Keturmetės mama tokio gydytojos atsakymo nesitikėjo: įspėjo darželinukų tėvus

Esu keturmetės mielos išdykėlės mama. Gyvename ir dirbame Vilniuje, tačiau darželiams dėl karantino užvėrus duris, dirbti nuotoliniu būdu galimybės neturintiems tėvams suteikta teisė pasiimti nedarbingumo pažymėjimą vaiko priežiūrai už tai gaunant 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

 Teisė gauti nedarbingumo išmoką suteikė neįtikėtiną galimybę „pasislėpti“ nuo visą pasaulį gąsdinančio koronaviruso.<br> 123rf nuotr.
 Teisė gauti nedarbingumo išmoką suteikė neįtikėtiną galimybę „pasislėpti“ nuo visą pasaulį gąsdinančio koronaviruso.<br> 123rf nuotr.
Šiuo metu galioja tvarka, kad atsidarius darželiams tėvais gali rinktis – leisti vaikus į darželį ar tęsti nedarbingumo pažymėjimą ir gauti ligos išmoką.<br>T.Bauro nuotr.
Šiuo metu galioja tvarka, kad atsidarius darželiams tėvais gali rinktis – leisti vaikus į darželį ar tęsti nedarbingumo pažymėjimą ir gauti ligos išmoką.<br>T.Bauro nuotr.
Pradinukai.<br>V.Balkūno nuotr.
Pradinukai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina

Jun 6, 2020, 6:16 PM, atnaujinta Jun 6, 2020, 6:37 PM

Šia galimybe mielai pasinaudojau ne tik dėl to, kad mano ir vyro darbe nuolat tenka bendrauti su daugybe žmonių ir spręsti įvairius klausimus, kurie reikalauja susikaupti, dirbti nuotoliniu būdu sudėtinga, o kai vaikas nuolat tampo už skverno – ir beveik neįmanoma.

Teisė gauti nedarbingumo išmoką suteikė neįtikėtiną galimybę „pasislėpti“ nuo visą pasaulį gąsdinančio koronaviruso.

Vilniuje gyvename žmonių tirštame daugiabutyje, bet per karantiną išvykome į sodybą, kur duktė kasdien daug laiko praleidžia lauke.

Nuo pat karantino pradžios su mumis buvo ir brolio šeima, kurio duktė metais vyresnė, tad mergaitės žaidžia tarpusavyje ir nesijaučia izoliuotos.

Premjeras Saulius Skvernelis ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nuolat kartojo, kad net darželiams atvėrus duris, tėvai turi galimybę rinktis nedarbingumą vaiko priežiūrai, jei dar nenori jo leisti į darželį dėl koronaviruso grėsmės.

Mes nusprendėme šia galimybe pasinaudoti, nes dukters darželio grupėje – 19 vaikų ir, kiek stebėjau tėvų susirašinėjimą feisbuko grupėje, nuo pat darželio atidarymo po karantino, beveik visi vaikai grįžo į grupę.

O, kaip žinia, COVID-19 dar kelia grėsmę, ir nors vaikai gali sirgi šia infekcija be simptomų, ji pavojinga kitų amžiaus grupių žmonėms.

Karantinas Lietuvoje pratęstas iki birželio 16 dienos.

Bet kai paskambinau dukters gydytojai pratęsti nedarbingumo, ši pareiškė, kad pratęsti nedarbingumą gali, bet „Sodra“ už tai išmokų jau nemokės.

Tai kaip čia yra: premjeras sakė, kad tėvai turi teisę rinktis ir dar neleisti vaiko į darželį, jei nenori, nes koronavirusas Lietuvoje vis dar siautėja, o didžiausia tikimybė jį „pasigauti“ didelėse grupėse, bet už tai išmokų jau nebegalima gauti?

***

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad „Sodra“ visas išmokas moka ir klientus informuoja vadovaudamasi galiojančiais teisės aktais.

Jeigu teisės aktai keičiami, vadovaujamasi įsigaliojusiais teisės aktais.

„Taip pat nuolat bendraujame ir bendradarbiaujame su gydytojais, kurių išduoti nedarbingumo pažymėjimai yra viena iš sąlygų gauti ligos išmoką, informuodami gydymo įstaigas apie nedarbingumo pažymėjimų išdavimui, o atskirais atvejais ir ligos išmokų mokėjimui svarbias aplinkybes“, – sakė S.Jarmalis.

Pateikiame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakymą:

„Greičiausiai įvyko nesusikalbėjimas su gydytoja. „Sodra“ bendradarbiauja su gydytojais ir informuoja juos apie svarbias aplinkybes, susijusias su nedarbingumo pažymėjimų išdavimu, tačiau šiuo atveju įstatymą Seimas priėmė tik ketvirtadienį, birželio 4 dieną, ir jis įsigalios tik pasirašius prezidentui, todėl galėjo perspėti nebent apie galimus būsimus pakeitimus.

Atgaline data ši nuostata nebus taikoma.

Išmoka už darželinukus ir priešmokyklinukus nebus mokama, kai įsigalios įstatymo pataisos, kurias prezidentas turėtų pasirašyti per 10 dienų nuo jų įteikimo arba motyvuotai grąžinti svarstyti Seimui.

Šiuo metu išmoka dar mokama, net jeigu darželis veikia.

Išmoka už pradinukus nebus mokama nuo birželio 8 d., nes birželio 5 d. visiems pradinių klasių mokiniams mokslo metai bus pasibaigę.

Įstatymo pataisomis siekiama sukonkretinti, kad būtinybė prižiūrėti vaiką turi atsirasti ne dėl Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino savaime, o dėl jo metu asmenims taikomų judėjimo, profesinės ar ūkinės veiklos vykdymo apribojimų, pavyzdžiui, darželių veiklos stabdymo.

Įstatymas atgaline data apims visą karantino laikotarpį tik kalbant apie senelius, kurie ne visais atvejais gavo ligos išmoką prižiūrėdami anūkus (gaus išmoką už visą nedarbingumo laikotarpį nuo karantino pradžios iki pataisų įsigaliojimo) ir tėvus, kurie vaikus leido į neregistruotus darželius ir todėl negavo ligos išmokos (gaus išmoką už visą nedarbingumo laikotarpį nuo karantino pradžios iki pataisų įsigaliojimo).

Šiuo metu galioja tvarka, kad atsidarius darželiams tėvai gali rinktis – leisti vaikus į darželį ar tęsti nedarbingumo pažymėjimą ir gauti ligos išmoką.

Norint gauti išmoką, reikia būti apdraustam (turėti darbą ar vykdyti savarankišką veiklą) bei būti įgijus ne trumpesnį kaip 3 mėnesių per paskutinius 12 mėnesių arba ne trumpesnį kaip 6 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos socialinio draudimo stažą.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai