Pasakė, kaip elgiasi su skolininkais už suvartotą elektros energiją

Mažamečius vaikus auginanti vilnietė Eglė per pusmetį, kai liko be darbo, liko skolinga šilumos ir elektros tiekėjams.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 1:31 PM, atnaujinta Feb 12, 2020, 6:13 PM

„Praėjusiais metais pusmetį buvau be darbo, susidarė skola už elektrą ir šildymą. Su šilumos tinklais pasirašiau skolos grąžinimo vekselį, kuriame nurodoma, kad skolą galiu grąžinti per 6 mėn. 

Tuo metu „Ignitis“ daugiau kaip 400 eurų skolą įpareigojo grąžinti per mėnesį. Be to, pagrasino atjungti elektros tiekimą, jeigu to nepadarysiu laiku. Aš tokios sumos per mėnesį negalėsiu sumokėti, be to, turiu mažamečių vaikų. 

Laimei, žvakės Lietuvoje pigios, einu pirkti“, – liūdnai pajuokavo vilnietė.

Kaip elektros tiekėjai elgiasi su skolininkais? Ar visiems taikomos tokios pat skolos grąžinimo sąlygos, nepriklausomai nuo skolos sumos ir asmeninių aplinkybių? 

Pasak „Ignitis“ tyšių su visuomene komunikacijos projektų vadovo Luko Simono Zadaracko, vartotojų, turinčių vienokio ar kitokio dydžio įsiskolinimą už suteiktą elektros energiją, kiekis metai iš metų nekinta ir per visus 2019 m. išliko stabilus. Atjungti elektros energiją už susikaupusias skolas kasmet tenka mažiau nei 0,2 proc. klientų. 

„Siekdami užtikrinti geriausią „Ignitis“ vartotojų patirtį, atsižvelgiame į individualius kiekvieno kliento poreikius. Todėl asmenis, turinčius susikaupusią skolą už elektros suvartojimą, ir norinčius pratęsti jos išmokėjimo terminą, kviečiame kreiptis į mūsų klientų aptarnavimo specialistus. Jie kiekvieną skolos atvejį įvertina atskirai ir padeda vartotojui surasti geriausią sprendimą“, – aiškino L.S.Zadarackas.

Pasak jo, yra galimybė prailginti skolos už suvartotą elektros energiją išmokėjimo terminą. Skolos išmokėjimo terminas pratęsiamas trims klientų kategorijoms.

Pirmiausia – privatiems klientams, kurie pateikia neįgaliojo, pensininko pažymėjimą arba registracijos darbo biržoje ir bedarbio pašalpos gavimą grindžiančius dokumentus.

Skolos išmokėjimas gali būti prailgintas ir tuo atveju, jeigu privatus klientas, esantis sunkioje materialinėje padėtyje, pateikia pažymą apie pastarųjų 3 mėnesių darbingų bendrai gyvenančių asmenų pajamas ir bendrai gyvenančių asmenų šeimos sudėtį. Pateikti dokumentai turi patvirtinti, kad vieno asmens mėnesio pajamos yra mažesnės už valstybės remiamų pajamų dydį – 102 eurus. 

Galiausiai prailginta skolos išmokėjimo galimybe gali pasinaudoti ir daugiavaikės šeimos, auginančios arba globojančios 3 ir daugiau vaikų ir kuriose vienam šeimos nariui per mėnesį tenkančios pajamos yra mažesnės nei 3 valstybės remiamų pajamų dydžiai, t.y 306 Eur. Tokiu atveju turi būti pateikta pažyma apie šeimos sudėtį, vaikų dokumentai bei pažymos apie šeimos pajamas už praėjusius metus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.