Dėl pažymos logopedui atėjusi mama sutriko išgirdusi tokius specialistų klausimus

Kaunietę suglumino Kalniečių poliklinikos specialisčių klausimai įvertinant jos vaiko raidą. Dėl pažymos logopedui atėjusi mama liko priblokšta, kai išgirdo klausimus ne tik apie vaiko raidą, bet ir apie savo išsilavinimą, gyvenamąjį būstą, pajamas bei šeiminį statusą.

 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Mama

Oct 9, 2022, 10:00 PM

Savo tapatybės prašiusi neatskleisti moteris svarsto, ar tokia asmeninė informacija apie tėvus išties yra reikalinga vertinant vaiko raidą?

„Šeimos daktarė paskyrė apsilankyti pas specialistą Kalniečių poliklinikoje, kad nustatytų vaiko raidą dėl kalbos. Jokios pagalbos mums be logopedo darželyje nereikia. Bet tam, kad gautume logopedą darželyje, reikia pažymų.

Taigi, turėjome apsilankymą ankstyvosios reabilitacijos tarnyboje (ART) Kalniečių poliklinikoje. Labai įdomu sužinoti, ar čia tik Kaune tokiu būdu nustatinėjama vaiko raida?

Mane nustebino specialistų užduodami klausimai. Manęs klausinėjo, kokiu būdu vaikas gimė – natūraliai ar padarius Cezario pjūvį. Kiek laiko maitinau krūtimi.

Domėjosi, kokios mano pajamos, koks išsilavinimas, iš ko gyvenu, ar turiu nuosavą būstą, susituokus gyvenam su vaiko tėvu ar ne.

Šešios specialistės, susėdusios vienoje eilėje klausinėjo... Aš suprantu, čia jų darbas, bet tokie klausimai nieko bendro su mano vaiko poreikiais neturi. Likau labai nustebusi, nes nesuprantu, kaip su tuo susijusi 3-mečio vaiko raida ir mano pajamos, šeiminė padėtis ir išsilavinimas?

Taip pat noriu pabrėžti, kad esam normali šeima, be jokių žalingų įpročių, skolų ir pan.

Kauno Šančiuose pilna šeimų, kurių vaikai, deja, niekam neįdomūs. Mieste gyvena, bet dar iki dabar tokio dalyko, kaip tualetas neturi. Bet niekam socialinės rizikos šeimos neįdomios. O čia ateini dėl vaiko kalbos sutrikimo ir gauni va tokio lygio klausimus iš soc., darbuotojos“, – apgailestavo mama.

***

Kalniečių poliklinikos padalinio vadovės Ivetos Dubrovos komentare pažymima, kad neturint mažamečio paciento atstovų sutikimo viešinti paciento konfidencialią (sveikatos būklės) informaciją, negali atskleisti jokių su šiuo konkrečiu atveju susijusių detalių.

„Tais atvejais, jeigu yra požymių dėl vaiko raidos sutrikimų, pacientai šeimos gydytojo siuntimu yra nukreipiami vaiko neurologo konsultacijai įvertinti vėluojančią raidą. Neurologas, įvertinęs vaiko būklę ir nustatęs raidos sutrikimų, pacientą nukreipia tolimesniam gydymui į vaikų raidos sutrikimų ankstyvos reabilitacijos tarnybą (VRSART).

Šios paslaugos teikiamos ankstyvojo amžiaus vaikams, turintiems psichologinės, motorinės ir socialinės raidos sutrikimų ir jų rizikos veiksnių. Paslaugų teikimas reglamentuotas LR SAM 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. 728.

Pirminės VRSART konsultacijos metu vaiką vertina visa specialistų komanda. Nustačius raidos sutrikimų, specialistų komanda skiria vaikui ambulatorinių paslaugų kompleksą, kuriame numatomi artimiausi tyrimo ir gydymo tikslai, gydymo trukmė, pobūdis ir intensyvumas.

Vadovaujantis aukščiau minėtu įsakymu sudaroma individuali raidos diagnostikos ir gydymo programa, kurią sudaro:

Klinikinė raidos sutrikimo diagnostika; 

Raidos tyrimo metodai: vaiko raidos vertinimo skalė (angl. Diagnostic Inventory for Screening Children, toliau DISC);

Miuncheno funkcinė raidos diagnostika; kitas adaptuotas raidos vertinimo testas.

Vaiko elgesio, tėvų ir vaiko santykių vertinimo metodai.

Diagnostikos tyrimo metodai pagal raidos sutrikimo sritį (vienas arba daugiau): psichologinis vertinimas; logoterapinis vertinimas; kineziterapinis vertinimas; ergoterapinis vertinimas; specialusis pedagoginis vertinimas.

Psichosocialinės šeimos būklės tyrimas.

Klausimai kiekvienu atveju parenkami individualiai, atsižvelgiant\pasirinktus diagnostikos metodus bei taikytinus gydymo ir pagalbos šeimai metodus“, – teigiama Kalniečių poliklinikos padalinio vadovės Ivetos Dubrovos komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.