Kandidatai prieš rinkimus perpildė panevėžiečio kantrybę: nepaiso nei gyventojų, nei VRK raginimų

Artėjant savivaldybių tarybų ir merų rinkimams, miestų gyventojų pašto dėžutes užplūdo reklaminės skrajutės ir agitaciniai leidiniai. Vieni jų laukia, kiti piktinasi.

Pašto dėžutėje žmogus nepageidauja rinkiminės agitacijos, tačiau vis tiek jos negali atsiginti.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Pašto dėžutėje žmogus nepageidauja rinkiminės agitacijos, tačiau vis tiek jos negali atsiginti.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas

2023-02-27 12:44

Į redakciją kreipėsi kantrybę praradęs skaitytojas Tomas, kuris savo pašto dėžutėje randa gausybės nepageidaujamos agitacijos net ir priklijavęs užrašą, kad reklamos gauti nenori. Vyras tikino, kad taip piknaudžiauja keli Panevėžio kandidatai į politinius postus.   

„Esu paprastas Lietuvos gyventojas, kuris turi teisę į pasirinkimą. Taip maniau iki merų rinkimų. Esu tas žmogus, kuris nemėgsta reklamų savo pašto dėžutėje.

Ant jos net esu užklijavęs lipduką su užrašu didelėmis, raudonomis raidėmis ir net šauktuku: „NEMESTI REKLAMOS!“.

Bet pastebėjau, kad partijų ir kandidatų į merus korespondencijai tai negalioja. Mėto savo reklaminius pranešimus kiekvieną dieną. Ar jie nemoka skaityti, ar nepažįsta raidžių? O gal tiesiog piktavaliauja ir vykdo savo reklaminę kompaniją?

Ar aš, kaip Lietuvos Respublikos pilietis, turiu teisę į savo pašto dėžutę negauti reklamos?

Paštininkai tikrai visa tai pastebi ir reklamų veltui nemėto. Kreipiausi ir į partijas, ir į kandidatus į merus. Atsiprašė. Sekančią dieną tos pačios partijos ir kandidato į merus skrajutė vėl mano pašto dėžutėje. 

Tikrai esu ne vienas žmogus, kuris turi tokį lipduką ant savo pašto dėžutės, bet vis tiek gauna reklamines skrajutes.

Ar tai normalu? Manau, ne. Žmogui nepalieka laisvės rinktis. Manau, jog tai tikrai neturėtų likti nuošalyje. Paprastas žmogus yra niekas, sulaukia tik atsiprašymo, bet ir toliau daroma tas pats“, - rašė pasipiktinęs skaitytojas Tomas.

***

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) atstovė Indrė Ramanavičienė tikina, kad prieš kiekvienus rinkimus į Vyriausiąją rinkimų komisiją kreipiasi rinkėjai, klausdami, kodėl jiems yra platinami lankstinukai, brošiūros ar kita dalijamoji medžiaga nepaisant aiškiai ant gyventojo pašto dėžutės užklijuoto prašymo, kad jokios reklamos jis gauti nepageidauja.

„Todėl labai gerai suprantame rinkėjų lūkestį pastaruoju metu kandidatų aktyviai platinamų lankstinukų, skrajučių, brošiūrų ar kitos informacinės medžiagos negauti.

Rinkimų kodeksas nenumato draudimo dalinti politinę reklamą į rinkėjų pašto dėžutes, tačiau reaguodama į rinkėjų nusiskundimus, Vyriausioji rinkimų komisija jau yra išplatinusi raginimą politinės kampanijos dalyviams gerbti rinkėjų prašymą ir nedalinti nepageidaujamų leidinių tokiais atvejais, kai gyventojai yra išreiškę aiškų pageidavimą tokios informacijos negauti“, – „Bendraukime“ teigė VRK atstovė I. Ramanavičienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024