Vilnietis pratrūko dėl žalių rodyklių: „Pasaulis sugeba, mes – ne“

Ministerija šį sprendimą grindė siekiu padidinti eismo saugumą – esą sukdami į dešinę vairuotojai neišvengdavo klaidų: nepraleisdavo pėsčiųjų ir dviratininkų, prieš įvažiuodami į sankryžą nesustodavo, nepraleisdavo pirmumo teisę turinčių transporto priemonių.

 123rf ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
 123rf ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Simonas

Jan 7, 2020, 1:42 PM

Užkonservuotas sovietinis paveldas

Sunku sveiku protu ir net iš teisinės pusės įsivaizduoti, kaip gali galioti skirtingos Kelių eismo taisyklės (KET) Vilniuje, Kaune ir likusioje Lietuvoje.

Būtina suprasti, kad minėta lentelė su žalia rodyklė – savotiškas sovietinis paveldas, nes buvo nusižiūrėtos iš buvusios Rytų Vokietijos – sovietinės valstybės. Kitur civilizuotame pasaulyje toks išradimas tiesiog neegzistuoja. Įdomu kodėl, jei tai taip nuostabu?

Liūdna žinoti, kad liberalas meras palaiko kadaise egzistavusios socialistinės šalies išradimą. Apie tai, kad lentelė su žalia rodyklė bus naikinama, buvo aišku jau labai seniai, tačiau per tuos ilgus metus – per 1-ąją mero kadenciją, o jau ir per 2-ąją – nebuvo rimtai pasiruošta tam pokyčiui. Žinoma, dabar tam tikri asmenys bandydami pridengti savo nekompetenciją ar nenorą dirbti mėgins išsaugoti socialistinį paveldą.

Reikėjo daryti kitaip

Iš tikrųjų būtų įdomu sužinoti, ką už eismo organizavimą atsakingi specialistai realiai nuveikė per tuos metus, kad eismo organizavimas būtų sklandus mieste, pasikeitus KET? Kaip eismas organizuojamas Europoje, visame pasaulyje, kur nėra lentelių su žaliomis rodyklėmis?

Akivaizdu, kad dalis šviesoforų turėjo būti modernizuoti, dalis sankryžų turėjo būti pertvarkytos. Tam reikalui reikėjo investuoti pinigus, juos kaupti per keletą metų arba daryti pakeitimus kasmet po truputuką. Dar dabar Vilniuje nemaža dalis šviesoforinių sankryžų – su pasenusio standarto sovietinio tipo šviesoforais, kurių irgi Vakarų Europoje nelabai kur yra.

Norime ir toliau pasaulį stebinti savo sovietiniu paveldu – užkonservuojame visas senienas, tačiau nerandame pinigų modernizuoti šviesoforų, kad sankryžos galutinai taptų išmaniomis ir iš tikrųjų saugiomis. Pasaulis sugeba, tačiau Vilnius – ne.

Ar pajėgsime?

Vienintelis įmanomas žingsnis šioje situacijoje – mero prašymas, kad Vyriausybė atšauktų sprendimą arba išleistų atskiras KET Vilniui. Žinoma, kad politiškai tai nėra gera situacija, galimi neigiami pokyčiai reitingams, norisi pasirodyti herojumi, gelbėjančiu miestą.

Tačiau kas svarbu eiliniam vilniečiui – vairuotojui, pėsčiajam, dviratininkui? Normali, saugi, civilizuota, šiuolaikiška eismo infrastruktūra, tinkamas eismo organizavimas. Kai liberalas meras mėgina išsaugoti atgyvenusias lenteles su žalia rodykle iš sovietinių laikų, kai nemodernizuoja atsilikusias sovietinio standarto šviesoforines sankryžas, tai ir yra neveikimas, nieko nedarymas.

Tai gal pagaliau metas pradėti rimtai dirbti ir nustoti užsiimti nesąmonėmis? Taip, kaip dirbti sugeba visa Europa ir visas pasaulis, kur nėra lentelių su žaliom rodyklėm. Ar pajėgsime?

***

Kaip jau rašyta lrytas.lt „Auto“ skiltyje, susisiekimo ministras J.Narkevičius antradienį susitiko su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla aptarti vadinamųjų žaliųjų rodyklių. Pasak susisiekimo ministro J.Narkevičiaus, po naujųjų metų nuimtos žaliosios rodyklės bus grąžintos problemiškose sankryžose.

„Kreipsimės, kad būtų teiktas Vyriausybės nutarimo projektas, mes jau turime paruoštą tą projektą, kad būtų pratęstas žaliųjų rodyklių galiojimo laikotarpis.

Taip pat diskutavome dėl kito teisės akto, kuris reglamentuotų, kur ir kada, kokioje sankryžoje galėtų atsirasti ta rodyklė, kuri dabar jau išnyko Savivaldybių Saugaus eismo komisijos ir ministerijos leidimu galėtų būti grąžintos problemiškose sankryžose žaliosios rodyklės“, – teigė J.Narkevičius.

Visą informaciją apie vadovų susitikimą žaliųjų rodyklių tema galite rasti čia.

Antradienį šiuo klausimu Vilniaus miesto savivaldybėje taip pat vyks spaudos konferencija, kurioje dalyvaus miesto meras R.Šimašius bei mero pavaduotojas Vytautas Mitalas. Po jos šis straipsnis bus papildytas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.