Po patirties privačioje klinikoje emigrantė negali atsigauti: „Tokio brutalumo dar nepatyriau“

Kreipiuosi į jus ieškodama teisybės ir tikiuosi sulaukti teisingumo. Mažeikių laboratorijoje „Rezus“ man buvo užsakytas testas telefonu iš gerklės PCR. Buvo užklausta, ar tikrai daro iš gerklės, atsakymas buvo – taip.

 Mažeikiuose koronaviruso testą atlikusi emigrantė liko pasipiktinusi.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mažeikiuose koronaviruso testą atlikusi emigrantė liko pasipiktinusi.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mažeikiuose koronaviruso testą atlikusi emigrantė liko pasipiktinusi.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mažeikiuose koronaviruso testą atlikusi emigrantė liko pasipiktinusi.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mažeikiuose koronaviruso testą atlikusi emigrantė liko pasipiktinusi.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mažeikiuose koronaviruso testą atlikusi emigrantė liko pasipiktinusi.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta

2021-09-15 20:02

Atėjus į laboratoriją, darbuotoja nesidezinfekavusi rankų atidarė pakuotę, kur buvo testo pagaliukas, ištraukė jį, įdėjo į mėgintuvėlį su neaiškiu skysčiu (nors ištrauktas pagaliukas turi būti iš karto naudojamas ir kišamas į gerklę ar nosį), po to tik apsimovė pirštines ir priėjo daryti testo.

Kai pamačiau, kad ji ruošiasi pagaliuką kišti man į nosį, pareiškiau, kad man testas iš burnos, o ne iš nosies. Darbuotoja pareiškė, kad klinika tokių testų nebeatlieka, neva, žmonės ateina visko prisivalgę ir testai būna netikslingi.

Užvirė diskusija, nes man išvykimui į užsienį būtent reikėjo testo iš gerklės. Kadangi savaitgaliais testai nedaromi, galimybės darytis kitoje klinikoje neturėjau, buvau priversta darytis testą ir iš nosies.

Darbuotoja, paėmusi testo pagaliuką iš mėgintuvėlio, grūdo man į kairės nosies pusę, pradėjau trauktis, o darbuotoja pareiškė, kad nesipriešinčiau.

Sakau, kur jūs man iki kaktos grūdate, kišate per giliai. Darbuotoja į mano komentarus nereagavo ir toliau grūdo pareikšdama, kad taip turi būti, nors taisyklės visur vienodos 1.5-2 cm.

Sumokėjau 75 eurus, nors ir pasakiau, kad be reikalo sumokėjau už testą. Tada ji pareiškė, kad gali dar vieną testą padaryti už 20 eurų, bet jis vis tiek bus iš nosies. Įdavė man lapelį su telefono numeriu, jei būtų problemos išsiimti testo sertifikatą, jokio kvitelio už sumokėtą testą.

Išėjus iš laboratorijos man prasidėjo galvos skausmai kairėje pusėje, jau nekalbant apie skausmus nosyje. Dienai bėgant skausmas vis aštrėjo, pradėjo iš nosies tiesiai į gerklę bėgti skysčiai, tiesiogine ta žodžio prasme, spjaudžiausi snargliais.

Antrą dieną skausmai buvo nepakeliami, gėriau nuskausminamuosius, niekas nepadėjo, užgulė kairę nosies pusę, vos galėjau nuryti seiles, nekalbant jau apie maistą. Jokių simptomų ar sveikatos nusiskundimų prieš testą neturėjau, ir jokių vaistų nevartoju.

Testo atsakymai turėjo ateiti šeštadienį, bet nieko negavau, nei el. laiško, nei žinutės. Skambinau duotu telefono numeriu, ten irgi niekaip negalėjau prisiskambinti, kadangi šeštadienis. Grįžti į užsienį turėjau sekmadienį.

Nežinojau, ką ir bedaryti – atšaukti bilietus, pakeisti bilietų datą. Vienas stresas... Kol, galų gale, perskambino ir atsiuntė testą – rezultatas neigiamas, nesu viruso nešiotoja. Testą darė tik iš nosies, o užrašė, kad padarė ir iš nosies, ir iš gerklės.

Nesu iš tų žmonių, kurie nepakelia skausmo ir nuo menkiausio brūkštelėjimo geria vaistus, bet tokio skausmo, kurį patyriau po PCR testo, dar neteko niekada patirti.

Kaip minėjau anksčiau, esu 100 proc. sveikas žmogus, be jokių sveikatos sutrikimų, nevartojantis jokių vaistų. Bet iki šiol jaučiuosi blogai, skauda galvą, silpnai užuodžiu kvapą iš kairės nosies šnervės, vis dar sukilusios gerklės limfos, skauda nosį, nosies kaulą.

Ateinam pas medicinos darbuotojus, kurie davė priesaiką padėti žmonėms, o ne juos žaloti. Juk ne pas veterinorių užsiregistruojam.

Kaip minėjau, gyvenu užsienyje ir man ne kartą buvo atlikti testai, bet tokio brutalumo, kaip Mažeikių laboratorijoje „Rezus“, dar niekada nepatyriau.

Kaip sužinojau vėliau, už 75 eurus testas turėjo būti atliktas ir iš nosies, ir iš gerklės, nes testas iš nosies kainuoja tik 35 eurus.

Ne tik patyriau brutalumą, sveikatos sužalojimą, bet buvau ir apvogta. Tikiuosi sulaukti kažkokio supratimo ir kad darbuotajai būtų duotas papeikimas ar kažkas panašaus. Jeigu ji nežino taisyklių, kaip atliekami testai, gal jai ten apskritai ne vieta dirbti ir toliau žaloti žmonių sveikatą!

***

UAB „Rezus.lt“ atstovų pateiktame komentare teigiama, kad PGR mėginiai negali būti imami tik iš gerklės, nes tyrimo metodika nurodo ėminius imti ir iš nosiaryklės. Taip pat to reikalauja ir SAM.

„Dėl tyrimo rezultato pateikimo – mūsų sistemoje pavadinimas skamba taip: SARS-CoV-2 (Koronoviruso) RT-PGR/PCR. Tiriamosios medžiagos paėmimo vieta nėra nurodoma.

Taip esveikata.lt portale, kuriame tyrimo pavadinimas nurodomas taip (jis nekoreguojamas ir suvedama taip, kaip nurodo esveikata.lt portalas): SARS-COV-2 viruso sukeltos COVID-19 ligos diagnostika Mokamas tyrimas​* (Diagnostic of COVID-19 disease caused by SARS-CoV-2 virus).

Dėl rezultatų pateikimo negalėčiau Jums pakomentuoti, nes nežinomi pacientės duomenys. Negaliu patikrinti sistemoje, kada buvo paimtas mėginys. Tyrimo atlikimo laikus nurodome tiksliai pagal paėmimo laiką. Kaip klientė ir mini, rezultatus gavo (galbūt buvo nurodžiusi blogą el. paštą, laiškas nukeliavo į SPAM ar kt.) pasiskambinusi į budinčią liniją, nes įvertiname tokias rizikas ir dirbame atsakydami į pacientų klausimus 24/7 telefonu.

Galime tik atsiprašyti įmonės vardu už darbuotojos išsakytus komentarus, bet ji kaip, medicinos personalas, savo darbą atlieka profesionaliai. Visada stengiamės atkreipti dėmesį į paciento išsakytus komentarus ar nusiskundimus. Esant gleivinės kraujavimui ar kitiems potyriams – reikėtų kreiptis į asmens sveikatos priežiūrą dėl pagalbos, nes mėginys PGR imamas iš nosiaryklės, kuri galėjo būti sudirginta.

Dėl kitokių potyrių, kuriuos klientė nupasakojo, negalėtumėme pakomentuoti, nes jos elgesys prieš ir po procedūros nėra išsakytas (galbūt tai lėmė vartojami vaistai, kitos procedūros, anatomija ir t.t.). Tyrimai atliekami savo noru įvertinant intervencijos rizikas. Visi turintys nusiskundimų pacientai gauna pagalbą, jeigu kreipiasi tiesiogiai į laboratoriją“, – teigiama „Rezus.lt“ klinikos komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.