Minimumą uždirbusią jauną mamą ištiko šokas, kai atsidarė pajamų deklaraciją

Netrukus ruošiuosi eiti nėštumo ir gimdymo atostogų, tačiau gyvename neramiu laukimu. Neseniai išgirsta vienos mamos situacija nuvilgė kaip šaltas dušas. O kas laukia manęs?

Į nėštumo ir gimdymo atostogas išeiti planuojančiai moteriai neramu, kokius mokesčius už gautą išmoką gali tekti mokėti jai pačiai.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Į nėštumo ir gimdymo atostogas išeiti planuojančiai moteriai neramu, kokius mokesčius už gautą išmoką gali tekti mokėti jai pačiai.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Į nėštumo ir gimdymo atostogas išeiti planuojančiai moteriai neramu, kokius mokesčius už gautą išmoką gali tekti mokėti jai pačiai.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Į nėštumo ir gimdymo atostogas išeiti planuojančiai moteriai neramu, kokius mokesčius už gautą išmoką gali tekti mokėti jai pačiai.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ugnė

Apr 20, 2019, 12:24 PM

Minėta mama į liaudiškai vadinamą dekretą išėjo praėjusių metų pabaigoje, gruodį. Tačiau šį pavasarį atsivertusi savo gyventojų pajamų deklaraciją moterį ištiko šokas – ji valstybei turi sumokėti beveik 300 eurų! Įdomiausia tai, kad jos atlyginimas yra minimumas... Tai iš kur tokią sumą ištraukė? 

Ar ta vienkartinė nėštumo ir gimdymo atostogų išmoka buvo paskaičiuota kaip nesuvokiamas praturtėjimas, už kurį dabar valstybė bando nuplėšti paskutinius marškinius?

Kaip žinoti, ar man pačiai nereikės mokėti kosminės sumos kitų metų pradžioje? Gal man valstybė priskaičiuos dar daugiau mokesčių, nes uždirbu daugiau nei minimumą. Tai man jau dabar į kojinę pusę būsimos išmokos atsidėti mokesčiams, ar po to, kai valstybė jau paskaičiuos, kiek aš jai skolinga už tą išmokėtą pašalpą, eiti skolintis iš visos giminės, draugų ir pažįstamų? 

Kaip čia išeina, išmoka apmokestinama ir už ją mamoms po to reikia susimokėti valstybei? O tai kaip su bedarbiais, ar jiems taip pat už gaunamas pašalpas reikia mokėti? Ar tik iš mamų pašalpų pasipelnyti valstybė sugalvojo?

***

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie FM Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė komentavo, kad kai gyventojas uždirba minimumą ir jam darbdavys taiko pilną neapmokestinamąjį pajamų dydį (toliau – NPD) 1 (minimaliai algai taikomas maksimalus NPD), tai gavus papildomai pajamų – šiuo atveju gyventojai gavus vienkartinę nėštumo ir gimdymo atostogų išmoką, metinis NPD persiskaičiuoja, jis mažėja. Tai nustatyta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme (toliau – GPMĮ) ir tokia nuostata taikoma jau daugiau kaip 10 metų.

„Pavyzdžiui, mokėtina panašaus dydžio pajamų mokesčio suma gali susidaryti, jei gyventoja gruodžio mėnesį pasirinko (pagal „Sodrai“ pateiktą prašymą) motinystės išmoką gauti ne tik už einamąjį – gruodžio mėnesį, bet ir už ateinančių 2019 m. mėnesius. 

Todėl gyventojai gavus išmoką, tikėtina, padidėjo jos per metus gautos pajamos. Dėl šios priežasties buvo perskaičiuotas NPD, tai yra jis sumažėjo. Skirtumas, kuris susidarė iš bendros pritaikytos NPD sumos atėmus gyventojai priklausančią metinio NPD sumą, buvo apmokestintas gyventojų pajamų mokesčiu ir tokiu būdu susidarė 300 eurų mokėtina mokesčių suma.   

Gyventojui, planuojančiam gauti ne tik darbo užmokestį, bet ir kitokių pajamų, dėl kurių taikytinas NPD gali sumažėti arba nebepriklausyti, rekomenduojama metų eigoje neprašyti darbdavį taikyti NPD, o jei prašymas jį taikyti buvo pateiktas anksčiau, tai paprašyti (raštu) NPD nebetaikyti. Tokiu atveju, susidariusią pajamų mokesčio permoką bus galima susigrąžinti pagal pateiktą metinę pajamų mokesčio deklaraciją. 

Papildoma informacija apie NPD taikymą. 2019 metais maksimalus mėnesio NPD – 300 eurų, taikomas gyventojui, kurio darbo užmokestis neviršija 2019–01–01 galiojančios minimalios mėnesinės algos (MMA) vieno dydžio – 555 eurų. 

Kitiems gyventojams (išskyrus riboto darbingumo gyventojus), kurių su darbo santykiais susijusios pajamos per mėnesį bus didesnės nei vienos MMA suma, taikytinas mėnesio NPD bus apskaičiuojamas pagal formulę: Mėnesio NPD = 300 Eur – 0,15 x (gyventojo mėnesio darbo užmokestis – (atimti) 555 Eur (1 MMA dydį)). Kai apskaičiuotas mėnesio darbo užmokestis „popieriuje“ yra 2555 eurai ar didesnis, NPD nebetaikomas. 

2018 m. maksimalus NPD buvo 380 eurų, taikytas gyventojui, kurio darbo užmokestis „popieriuje“ neviršijo 2018 sausio 1 d., buvusios vienos minimaliosios mėnesinės algos dydžio – 400 eurų.

Kitiems gyventojams, kurių mėnesio darbo užmokestis nesiekė 1160 Eur „popieriuje“, priklausantis mėnesio NPD buvo apskaičiuojamas pagal formulę: Mėnesio NPD = 380 Eur – 0,5 x (gyventojo mėnesio darbo užmokestis – (atimti) 400 Eur (1 MMA dydį)).

Kai apskaičiuotas mėnesio darbo užmokestis 2018 m. „popieriuje“ sudarė 1160 eurų ar daugiau, NPD nebepriklausė“, – komentavo Valstybinės mokesčių inspekcijos prie FM Teisės departamento direktorė R. Virvilienė.

VMI taip pat primena, kad neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – tai su darbo ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų suma, kuri neapmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu (GPM). NPD priklauso nuo gyventojo uždirbamų pajamų, paprastai kalbant – kuo daugiau uždirba gyventojas, tuo mažesnis NPD jam yra taikomas. Pasiekus tam tikrą ribą, jis iš viso nebetaikomas. 

Nors NPD taikomas tik darbo užmokesčiui, viso metinio NPD sumą lemia ir kitos gyventojo gautos pajamų mokesčiu apmokestinamos pajamos. Gyventojui gavus kitokių apmokestinamųjų pajamų (pvz., dividendų, autorinių atlyginimų, už turto nuomą, nuomojant turtą ne pagal verslo liudijimą ir pan.), jo metinės pajamos padidėja, o metinis NPD, lyginant su per metus pritaikytų NPD suma, priešingai, sumažėja. 

Tokiu atveju gyventojui atsiranda pareiga perskaičiuoti metinį NPD, iki kitų metų gegužės 2 d. deklaruoti metines pajamas ir nuo skirtumo (apskaičiuoto iš bendros pritaikytų NPD sumos atėmus priklausančią metinio NPD sumą) sumokėti (iki kitų metų gegužės 2 d.) pajamų mokestį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.