Ežere maudytis sudvejojusiai poilsiautojai nepadėjo net gelbėtojai: „Pasidarė neramu“

Redakcija sulaukė susirūpinusios poilsiautojos Loretos laiško. Moteriai neramu, kokiame vandenyje ji su vaikais maudosi ir ką reiškia specialistų išvados.

 Maudynės ežere.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Maudynės ežere.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-07-07 14:26

„Atvykau nusimaudyti prie ežero. Kadangi vanduo neatrodė labai švarus, pradėjau ieškoti informacijos apie tai.

Skelbimų lentoje prie ežero radau tokias specialistų išvadas (žr nuotraukoje), tačiau ką mums, paprastiems žmonėms, tie skaičiai apie žarnines lazdeles ir žarninius enterokokus sako? Ogi nieko. Pasidarė neramu.

Galbūt specialistai galėtų padėti išsiaiškinti, ar ežero vanduo saugus maudytis? Visas normas būtų naudinga žinoti ir kitiems, vasarą leidžiantiems prie vandens telkinių.

Kaip atpažinti, kad vanduo nesaugus maudynėms? Prie ežero budėję gelbėtojai man atsakymų suteikti, deja, negalėjo“, – apgailestavo Loreta, pabrėžusi, kad prieš maudantis poilisiautojams visada pirmiausia reikėtų bristi ne į vandenį, o pažvelgti į skelbimų lentą.

***

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydė Norkienė, atsakydama į poilsiautojos užklausą, patikino, jog ežero vanduo, dėl kurio teiravosi skaitytoja, tinkamas ir saugus maudynėms.

„Vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 92:2018 Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“, tiriami mikrobiologiniai parametrai: žarniniai enterokokai ir žarninės lazdelės:

žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens.

Informacija apie maudyklų vandens kokybę skelbiama ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro internetinėje svetainėje, maudyklos vandens kokybės rezultatai atitinka higienos normos reikalavimus“, – teigiama Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėjos G. Norkienės komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu