Panevėžietė apie smurtą šeimose: „Prie mano akių teko vaikui kentėti fizinį smurtą“

Smurtas šeimoje – vis dar gniuždanti, opi, skaudžius ir ilgalaikius padarinius paliekanti problema. Smurtas šeimoje prieš vaikus ar vaikų akivaizdoje veikia jų psichologinę būseną.

Smurtas šeimoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Smurtas šeimoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Pariauka, jp.lt

2023-01-15 19:34

Nepaisant smurto pasireiškimo būdo – ar tai būtų fizinis, seksualinis, psichologinis ar ekonominis smurtas, dažniausiai jis sunkiai atpažįstamas ir pastebimas. Nuo smurto kenčiantys žmonės, tapę aukomis, paprastai linkę kentėti tyloje, bijo kreiptis pagalbos.

Naujienų portalo JP kalbinti panevėžiečiai pasidalino nuomonėmis, ką mano apie smurtą šeimose, kodėl žmonės smurtauja.

Panevėžietė Jolanta:

Kad ir kaip bebūtų gaila, bet prieš daugelį metų teko pačiai įsitraukusi į smurtaujančių tėvų incidentą, kai prie mano akių teko vaikui kentėti fizinį smurtą. Labai skaudu, kai visa ši istorija lengvai nublanko ir niekas į tai nekreipė dėmesio, nesinaudojo jokia pagalba.

Manyčiau, kad smurtavimo priežastis – abejingumas, alkoholizmas ir beviltiškumas ar auklėjimo sugebėjimo trūkumas. Norint šį reikalą tvarkyti, reiktų, kad dažniau domėtųsi problematiškomis šeimomis tam tikros institucijos.

Panevėžietė Daiva:

Niekada nepalaikiau nė vieno smurtaujančio tėvo ar motinos – tai yra visiškas nužmogėjimas. Tuos pačius vaikus, kuriuos sukūrė ir paleido į pasaulį, skriaudžia tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai. Negaliu net suvokti, kodėl tai vyksta, kad ir koks būtų sunkus šeimyninis gyvenimas.

Labai gaila, kad prieš vaikus ranką kelia tiek ir tėvas, tiek ir mama. Smurtauja dėl menkiausio dalyko, kurį galėtų išspręsti paprasčiau – bendraudami vienas su kitu. O prie smurto šeimoje, manyčiau, priveda tik tam tikras nepriteklius, nebendravimas tarpusavyje ir besaikis alkoholio vartojimas, kuris sutrikdo tėvų blaivų mąstymą.

Panevėžietė Irena:

Apskritai, tokie tėvai, kurie smurtauja ir kelią ranką prieš savo atžalas, turėtų prarasti teisę juos auginti. Gaila, jog šiais laikais dažniau prieš vaikus smurtauja vyrai, kurie vartoja alkoholį, nesugeba spręsti šeimos problemų bendraudami ar net naudodami psichotropines medžiagas.

Panevėžietė Aldona:

Dažnai tenka pastebėti ar net išgirsti, kad padaugėjo smurtaujančių ne tik vyresnių žmonių, bet ir jaunesnių tėvų, kurie ranką pakelia prieš savo atžalas. Negaliu toleruoti šio skausmingo dalyko, kuris vaikus sukrečia ilgam ir sugadina vaikystę. Šiais laikais, manau, jog smurtauja lygiai taip pat tėvas, taip pat ir mama. Tokiems būtina psichologinė pagalba.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.