Šildymo sąskaitomis pasibaisėjusiai moteriai „Vilniaus šilumos tinklai“ pasakė, kiek teks mokėti už sausį

Prasidėjęs šildymo sezonas finansiškai nuskausmino daugelį vilniečių – tokių sumų jie gyvenime dar nebuvo matę. Nors buvo prognozuotas kainų šuolis, tačiau daugelis sostinės gyventojų vis dar negali patikėti už šildymą gaunamomis sąskaitomis.

 Šildymo kainos Vilniuje.<br> G. Bitvinsko ir skaitytojos nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br> G. Bitvinsko ir skaitytojos nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br> Skaitytojos nuotr.
 Šildymo kainos Vilniuje.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Jurgita

Jan 17, 2022, 7:21 PM, atnaujinta Jan 18, 2022, 2:46 PM

„Bendraukime“ sulaukė vilnietės Jurgitos laiško, kuriame ji piktinasi, jog už šildymą ji mokėjo 120 proc, daugiau nei praėjusiais metais.

„Jaučiuosi valdžios apgauta. Vilniaus miestui žadėjo šilumos kainų kėlimą iki 60 proc., o pakėlė 120 proc. lyginant su praeitu šildymo sezonu.

Ar valdžia skaičiuoti nemoka, ar tikėjosi kad tauta neskaičiuos? Pridedu dviejų sąskaitų ištraukas“.

***

AB „Vilniaus šilumos tinklai“ pateiktame komentare teigiama, kad gamtinių dujų kaina viršijo istorinius maksimumus.

„Jeigu pernai AB „Vilniaus šilumos tinklai“ savo klientams galėjo pasiūlyti vieną mažiausių šilumos kainų Lietuvoje, šį šildymo sezoną situacija kardinaliai pasikeitė. Bendrovė, stebėdama gamtinių dujų rinką, dar prieš prasidedant šildymo sezonui numatė, kad sąskaitos už šildymą šį šildymo sezoną reikšmingai augs ir tam ruošėsi. Gamtinių dujų kaina nevaldomai augti pradėjo dar 2021 m. vasarą, o metų pabaigoje viršijo istorinius maksimumus.

Pavyzdžiui, 2021 m. gruodžio 21 d. gamtinių dujų kaina pasiekė 140 EUR/MWh ir buvo daugiau nei 824 proc. didesnė už Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos skelbiamą vidutinę gamtinių dujų žaliavos kainą (17 EUR/MWh) per paskutinius 5 metus.

Dar vienas iškalbingas pavyzdys – 2021 m. gruodžio 16 d. už gamtines dujas ateinančiai savaitei bendrovė mokėjo 9,5 mln. EUR, po savaitės, 2021 m. gruodžio 23 d., už gamtines dujas sumokėjo 16,5 mln. EUR, t. y. net 74 proc. daugiau. Tokie energijos išteklių kainų šuoliai privertė bendrovę išnaudoti visus sukauptus resursus ir ieškoti galimybių užsitikrinti finansavimą kurui įsigyti iš išorinių šaltinių.

Atkreipiame dėmesį, kad šilumos kainų prognozė gali keistis kiekvieną dieną, nes ji susijusi su gamtinių dujų kaina ir reikalingu pagaminti šilumos kiekiu. Pastarasis priklauso nuo lauko oro temperatūros. Taigi gamtinių dujų kaina šovė į neregėtas aukštumas, o lauko oro temperatūra buvo žemesnė.

Taip pat tiek spalis, tiek lapkritis ir gruodis buvo šaltesni nei praėjusį šildymo sezoną, vadinasi, vilniečiams turėjome pagaminti daugiau šilumos, o tam sunaudojome daugiau itin brangių gamtinių dujų. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodis buvo 3,5 laipsniais šaltesnis negu 2020-aisiais.

Tiek sausis, tiek vasaris paprastai šildymo sezono metu yra šalčiausi mėnesiai, todėl, tikėtina, augs ir šilumos vartojimas. Verta nepamiršti, kad gyventojų sąskaitos priklauso ir nuo konkretaus pastato būklės, renovuotame name gyvenančių klientų sąskaitos už šilumą visada mažesnės negu nerenovuotų.

Dėl dujų kainų auga ir šilumos kaina. Sausio mėnesį centralizuotai tiekiamos šilumos kaina yra 10,07 ct/kWh (su 9 proc. PVM), gruodį ji buvo 8,74 ct/kWh (su 9 proc. PVM). Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) jau skelbė savo prognozę, kad šildymo kaina sausį Vilniuje gali būti iki 143 proc. didesnė nei praėjusiais metais ir 15 proc., didesnė nei 2021 m. gruodį.

Gyventojams rekomenduojame būtinai pasitikrinti, ar jiems priklauso kompensacija už šildymo išlaidas. Ją šiemet gali gauti daugiau gyventojų. Taip pat AB „Vilniaus šilumos tinklai“ siūlo dalies mokėjimų atidėjimo galimybę.

Kviečiame kreiptis į VŠT Klientų aptarnavimo centrą (Spaudos g. 6, Vilnius), trumpuoju tel. 19 118 arba 8 5 236 1030 ir pasirašyti Susitarimą dėl dalies mokėjimų atidėjimo. Tą padaryti galima ne tik atvykus, bet ir nuotoliu. Susitarimą pasirašę gyventojai mokės 35 proc. didesnę sąskaitą lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Likusi dalis, t. y. atidėtų mokėjimų suma, bus kaupiama iki šio šildymo sezono pabaigos. Pasibaigus šildymo sezonui atidėti mokėjimai sumokami pagal pasirinktą mokėjimo terminą (nuo 1 mėn. iki 18 mėnesių). Pasirinkus mokėjimo atidėjimą bus skaičiuojamos ir palūkanos, bet ne didesnes negu 5 Eur per metus“, – teigiama „Vilniaus šilumos tinklai“ komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.