Gyvatuko mokesčio neišsimokantys gyventojai siūlo išeitį: „444 eurai per metus nėra logiška“

Gyventojai su nerimu laukia prasidėsiančio šildymo sezono. Į redakciją kreipėsi skaitytojai, kurie guodėsi, jog darosi sunku apmokėti ne tik šildymo sąskaitą, bet ir mokestį už gyvatuką. Todėl dauguma jų klausė, ar yra galimybė gyvatuką pašalinti, kad už jį mokėti nereikėtų.

Gyvatukas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvatukas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvatukas.<br>kiti
Gyvatukas.<br>kiti
Gyvatukas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gyvatukas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2022, 2:06 PM

Vilnietė pensininkė Virginija prisipažino, kad jai mokestis už gyvatuką yra tikra našta.

„Gyvenu viena, todėl man sąskaitos už šildymą yra nepakeliamos. Už gyvatuką reikia mokėti tiek žiemą, tiek vasarą, net kai svilina didžiausi karščiai. Juo labiau, vasarą net nebūnu namuose, dažnai lieku nakvoti arba sode, arba pas vaikus važiuoju anūkų prižiūrėti. Drabužius visada balkone džiaunu.

Na, o žiemą radiatoriai pasišildymui yra. Už šildymą praėjusią žiemą mokėjau po 200 eurų per mėnesį. Tai man papildomai už gyvatuką kas mėnesį mokėti dar didesnė našta. Dabar atėjo 65 eurų sąskaita. Man, kaip pensininkei, tai labai dideli pinigai. Todėl norėčiau gyvatuko apskritai atsisakyti. Ar tai įmanoma?“, – klausė ponia Virginija.

Jai antrino ir kitas į redakciją besikreipęs „Bendraukime“ skaitytojas Arūnas, gyvenantis Marijampolėje.

„Gal parašykite, kaip žmonėms atsisakyti gyvatuko, nes padėtis jau nejuokinga“, – rašė jis. – Palyginus su Vilniaus vartotojais, mokame nedaug, 37 eurus. Bet nereikalingas jis mums praktiškai vasarą. Ir šiaip, – 444 eurai per metus už jį nėra logiška. Gal elektrinis net būtų pigiau, o per karščius gyvatuką juk apskritai išjungtume“.

***

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas paaiškino taisykles, kur galima kreiptis dėl gyvatuko pašalinimo, ir kokius veiksmus reikia atlikti.

„Butuose esanti karšto vandens sistema, įskaitant vonios šildytuvą (gyvatuką) yra daugiabučio namo bendrosios pastato inžinerinės sistemos dalis, dėl to gyvatuko šalinimas yra priskiriamas paprastajam pastato remontui.

Norėdami teisėtai pašalinti gyvatuką savo bute, gyventojai turi gauti namo bendrijos pritarimą, parengti sistemų pertvarkymo projektą, gauti savivaldybės leidimą paprastajam remontui, savo lėšomis atlikti darbus, o apie jų pabaigą informuoti Vilniaus šilumos tinklus.

„Gyvatuką pašalinus savavališkai, vadovaujantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nutarimu, bus taikomas vidutinis energijos sąnaudų cirkuliacijai normatyvas, kai karšto vandens sistemos tiekimo ir cirkuliacijos stovai įrengti buto pagalbinėse patalpose, bet nėra vonios šildytuvo. Taigi, savavališkas „gyvatuko“ pašalinimas neatleidžia nuo mokesčio.

Vilniaus šilumos tinklai per savaitę sulaukia ne daugiau vieno skambučio dėl gyvatuko pašalinimo tvarkos. Realių gyvatuko pašalinimo atvejų pasitaiko itin retai“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.