Mirus močiutei gedulą apkartino nemalonumai dėl kapinių: „Kodėl tokia nelygybė?“

Portalo lrytas.lt skaitytoja Ieva iš Kauno pasidalijo skaudžia savo patirtimi laidojant močiutę.

Streso apimta Ieva nesiaiškino, tačiau jai iki šiol ramybės neduoda patirta diskriminacija.<br> 123rf nuotr.
Streso apimta Ieva nesiaiškino, tačiau jai iki šiol ramybės neduoda patirta diskriminacija.<br> 123rf nuotr.
Streso apimta Ieva nesiaiškino, tačiau jai iki šiol ramybės neduoda patirta diskriminacija.<br> 123rf nuotr.
Streso apimta Ieva nesiaiškino, tačiau jai iki šiol ramybės neduoda patirta diskriminacija.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2020, 7:55 PM

„Noriu pasidalinti neteisybe, kad kiti neįkliūtų, o gal ir institucijos susidomės, nes tokia diskriminacija sunkiu žmogaus gyvenimo etapu tiesiog nesuprantama, – piktinosi moteris. – Prieš keletą savaičių turėjome liūdną įvykį – mirė močiutė. Pradėjome rūpintis visomis tolesnėmis procedūromis, kaip deramai palaidoti. 

Iškart kilo klausimas, kur laidoti. Kadangi gyvenu Jonavoje, bet daug metų dirbu Kaune, nutarėm, kad patogiausia būtų palaidoti kapinėse Karmėlavoje, nes jos yra pakeliui, ir galėčiau dažniau atvažiuoti po darbo sutvarkyti kapo, pabūti. 

Susiradau, kad jos priklauso Kauno rajono savivaldybei ir bandžiau susisiekt su internete nurodytu atsakingu žmogumi. 

Paskambinus ir pasakius, kad noriu laidoti Karmėlavos kapinėse, sulaukiau klausimo, kur močiutė buvo registruota. Pasakiau, kad Jonavoje ir iškart sulaukiau griežto „Ne, negalima“.

Bandžiau suprasti, kodėl taip yra, man paaiškino, kad toks yra sprendimas, kad šiose kapinėse gali būti laidojami tik čia deklaravę gyvenamąją vietą. 

Kadangi buvau streso būsenoje, daug nesiginčijau ir ieškojau kitų kelių. Radau kapines, kurios priklauso Kauno miestui.

Paskambinau, ten nekilo jokių problemų, man iškart pasiūlė vietą. Deja, tos kapinės man buvo visai nepakeliui, kitoje miesto pusėje, todėl nesutikau. 

Bet kaip suprasti šitą skirtumą? Kodėl vienur leidžiama laidot žmonės iš kitų miestų, o kitur ne? Ar įstatymai neturėtų būti visiems vienodi? Kaip gali būti tokia diskriminacija?

Jei reikėtų, būčiau net ir daugiau primokėjusi, nes suprantu, kad pirmenybė saviems gyventojams, bet net tokios galimybės nepasiūlė.

Dabar visi kalba, kad Kaunas diskriminuoja rajono gyventojus, už darželius iš kitur registruotų vaikų tėvų reikalauja didesnių pinigų.

Bet kaip paaiškinti tokią diskriminaciją? Darželinuką tai dar tėvai apgins, jiems visas gyvenimas prieš akis, o mirusiam – dvi dienos, ir keliauja po žeme.

Tuomet nebuvo kada ginčytis, susiradom, kur palaidoti močiutę. Viskam nurimus dar pasitariau su pažįstamais, dirbančiais panašioje srityje gimtajame mieste – visiems buvo negirdėta naujiena, kad būtų draudžiama laidoti kitur registruotus žmones – Jonavoje tokio įstatymo ar įsakymo nėra. 

Tad kuo Kauno rajonas išskirtinis visoje Lietuvoje, kad diskriminuoja žmones iš kitur? 

Rašau, nes negaliu pakęst neteisybės, todėl tikiuosi, kad viskas bus išaiškinta“.

Kapinėse trūksta vietų

Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė prisiminė atvejį, kai į ją kreipėsi moteris su prašymu palaidoti močiutę Karmėlavos kapinėse.

„Kadangi prieš mirtį močiutės gyvenamoji vieta buvo deklaruota Jonavoje, o anūkės – Kauno mieste, pagal Kauno rajono savivaldybės tarybos 2015 m. gruodžio 17 d. Nr. TS-406 patvirtintą tvarką, (p. Nr, 17), Karmėlavos kapinėse kapavietės skiriamos mirusiems, prieš mirtį gyvenusiems Kauno rajono savivaldybėje, arba Kauno rajono savivaldybėje gyvena mirusiojo artimi giminaičiai.

Kadangi pareiškėja neatitiko reikalavimų, nauja kapavietė nebuvo skirta. Šeimos kapo neturi.“

Kaip aiškino V.Armolaitienė, Kauno rajono savivaldybės taryba prie tokio sprendimo priėjo, nes Karmėlavos kapinėse labai trūksta vietų, ir jeigu, pasak jos, leidimai būtų išduodami visiems norintiems, jos būtų labai greitai užpildytos. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.