Vaiko skolos prismaugė tėvus: apie sūnaus bėdą sužinojo per vėlai

Noriu parašyti apie Lietuvos institucijų – Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir antstolių darbą nepilnamečių atžvilgiu.

 Tėvams pikta, kad apie vaikų įsiskolinimus tėvams pavyksta sužinoti paskutiniems.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Tėvams pikta, kad apie vaikų įsiskolinimus tėvams pavyksta sužinoti paskutiniems.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė

Apr 22, 2019, 9:15 PM

Tėvai apie baudą nežinojo

Nepilnametis paauglys padarė administracinį nusižengimą ir gavo baudą, kurią turėjo sumokėti. Terminas baigėsi 2018 lapkričio mėnesį. 

Kaip skelbia pati VMI, jie siunčia pranešimus ir informuoja asmenį dar 6 mėn. Aišku, tėvai nieko negauna, informacija patalpinta VMI puslapyje, kur paauglys neturi nei prisijungimų, nei jam reikia ja naudotis. Taip pat niekam nesvarbu, ar gavo kas nors laiškus paštu. 

Bet, pasirodo, VMI 2019 sausį visą skolą jau perdavė antstoliui. Bet, kaip visada, kuriozai nesibaigia, kadangi paauglys tokių pinigų nesugebėjo surinkti, tai mes, tėvai, nuvykome sudaryti mokėjimo sutartį dalimis. 

Priėmė prašymą, bet niekas nesugebėjo informuoti, kad vaikas jau perduotas antstoliams, po kiek laiko gauname laišką iš antstolių kontoros, kuriame rašoma, kad paauglys turi sumokėti vykdymo išlaidas ir nurodoma skolą išieškoti. Suma sudarė 159,29 euro.

Aišku, skambiname į VMI, kaip čia yra, sako, nežinome kodėl niekas neinformavo jūsų, bet turite antstoliui sumokėti visas vykdymo išlaidas, nes kitu atveju atšauksime skolos sutartį. 

Prašė sumažinti išlaidas

Skambinam antstoliui, bandom geranoriškai aiškinti, kad jų laišką gavome vėliau nei sudarėme sutartį su VMI ir prašome sumažinti išlaidas iki minimumo, nes visgi yra nepilnametis ir jokių pajamų neturi, bet į tokius prašymus yra atsakoma kategorišku ne. 

Nebent norime dalimis išsimokėti. Nors dalimis vaikas mokėt taip pat pajamų neturi, bet antstoliui juk reikia pasiimti maksimumą, nors antstolių kodekse yra nuostatos, kad antstolis turi atsižvelgti į aplinkybes ir į turtinę padėtį, dėl ko gali sumažėti išlaidos.

Šiuo atveju mums būtų buvęs skirtumas apie 60 eurų. Tuo labiau, kad prašymas buvo sumažinti pagal valstybės nustatytą minimumą, tai klausimas, kam tos visos lentelės ir nurodyti minimumai paskaičiavimui, jei vis tiek skaičiuojama pagal maksimumą. 

Aišku, skambinome į antstolių rūmus, sakė – galite rašyti skundą, bet, spėkite, kas yra narys antstolių garbės teisme? Teisingai, tas pats antstolis. Todėl jau klausimų nebekyla, ar verta tą skundą rašyti.

Kadangi kitos išeities jau nebuvo, tai mokame paskaičiuotą maksimumą. Nes antstolis pareiškė, kad jam reikia mokėti valstybei mokesčius ir todėl turbūt be jokių skrupulų skaičiuoja viską maksimaliai pareikšdami, kad tie keli eurai jau nesudarys mums skirtumo.

Taip pat dar priduria, kad galime kreiptis į teismą. Tik įdomu, ar daug paauglių (ir ne tik) kreipiasi? Kiek žmonių žino, kaip tai padaryt reikia? O kreipiantis į tuos, kas už jums surašytų, būtų papildomos išlaidos.

Tėvai norėtų žinoti daugiau

Taip pat kreipėmės į VMI dėl antstolio išlaidų kompensavimo, bet kaip visada buvo pilstymai iš tuščio į kiaurą. O konkretaus atsakymo, kodėl taip įvyko ir kodėl nekompensuos, taip ir negavome. 

Tai gal visgi VMI ir nesuteikia, kaip skelbia, to 6 mėnesių termino dėl skolos? Arba sudarę sutartis su antstoliais ir labai gerai padeda jiems užsidirbti netgi iš vaikų? Mūsų situacija yra labai „geras“ pavyzdys jaunimui apie institucijų darbą ir požiūri. 

Mes mokėti neatsisakėme, bet tvarkos ir konkretumo, o ypač žmogiškumo, juk turėtų būti.

P.S. ir ar tikrai nereikėtų tikslinti įstatymo, kad tėvai visą informaciją gautų, kol vaikui nėra 18 metų? Nes dabar tėvai baudžiami ir atsakingi už vaikus iki 18 m., bet, pasirodo, kai gauna baudas, jau tėvai pasidaro nebeatsakingi. 

Tai negi sunku tėvus informuoti, juk visą informaciją jie turi. Bet tada jau nebegalės uždirbti antstoliai, nes bauda po to bus vis tiek išieškoma iš tėvų, nes vaikas nepilnametis, tai kodėl to negalima padaryti iškart? 

***

Valstybinės mokesčių inspekcijos Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova primena, kad administracine bauda už nusižengimus gali būti baudžiami asmenys ne jaunesni kaip 16 metų. 

„Apie nusižengimą ir už tai paskirtą baudą bei jos apmokėjimo terminus žmogų visuomet informuoja baudą paskyrusi institucija (policija, savivaldybės įmonės ir kt.). Pastaroji visus baudos administravimui skirtus duomenis taip pat perduoda ir Valstybinei mokesčių inspekcijai (toliau – VMI). 

Todėl, kai gyventojas jam paskirtos baudos nesumoka per nurodytą terminą, VMI savo iniciatyva apie tai gyventojui primena – siunčia pranešimą e. būdu, o jei gyventojas nėra VMI e. paslaugų vartotojas (kaip gali būti šiuo konkrečiu Jūsų minimu atveju), pranešimai siunčiami ir klasikiniu paštu, pagal gyventojo registracijos adresą. 

Ne vėliau kaip per pusmetį nuo baudos sumokėjimo termino, jei bauda nesumokama, VMI yra įpareigota baudos išieškojimą perduoti antstoliams.

Primename, kad baudą sumokėti galima ne tik naudojantis elektronine bankininkyste, bet ir pašto skyriuose, „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose.

Taip pat primenama, kad baudos už administracinius nusižengimus, paskirtos nepilnamečiams, VMI administruojamos bendra tvarka. Pranešimai apie nesumokėtas administracines baudas yra formuojami visiems mokesčių mokėtojams, taip pat ir nepilnamečiams, kurie per nustatytą terminą nesumoka jiems paskirtų administracinio nusižengimo baudų. 

Mokėtojui „Mano VMI“ neperskaičius įkelto pranešimo, jis siunčiamas klasikiniu paštu mokėtojo gyvenamosios vietos adresu. Taigi, galima manyti, kad žinią (pranešimą) apie nesumokėtą administracinę baudą turėjo gauti tuo pačiu adresu gyvenantys tėvai.

Jei po tokio pranešimo išsiuntimo administracinio nusižengimo bauda nesumokama ar nesikreipiama dėl jos mokėjimo išdėstymo (pranešime nurodytos nesumokėjimo pasekmės), išieškojimas perduodamas antstoliui. Visa informacija apie pradėtą išieškojimą – „Mano VMI“.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad VMI privalo per 6 mėn. perduoti nesumokėtos administracinės baudos išieškojimą antstoliui.

Gavus prašymą sudaryti mokestinės paskolos sutartį, jei išieškojimas dar nepradėtas (pvz. iš karto po pranešimo gavimo), išieškojimas nėra pradedamas iki bus išnagrinėtas prašymas. Jei kreipiamasi jau po išieškojimo perdavimo antstoliams – išieškojimas sustabdomas, tačiau sprendimas išdėstyti skolos sumokėjimą gali būti priimtas tik su sąlyga, kad skolininkas apmokės antstolio vykdymo išlaidas ir Mokesčių inspekcijai pateiks pažymą apie tai. Taigi, mokestinės paskolos sutartis pasirašoma tik pateikus tokią pažymą apie sumokėtas antstolio vykdymo išlaidas.

Pasitaiko situacijų, kai VMI laiku negauna ar pavėluotai gauna informaciją iš administracinių nusižengimų registro apie baudos apskundimą, pakeitimą (informacijos nesuveda pareigūnai, paskyrę baudą) ir išieškojimą perduoda antstoliui. Paaiškėjus tokioms situacijoms antstolio vykdymo išlaidas apmoka VMI“, – rašoma VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorės I. Gavrilovos komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.