Baudą gavęs pensininkas perspėja kitus vairuotojus: „Reikėjo palaukti dar 11 minučių ir būčiau jos išvengęs“

Noriu pasidalyti nuoskauda, kaip mūsų laisvoje demokratinėje Lietuvoje išvešėjusi biurokratinė sistema paveikia paprastą pilietį.

 Vairuotojas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Vairuotojas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas

Jul 26, 2022, 8:49 PM

Turiu 20 metų senumo automobilį „Golf“. Esu pensininkas ir važinėju nedaug. Privalomuoju draudimu automobiliui nuolat yra sudaromos draudimo sutartys nuo 2018 metų.

Birželio 24 dieną prireikė automobiliu pasinaudoti ir pastebėjau, kad draudimas prieš savaitę pasibaigęs. Gyvenu šalia parduotuvės, kurioje pardavėjos dirba ir draudimo agentais, o pirkėjai nekantriai laukia, kol pardavėja užpildys draudimo dokumentus.

Įgijęs draudimo sutartį drąsiai išvažiavau į trasą kaip drausmingas vairuotojas. Po savaitės mano adresu atsiunčiamas administracinio nusižengimo protokolas, kuriame užfiksuotas mano automobilio judėjimas be draudimo sutarties ir skiriama bauda.

Draudimo polise pažymėta; draudimo sudarymo data 2022–06–24 11:11 Administracinio nusižengimo protokole pažymėta nusižengimo data 2022–06–24 11:22.

Man reikėjo palaukti dar 11 minučių ir būčiau išvengęs baudos, bet nepagalvojau. Tokios tai pasekmės, kai viskas vyksta nuotoliniu būdu. Baudos fiksuojamos vairuotojams nedalyvaujant, protokolai išrašomi taip pat.

Viską daro robotai ir žmogui pasiteisinti nėra galimybių. Pagal biurokratų sugalvotus teisės aktus, vairuotojas, turėdamas kišenėje draudimo dokumentą, gali pradėti važiuoti tik praėjus 30 minučių.

Manau, kad tai sugalvota pasipinigavimo tikslais papildyti biudžetą. Noriu įspėti vairuotojus, gavę draudimo sutartį pradėkite kelionę tik po 30 minučių.

***

Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro direktoriaus pavaduotojas Tomas Rudzkis, komentuodamas šį skaitytojo nusiskundimą, patarė visiems vairuotojams atidžiau skaityti sutartis. Nes jose visada būna parašyta, nuo kada tiksliai įsigalioja draudimas.

„Kai sudaromos sutartys, kurios turi įsigalioti tą pačią dieną, draudimo įmonės visada prideda šiek tiek laiko jos įsigaliojimui. Taip yra dėl sukčiavimų prevencijos. Yra pasitaikę pakankamai nemažai atvejų, kai autoįvykį padarę vairuotojai apsižiūrėdavo, kad neturi draudimo. Tuomet skubėdavo jį įsigyti ir tik po to registruoti įvykį.

Konkrečią skaitytojo situaciją galėtų pakomentuoti sutartį sudariusi įmonė. Tačiau draudikai nėra suinteresuoti, kad klientai patektų į tokias situacijas, todėl paprastai juos visada perspėja.

Bet pasitikrinti, kada jau saugu išvažiuoti su apdraustu automobiliu į gatvę, visada galima paskaičius sutartį. Paprasta – ten juodu ant balto parašyta, kada ji įsigalioja – ne tik diena, bet ir tikslus laikas, nuo kurio momento draudimo įmonė prisiima atsakomybę“, – Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro atstovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.