Nuo rekordinių karščių gelbėjasi ne tik kondicionierių pagalba: prisimena ir senoviškus būdus

Vasaros karščiai – palankūs ne visiems. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, sekmadienį buvo užfiksuotas rugpjūčio 20-osios karščio rekordas.

Vasarą per karščius žmonės gaivinasi ir vėsinasi, kaip tik įmanydami.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Vasarą per karščius žmonės gaivinasi ir vėsinasi, kaip tik įmanydami.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-21 18:52

Dotnuvos automatinėje meteorologijos stotyje (Kėdainių r.) oras įkaito net iki 32,8 °C. Ankstesnis šios dienos rekordas priklausė Kaunui, kuomet, anot LHMT, 1955 m. rugpjūčio 20 d. oras sušilo iki 31,5 °C.

Negana to, Lietuvą šią vasarą užklupo ir galinga kruša, kuri, po karštų vasaros dienų sukėlė didelius nuostolius ne tik miesto gyventojams, bet ir rajono ūkininkams.

Naujienų portalo JP kalbinti panevėžiečiai pasakė, kaip saugosi nuo vasaros karščių.

Danutė:

Kiekviena netikėta karščio banga sustabdo kasdieninius darbus ir tenka dirbti kone naktimis, kad darbai būtų tinkamai atliekami. Visada dėviu galvos apdangalus, išgeriu validolio.

Tikiuosi, kad greitai baigsis tokie karščiai. Neturiu problemų dėl širdies, nes vartoju senoviškus būdus – užpiltinę su česnaku ir nebijau jokių saulės spindulių.

Bronė:

Naudoju senoviškus apsisaugojimo nuo saulės, kai yra dideli karščiai, būdus. Mėgstu užsidengti visas užuolaidas, atsinešti vandens ir ramiai gulėti.

O į miestą einu dažnai ryte, kad nesustreikuotų sveikata. Tai – pirmoji tokia karšta vasara, tačiau, pagal sinoptikus, ji netruks ilgai.

Gražina:

Namuose turiu kondicionierių. Kai jau labai karšta, įsijungiu ir sau ramiai mėgaujuosi gaiviu oru. Džiaugiuosi savimi, kad sugebu ištverti vasaros karščius.

O, kai būna karštos dienos, išgeriu bent po du litrus vandens. Vartoju specialius vaistus, kurie padeda išvengti saulės smūgių ir pykinimo. Kartais dieną praleidžiu ir prie upės.

Miglė:

Dievinu karštas vasaros dienas, nes dažnai turiu galimybę atrasti laiko sau, pasideginti, atsipalaiduoti. Stengiuosi nevaikščioti be galvos apdangalo, nes greitai ir netikėtai gali mane ištikti saulės smūgis ar sustreikuos širdis.

Norint tinkamai apsisaugoti nuo karščių, tereikia gausiai vartoti vandenį ir sekti kiekvienos dienos informaciją apie temperatūrą, mažiau vaikščioti po kiemą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.