Neramina planai ilginti pensinį amžių: „Negalime versti žmogaus dirbti iki 120 metų“

Lietuva smenga į demografinę duobę – ateityje bus vis mažiau dirbančiųjų, kuriems teks išlaikyti vis daugiau pensinio amžiaus asmenų. Todėl tarptautiniai ekspertai Lietuvai siūlo vėlinti pensinį amžių.

Pensininkai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pensininkai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Pariauka, jp.lt

Feb 7, 2023, 6:05 PM

Dalis Lietuvos ekspertų sutinka, kad tai – neišvengiama, tačiau yra ir kitų problemos sprendimų būdų: didesni mokesčiai ar daugiau imigrantų. Vis dėlto iki 2026 m. politikai nesiruošia imtis drastiškų sprendimų.

Naujienų portalo JP kalbinti panevėžiečiai pasakė, ką mano apie pensinio amžiaus ilginimą ir, kaip tokie pokyčiai, jų nuomone, gali paveikti kiekvieną.

Panevėžietė Regina:

Esu labai nepatenkinta, jog kalbama apie pensinio amžiaus ilginimą. Kiekvienas žmogus yra skirtingas ne tik savo gebėjimais, bet ir sveikata.

Jei tai bus įtvirtinta oficialiai, manau, jog daugelis patys atsisakys dirbti, sulauksime daugiau bedarbių.

Panevėžietis Karolis:

Kadangi iki pensinio amžiaus man labai toli, tačiau suprantu tuos, kurie svajoja apie pensiją ir gauna informaciją, jog planuojama ją net prailginti.

Visiškai nesutinku su šia sistema, nes visų sveikata nėra tokia pati: vieni ją turi nepakartojamą, o kiti – šiek tiek prastesnę. Reiktų atsižvelgti į tai.

Panevėžietė Liza:

Jei darbo rinką praturtintų žmonėmis, kurie dar gali dirbti ir kažką gali padaryti, tada sutinku. Žmonės, kurie gali dirbti ir užsidirbti, galėtų gauti tik dalį pensijos, o jau tada, kai sulauktų kad ir 70 metų, jau būtų taikoma tvarka jiems, kuri taikoma dabar.

Panevėžietė Eleonora:

Negalime versti žmogaus dirbti iki 120 metų. Šis pensinio amžiaus prailginimas, net jeigu jis ir įvyks, neišspręs visų problemų.

Mokesčių didinimas gali paskatinti žmones emigruoti, taip smukdant mūsų valstybę. Pirmiausiai reiktų atsižvelgti į žmonių sveikatą ir tada imtis tam tikrų veiksmų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.