40 metų dirbusį vyrą glumina jo gaunama pensija: „Net ir neturintys stažo gauna daugiau nei aš“

Turiu didelį prašymą, nes jau nežinau, kur kreiptis dėl pensijų. Visą laiką minimi tie, kurie neturi stažo arba turi 15 metų ir mažesnį, bet jiems valstybė padeda. Dabar jau pastarųjų pensijos yra panašios į tų, kurie turi 40 metų stažą. Ar tai normalu?

 Pensininkai.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pensininkai.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pensija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pensija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pensija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pensija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pensija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pensija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Pensininkas

Apr 16, 2022, 4:36 PM

Kita kategorija – vidutinės pensijos. Skaičiai tikrai įspūdingi. Neturintys stažo gauna 460 eurų pensiją, su būtinuoju stažu – 485 eurus. O tų, kurie visą gyvenimą dirbo ne kabinetuose, o fiziškai, pensija maža.

Pavyzdžiui, mano stažas – daugiau nei 40 metų. Išėjau į pensiją 2020 liepą. Kai išeidinėjau, privalomo stažo turėjo būti 31 metai. Aš turiu ir daugiau, bet gaunu tik 396 eurus. Tai kokiai kategorijai priklausau?

Net ir neturintys stažo gauna daugiau nei aš. Daug kas sako – reikėjo dirbti gerai apmokamą darbą. Taip, bet kai dirbi ir gyveni ne tame mieste ir tenka važiuoti ne vieną kilometrą, tai dirbti ten, kur randi darbo.

Bet dirbom, mokesčius mokėjom, o gaunam ką?.. Tokių kaip aš – ne vienas ir ne du. Ne kartą kreipiausi į „Sodrą“, bet rezultatų nulis, o gyventi ir išgyventi norim visi. Patarkite, kur dar galima kreiptis, nes pensijos tikrai juokingos turintiems stažo virš 40 metų.

***

„Sodros“ komunikacijos skyriaus atstovė Malgožata Kozič primena, kad pensijos dydis yra apskaičiuojamas kiekvienam gavėjui individualiai ir priklauso nuo žmogaus įgyto stažo ir per visą gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų.

„Kuo daugiau stažo ir apskaitos taškų, tuo didesnė pensija. Taigi, pensijos dydį lemia ne tik išdirbtų metų skaičius, bet ir sumokėtų socialinio draudimo įmokų skaičius. Žmogaus, kuris dirbo 35 metus ir mokėjo įmokas nuo minimalaus atlyginimo, ir žmogaus, kuris dirbo 35 metus ir mokėjo įmokas nuo vidutinio darbo užmokesčio dydžio algos, pensijos skirsis.

Senatvės pensiją sudaro dvi dalys: bendroji pensijos dalis ir individualioji pensijos dalis.

Bendrosios pensijos dalies dydis priklauso nuo žmogaus įgyto pensijų socialinio draudimo stažo ir bazinės pensijos dydžio tais metais, kai žmogus išeina į pensiją.

Bazinės pensijos dydis kasmet indeksuojamas. Indeksavus bazinės pensijos dydį, indeksuojama ir bendroji pensijos dalis. Vieni stažo metai įgyjami, jeigu per metus sumokama socialinio draudimo įmokų ne mažiau nei 12 MMA. Jeigu įmokų sumokėta mažiau, atitinkamai įgyjama mažiau stažo, bet daugiau negu metų stažo per metus įgyti negalima.

Nuo sausio bendroji pensijos dalis pagal šių metų indeksavimo koeficientą didėjo 8,47 procento.

Individualioji pensijos dalis priklauso nuo asmens įgytų pensijos apskaitos vienetų skaičiaus ir apskaitos vieneto vertės tais metais, kai žmogus išeina į pensiją. Apskaitos vieneto vertė kasmet indeksuojama, taigi atitinkamai indeksuojama (didėja) ir individualioji pensijos dalis. Vienas taškas įgyjamas, jei per metus sumokama pensijų draudimo įmokų ne mažiau nei 12 tais metais nustatytų vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Sumokėjus mažiau socialinio draudimo įmokų, įgyjama proporcinga apskaitos vieneto dalis.

Šiais metais ši pensijos dalis buvo indeksuojama papildomai ir didėjo 12,71 proc.“ – komentavo „Sodros“ atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.