Štai dėl ko lietuviams reikėtų liautis kompleksuoti

Dažnam lietuviui užsieniečiams tenka pasiaiškinti, kodėl daug nekalba arba nesispiečia į grupes. Šiaurės Europoje visos tautos yra ramios, žmonės – intravertai. Dėl to visuomenėje paplitę bruožai – ramumas, protingumas, logiškumas, racionalumas, darbštumas. Dėl šių bruožų Šiaurinės tautos yra vienos labiausiai klestinčių pasaulyje.

Viskas su tradicine lietuvių kultūra yra gerai. Tai yra tipiška klestėjimą kurianti Šiaurės Europos kultūra.<br>P.Lileikio nuotr.
Viskas su tradicine lietuvių kultūra yra gerai. Tai yra tipiška klestėjimą kurianti Šiaurės Europos kultūra.<br>P.Lileikio nuotr.
Viskas su tradicine lietuvių kultūra yra gerai. Tai yra tipiška klestėjimą kurianti Šiaurės Europos kultūra.<br> V.Balkūno nuotr.
Viskas su tradicine lietuvių kultūra yra gerai. Tai yra tipiška klestėjimą kurianti Šiaurės Europos kultūra.<br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vaidotas Kukanauskas

2020-09-15 15:20

Kodėl malonu dirbti su norvegais ar suomiais? Nes jie žino, kad yra intravertai, dėl to visiškai nekompleksuoja ir toliau sau ramiai dirba, gyvena. O dažnai šituo net didžiuojasi.

Norvegijoje populiaru išvažiuoti vienam į gamtą ir namelyje vienam ar su antra puse praleisti savaitgalį ar visas atostogas, taip pailsėti, ir dar girtis apie tai visam pasauliui, kad visa Norvegija šitaip atostogauja, bet jei jums užseniečiams tai nepatinka – tai ne mūsų reikalas.

Jokio komplekso dėl savo individualizmo.

Jau nekalbant apie rinkodaros specialistus estus, kurie net pabrėžtinai akcentuoja savo racionalumą.

Koktu stebėti, kai į Lietuvą atvyksta asmenys iš piečiau esančių šalių ir tikisi čia rasti Viduržemio jūros temperamentą. O radę ramesnius individus dar paklausia, kodėl lietuviai uždara tauta.

Tuomet lietuviai pradeda aiškinti, neva tai sovietinio palikimo pasekmė – suprask, mes stengiamės tai išnaikinti, ir jei atvyktumėte kitais metais, tai neva jau rasite siestą bei manjaną.

Lietuva istoriškai išgyveno ilgas slaviškas okupacijas. Šios tautos iš esmės ekstravertiškos. Lietuvoje istoriškai vyko ne tik nutautinimas bet ir kultūrinis lietuvių tautos orientavimas tapti labiau panašiais į slavus – ekstravertais.

Lietuviai netapo ekstravertais, nors „pažanga“ buvo padaryta. Bet labiausiai pastebima tai, kad lietuviams buvo įvarytas kompleksas, neva mūsų temperamentas bei mūsų istorinė kultūra nėra gera.

Laikas mūsų visuomenei atsikratyti šito okupantų primesto komplekso. Viskas su tradicine lietuvių kultūra yra gerai. Tai yra tipiška klestėjimą kurianti Šiaurės Europos kultūra. 

Mūsų šiauriniai kaimynai lygiai tokie patys, kaip mes. Jie šių bruožų nesigėdija, kaip tik juos sėkmingai panaudojo, kad sukurtų labiausiai klestinčias šalis pasaulyje.

Lietuva turi daryti lygiai tą patį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.