Po „Dainų dainelės“ atrankų – nemalonūs tėvų kaltinimai garsioms solistėms

Redakcija sulaukė susirūpinusių skaitytojų laiško dėl konkurso „Dainų dainelė“ Vilniuje vykusios atrankos skaidrumo. Konkurse dalyvaujančių vaikų tėvai įsitikinę, kad komisijoje esantys dalyviai neturėtų vertinti atrankoje taip pat dalyvaujančių savo atžalų ar mokinių.

Tėvus papiktino, kad dainų konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo ir komisijoje buvusios Kristinos Zmailaitės vaikai.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvus papiktino, kad dainų konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo ir komisijoje buvusios Kristinos Zmailaitės vaikai.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvus papiktino, kad dainų konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo ir komisijoje buvusios Kristinos Zmailaitės vaikai.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvus papiktino, kad dainų konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo ir komisijoje buvusios Kristinos Zmailaitės vaikai.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvus papiktino, kad dainų konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo ir komisijoje buvusios Kristinos Zmailaitės vaikai.  <br>D.Umbraso nuotr.
Tėvus papiktino, kad dainų konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo ir komisijoje buvusios Kristinos Zmailaitės vaikai.  <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tėvai

2024-02-05 21:48

Tėvams abejonių sukėlė, ar komisijos narių, puikiai žinomų operos solisčių, pedagogių Kristinos Zmailaitės, Vidos Taurinskaitės-Rukšienės mokiniai ir vaikai konkurso atrankoje buvo vertinami objektyviai.  

„Šiuo pranešimu norėtume išlikti anonimais siekdami apsaugoti savo vaikų teisėtus interesus nuo neigiamo poveikio, tačiau norėtume atkreipti dėmesį į daugelį metų nesąžiningai organizuojamą „Dainų dainelės“ konkursą (bent jau atrankų etapus Vilniaus mieste).

Vykusiame atrankos etape Vilniuje (2023 m. gruodžio mėn.) nebuvo sudaromos sąlygos sąžiningai vaikų konkurencijai. Atrankos komisijos nariai taip pat buvo ir dalyvaujančių konkurse vaikų mokytojai bei tėvai!

Pavyzdžiui, 2023 m. gruodžio mėnesį vykusioje atrankoje komisijos narių Kristinos Zmailaitės ir Vidos Taurinskaitės-Rukšienės ruošti, mokyti vaikai (ne)atsitiktinai tapo šio etapo laureatais. Be to, K. Zmailaitei esant komisijos narei, ne tik jos ruošti mokiniai, tačiau ir jos abi dukros tapo šio etapo laureatėmis.

Nors Atrankos komisijos nariai formaliai „nusišalina“ nuo savo vaikų (ir biologinių) vertinimo, vis dėlto, konkurso atrankų rezultatai, kai didžiąja apimtimi etapą „įveikia“ komisijos narių vaikai (ir biologiniai!!!), kelia pagrįstas abejones dėl jų skaidrumo ir sąžiningumo.

Vilniaus miestas yra sostinė, todėl, manytina, kad yra visos prielaidos ir galimybės užtikrinti, kad Atrankos komisijos nariai nebūtų dalyvaujančių vaikų mokytojai. Tokiu būdu būtų užtikrintas didesnis skaidrumas, sąžiningumas.

Atrankoje dalyvaujantys vaikai jautėsi blogai, nusivylę, matydami, kad Atrankos komisijos nariai, užimdami savo vietas, „mielais žvilgsniais“ palaiko savo mokinius bei biologinius vaikus.

Manome, kad tokios situacijos paneigia, kad yra atrenkami geriausiai pasirodę vaikai, priešingai – atrenkami komisijos narių mokiniai ir netgi biologiniai vaikai. Siekiame viešinti šią situaciją, nes tikime, kad tik viešumas gali padėti spręstis ir keistis šiai ydingai praktikai“, – piktinosi konkurse dalyvaujančių vaikų tėvai.

Priminė konkurso nuostatas

„Dainų dainelės“ programos koordinatorius Žilvinas Meškuotis atkreipė dėmesį, kad konkurso 1 etapą, apie kurį rašo tėvai, organizuoja savivaldybės. Tačiau „Dainų dainelės“ konkurso nuostatose nurodoma, kad nuo savo mokinių ar giminaičių vertinimų komisijai nusišalinti privaloma 2 konkurso etape.

„Pritariu minčiai, kad siekdami didesnio renginio skaidrumo „Dainų dainelės“ konkurso 1 etapo organizatoriai turėtų pagalvoti ir apie komisijos narių nešališkumą.

Konkursuose dalyvaujantys tėvai neturėtų vertinti savo atžalų, o mokytojai – savo mokinių. Tokia pozicija įteisinta dėl „Dainų dainelės“ 2 etapo komisijos.

Konkurso nuostatų 19 p. nurodant, kad „Dainų dainelės“ komisijos nariai atrankos koncerte negali dalyvauti kaip solistų ar ansamblių vadovai“, – komentavo „Dainų dainelės“ programos koordinatorius Ž. Meškuotis.

Su Vilniaus miesto „Dainų dainelės“ koordinatoriumi, Bedrojo ugdymo skyriaus vyriausiuoju specialistu Mariumi Labanausku nepavyko susisiekti nei telefonu, nei elektroniniu paštu.

Vertinant savo vaikus nusišalino

Portalo Lrytas.lt pakalbinta solistė, pedagogė, komisijos narė K. Zmailaitė teigė, kad iš tėvų nusiskundimų nebuvo sulaukusi. Tačiau patikino, kad tėvai nerimauja bereikalingai. Konkurso dalyvių vertinimas visada vyksta objektyviai ir ji vertindama savo mokinius ar vaikus, nusišalina.

„Aš niekada nebuvau sulaukusi tokio nusiskundimo. Bet galit nuraminti tėvelius, į kitą konkurso etapą mano dukros nepateko. Pirmas etapas jau seniai praėjęs, antras etapas įvyko jau su kita komisija.

Nė vienas mokytojas ar tėvas nei savo vaikų, nei mokinių nevertina – jie nušalinami nuo vertinimo. Vertina kiti komisijos nariai“, – komentavo K. Zmailaitė.

Laikėsi griežtų reikalavimų

Naujienų portalo Lrytas.lt pakalbinta „Dainų dainelės“ atrankos komisijoje buvusi Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos ir Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ mokytoja metodininkė, Panevėžio muzikinio teatro solistė V. Taurinskaitė-Rukšienė apgailestavo dėl dalyvių patirtų nuoskaudų. Tačiau patikino, kad vertinant savo mokinius komisijos nariai nusišalina ir griežtai laikosi visų konkurso nuostatų.

„Dainų dainelė“ yra didelė šventė. Daugiausiai dalyvių pritraukiantis konkursas, todėl atrinkti geriausius tikrai labai sunku. Suprantu, kad kažkam yra nuoskaudos, nes nepateko į kitą turą. Labai gaila, kad televizijoje laiko per mažai visiems, reikėtų bent šimto laidų, kad visi galėtų pasirodyti tame paskutiniame etape. Tačiau yra kaip yra.

Labai gaila ir dėl patirtų nuoskaudų. Bet dalyvius vertina profesionali komisija, stengiamės išgirsti kiekvieną vaiką. Esu mokytoja, kuri palaiko kiekvieną dalyvaujantį. Girdžiu kiekvieno garsą, frazę, galimybes. Tačiau atrankos kriterijai buvo griežti ir mes vertinome atsakingai. Tai buvo didelė atsakomybė.

Apie tai, kad sėdėsiu konkurso komisijoje, sužinojau likus keturioms dienoms iki atrankos. Ruošiau vaikus konkursui metus, netgi dvejus. Bet jei komisijos narių vaikai negalėtų dalyvauti konkursuose, tai taip pat būtų nesąžininga?

Aš pati keturis kartus tapusi „Dainų dainelės“ laureate. Dabar šiame konkurse dainuoja mano vaikai. Tačiau Komisijos pirmininkė įspėjo, kad jei dainuoja mokytojų vaikai, jie savo vaikų nevertina. Konkurso metu buvo labai griežti reikalavimai. Mes savo vaikų nevertinome. Vertinimo balą dalino tiesiog iš mažesnio komisijos narių skaičiaus. Viskas buvo objektyvu iki begalybės“, – užtikrino konkurso komisijos narė V. Taurinskaitė-Rukšienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.