Vilnietis susikibo su autobuso vairuotoju: pastarasis savo teisybę dėstė net sustabdęs eismą gatvėje

Jau ne kartą teko pastebėti, kad dalis Vilniaus autobusų vairuotojų iš stotelės važiuoja, atrodo, net nepasižiūrėdami į veidrodėlius, o jeigu rikiuojasi į kitą juostą – tą daro tikrai gana agresyviai.

Vilnietis susikibo su autobuso vairuotoju: pastarasis bandė įrodyti savo teisybę tiesiog sustabdęs eismą gatvėje.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Vilnietis susikibo su autobuso vairuotoju: pastarasis bandė įrodyti savo teisybę tiesiog sustabdęs eismą gatvėje.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Zigmas N.

Jul 13, 2023, 8:22 PM

Bet praėjusią savaitę nutikęs įvykis iš tiesų supykdė ir nusprendžiau atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą.

O gal tai problema tik man, gal kitiems viskas gerai ir iš tiesų Vilniaus autobusų vairuotojai vairuoja pavyzdingai? Kviečiu diskusijai ir dalinuosi savo istorija.

Esame sutarę su žmona, kad vaikus į darželį nuveža ji, o pasiimu aš. Kaip ir kiekvieną vakarą po darbo nuvažiavau pasiimti vaikų į darželį.

Susodinau vaikus, nuvykome į parduotuvę ir patraukėme automobiliu namo. Važiuojame žiedu ir matau, kad prie pirmo išvažiavimo stotelėje stovi autobusas ir išleidinėja žmones.

Aš išsukau iš žiedo ir „kertu“ ant stabdžių, nes vos parodęs posūkį auotobuso vairuotuojas iš karto padarė manevrą – išsuko iš stotelės (deja, nepamenu nei koks autobuso maršrutas, nei kur link jis važiavo).

Aš susierzinęs papypiau. Staiga autobusas sustoja vidury kelio, įjungia avarinį signalą. Sustoju ir aš. Matau link manęs einantį vairuotoją, jis pabeldžia man į stiklą, atidarau langą ir pasipila tirada: kaip aš nemoku vairuoti, esą nesu skaitęs KET, kad privalu praleisti iš stotelės išsukantį viešąjį transportą, kad man už tokį elgesį bus atimtos teisės ir t.t.

Už kokį elgesį – už tai, kad jis neįvertinęs situacijos ir neįsitikinęs, kad aš jį praleidžiu sukėlė avarinę situaciją? Jeigu man, su gale sėdinčiais trim vaikais, teko „dėti ant stabdžių“, tai kas čia neįvertina situacijos – aš ar jis?

Kelių eismo taisyklės aiškiai sako, kad „Gyvenvietėje vairuotojai privalo duoti kelią maršrutiniam transportui, pradedančiam važiuoti iš pažymėtos stotelės.“

Kitas punktas – „Prieš pradėdamas važiuoti iš stotelės, maršrutinio transporto vairuotojas turi įsitikinti, kad jam duodamas kelias“.

Jeigu įvyktų eismo įvykis, kas tokiu atveju būtų kaltas? Nes eismo įvykis neįvyko vos per plauką. Nesuprantu tokio elgesio priežasčių. Už manęs nebuvo jokių automobilių, galėjo ramiausiai išsukti iš stotelės visiškai nesukeldamas avarinės situacijos.

Suprantu, kad yra tvarkaraščiai, didelis darbo krūvis, ne pats didžiausias atlyginimas Lietuvoje, bet jūs vežate keleivius, ne bulvių maišus. Aš vežu vaikus. Nesuprantu, kam taip rizikuoti, aš akimirką galėjau užsižiopsoti ir tinkamai nesureaguoti, o tada pasekmės būtų buvę liūdnesnės.

Vaikams irgi liko keistas įspūdis: tėvas „kala ant stabdžių“ ir dar gauna tiradą pamokslo nuo kito vyro. Bandžiau taktiškai atsakyti, nes gale visgi sėdi vaikai ir iš tokių situacijų mokosi ir reaguoja į jas. Nesinorėjo rėkti atgal ar pulti žmogaus žodžiais. Palieku visiems pamąstymui tai, norėtųsi daugiau supratimo kelyje.

***

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė primena, kad padarytu Kelių eismo taisyklių pažeidimu susirūpinę žmonės gali pranešti policijai elektroniniu būdu, užpildę pateiktą pranešimo formą internetinėje svetainėje ePolicija.lt.

„Pranešimą policijai galima pateikti ir elektroniniu paštu epolicija@policija.lt, o kreiptis bendruoju policijos informacijos telefonu 8 700 60 000.

Per Policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt gautas pranešimas patenka į Policijos registruojamų įvykių registrą. Pradėjus tyrimą ir išnagrinėjus situaciją, įvertinamos visos su įvykiu susijusios aplinkybės ir nustatoma, ar tikrai buvo padarytas pažeidimas.

Asmeniui (transporto priemonės vairuotojui, pėsčiajam ar keleiviui) atsakomybė taikoma už padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą“, – komentavo Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.