklę, problema tampa neaktuali ir persekiojimai liaujasi. Įbaugintas jaunimas aktyviai skatina spręsti iškilusius barnius „gražiuoju“ būdu, nes sklinda kalbos, kad policija nepadės ir nieko neišsprendžia.

***

Kauno apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Justina Kazragytė komentavo, kad Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas sulaukė pranešimo dėl V. Krėvės pr. esančiame Dainavos parke nukentėjusio nepilnamečio vaiko. 

„Į šį įvykį buvo nedelsiant sureaguota, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Buvo atlikti neatidėliotini procesiniai veiksmai, apžiūrėta įvykio vieta, imtasi visų priemonių tiksliai nustatyti nusikaltimą padariusį asmenį. 

Intensyvių Kauno apskr. VPK Kauno miesto Dainavos policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūnų paieškos ir procesinių veiksmų dėka nepilnametį sumušę asmenys yra policijos pareigūnų nustatyti. Vienas iš jų – nepilnametis (17 metų) Kauno vaikų globos namų auklėtinis, kitas – 21 metų Kauno miesto gyventojas, anksčiau teistas už kitas nusikalstamas veikas. 

Abiems nusikaltimą padariusiems asmenims yra pareikšti įtarimai dėl smurtinio nusikaltimo įvykdymo, paskirtos kardomosios priemonės.

Pirminiais duomenimis, kilus ginčui tarp iš matymo pažįstamų paauglių, bežaidžiant krepšinio aikštelėje, jis išsirutuliojo į atvirą konfliktą, kurio metu nukentėjo 16 metų paauglys.

Šiuo metu toliau yra atliekami procesiniai veiksmai, tyrimui vadovauja ir veiksmų eigą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorai. Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 140 str. 1 d. už tai gresia laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Pareigūnai kasdien analizuoja gaunamą informaciją. Atsižvelgiant į ją, organizuoja savo darbą. Atnaujinus Dainavos parką, padidėjo lankytojų srautai, dažnai lankosi ne tik jaunimas, bet ir vyresnio amžiaus žmonės, tad siekiant užtikrinti visų gyventojų saugumą, pareigūnai patruliuoja ne tik tarnybiniais automobiliais, bet ir pėsčiomis, vykdomas viešojo ir ne viešojo pobūdžio patruliavimas, bendraujama su gyventojais.

Pareigūnai dėkoja pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją ir primena, kad visuomet pastebėjus galimai daromą neteisėtą veiką, apie tai nedelsiant informuotumėte bendruoju pagalbos telefonu 112“, – komentavo Kauno apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Justina Kazragytė .

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.