Uždegusi Vėlinių žvakutę vilnietė pažėrė kritikos Dianai Nausėdienei

Vėlinių savaitgalį didžiulio internautų susidomėjimo sulaukė ir daugybę diskusijų sukėlė viešųjų ryšių specialistės Rūtos Latinytės įrašas, kuriuo, autorei leidus, pasidalijame čia.

 Viešųjų ryšių specialistei užkliuvo, kad D.Nausėdienė uždegė žvakutę, skirtą negimusiems kūdikiams.<br> R.Latinytės ir R.Danisevičiaus nuotr.
 Viešųjų ryšių specialistei užkliuvo, kad D.Nausėdienė uždegė žvakutę, skirtą negimusiems kūdikiams.<br> R.Latinytės ir R.Danisevičiaus nuotr.
 Rūtos uždegtą žvakutę supanti vielinė pakaba yra tarptautinis kovos už orų ir legalų abortą simbolis.<br> R.Latinytės nuotr.
 Rūtos uždegtą žvakutę supanti vielinė pakaba yra tarptautinis kovos už orų ir legalų abortą simbolis.<br> R.Latinytės nuotr.
 Vėžiu sergančių vaikų rėmimui skirtame renginyje D.Nausėdienė apsiašarojo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vėžiu sergančių vaikų rėmimui skirtame renginyje D.Nausėdienė apsiašarojo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rūta Latinytė

2019-11-03 12:17

„Niekad nemaniau, kad rimties ir susikaupimo šventė – Vėlinės – gali tapti karo lauku. Tačiau reikia būti pakankamai passive-agressive persona, kad šia proga uždegtum žvakutę už negimusius kūdikius, kaip tą padarė ponia prezidentienė. Ir aš metu jai po kojom pirštinę, užstodama moteris, apie kurias ji taip nebyliai, bet išraiškingai išsakė savo nedėkingą ir trumparegišką poziciją.

Nes abortas, medicinos nustatytais terminais, nėra negimęs kūdikis, o sprendimą, kuria tiesa pasitikėti – mokslo ir medicinos ar bažnyčios įsivaizdavimu, nuo kada ir kuri ląstelė yra gyvybė – turi teisę priimti tik pati moteris.

Nes kiekviena žvakutė už negimusį kūdikį yra atviras priekaištas jo negimdžiusiai moteriai, esą turėjo būti kitaip negu ji nusprendė.

Nes žvelgiant į šią temą per religinę prizmę – tai ne tik priekaištas, bet dar ir nuodėmės jungas, prilyginamas žmogžudystei ir pripaišomas tuo momentu, kai moteriai kaip tik labiausiai reikėjo palaikymo ir supratimo.

Nes būtent todėl aš šią Vėlinių naktį uždegiau žvakutę už visas pasaulio moteris, žuvusias arba sužalotas įvairiose šalyse ir įvairiais laikmečiais dėl nelegalių abortų, kurie oficialiai buvo ar yra draudžiami.

Nes mano uždegtą žvakutę supanti vielinė pakaba yra tarptautinis kovos už orų ir legalų abortą simbolis, nes ten, kur tai nelegalu ir neprieinama, būtent su išlankstyta vieline pakaba dažniausiai yra atliekami buitiniai abortai. Mirtinai pavojingi ir vis tiek neišvengiami.

Nes abortas yra sprendimas, kurį priimdamos moterys tiesiog neturi kito pasirinkimo. Ir jų gyvenimas gerokai skiriasi nuo viskuo aptekusios ex-bankininko žmonos, kuriai vyras apmoka visas sąskaitas ir maloniai leidžia rūpintis tikru židiniu ir firminiais puodais prabangiame stikliniame name.

Nes moterys, priimdamos šį sunkų sprendimą ne viena viduje palaidoja dalelę savęs, nes galbūt būtų norėjusios elgtis kitaip, jei tik situacija būtų leidusi.

Nes priimdamos šį sprendimą moterys atsakingai žino, kad tai yra vienintelė joms priimtina išeitis.

Nes priimdamos šį sprendimą moterys yra verčiamos nepalankių vidinių ar išorinių aplinkybių, tarp kurių, net labai dažnai – jų pačių vyrai ar tėvai, atkalbinėjantys nuo ne laiku pasipainiojusio nėštumo ir grasinantys palikti ant ledo. Apie apsiašarojusias nepilnametes į skyrių atlydinčias „paslaugias“ motinas daugiau papasakoti gali tik jame pabuvusios.

Nes nėštumas nėra vien būsimo vaiko nešiojimas, tai yra išbandymas moters sveikatai, o tam tikrais atvejais – net rizikingas gyvybei, todėl priimdama sprendimą, ar nėštumą tęsti, moteris atsižvelgia į savo teisę gyventi ir niekas negali už ją nuspręsti jos imti ir paaukoti.

Nes abortų smerkimas, kaltės eskalavimas ir net kriminalizavimas nesulaiko moterų nuo jų atlikimo, nes tai, vėlgi, kiekvieną kartą yra jų situacijoje neišvengiamas ir būtinas sprendimas.

Nes abortų legalizavimas ir palaikantis visuomenės požiūris nepadidina atliekamų abortų skaičiaus, kaip tik statistika rodo priešingai – šalyse, kur tai yra nelegalu ir tabu, abortų atliekama daugiau negu ten, kur jie prieinami saugiai ir oriai bei suteikiama visa kita reikalinga pagalba, įskaitant lytinį švietimą, prieinamą kontracepciją, deramą socialinę pagalbą ir kita.

Nes abortų kriminalizavimas (o išvadinimas nuodėme yra kaip tik toks procesas) padaro saugius abortus prieinamus tik pasiturinčioms moterims, galinčioms išvykti į užsienį (ar žinot, kiek pas mus atvyksta viešnių iš Lenkijos?), o nepasiturinčioms lieka kaimo bobelės su minėta pakaba, nuodingais nuovirais ir kitais metodais.

Nes šalyse, kur legalus abortas yra stipriai apribotas, tai nulemia moterų mirties atvejus dėl sveikatos kontraindikacijų. Tokių tragiškų istorijų, kuomet gydytojai delsė padėti, nes tokie buvo įstatymai, yra prikaupusi Airija.

Nes abortas medicinos nustatytais terminais jokiais būdais nėra ir negali būti bendruomenės sprendimas, tai yra asmeninis moters pasirinkimas, kurio atžvilgiu negali būti taikoma prievarta.

Nes galiausiai dėl aborto nereikia nei smerkti, nei galėtis, nei gedėti=moralizuoti apie neva negimusį kūdikį, o gilintis reikia būtent į visas priežastis, dėl kurių moteriai prireikia imtis tokios intervencijos ir užtikrinti, kad jų būtų kuo mažiau.

Ramybės, palaikymo ir supratimo visoms šioms moterims, esu šalia jūsų ir už jus.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.