Kaip greitai ir kokybiškai susitvarkyti namus?

Namų ir kiemo tvarkymas - galvosopis ne vienai moteriai. Tačiau tvarkymasis gali būti paprastas ir netgi malonus. Profesionalūs tvarkytojai prieš griebiant į rankas šluotą pataria suplanuoti švarinimosi darbus.

Jei jūsų namuose jau keletą metų nedaryta generalinė tvarka, jai reikėtų nepagailėti viso savaitgalio.<br>M. Patašius
Jei jūsų namuose jau keletą metų nedaryta generalinė tvarka, jai reikėtų nepagailėti viso savaitgalio.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 4, 2012, 4:07 PM, atnaujinta Oct 15, 2021, 10:54 AM

Dešimt metų kauniečių namus valančios Valerijos Kirbeckytės teigimu, dabar laikas ne tik kuopti būstą, bet ir keisti tvarkymosi įpročius.

„Jei iki šiol tvarkėtės chaotiškai, sudarykite švarinimosi planą. Jo laikytis sunku bus tik iš pradžių.

Greitai pastebėsite, kad namams tvarkyti skiriate vis mažiau laiko, o jie ilgiau išlieka švarūs“, – patarė tvarkytoja.

Jei namuose jau keletą metų nedaryta generalinė tvarka, jai reikėtų nepagailėti viso savaitgalio.

Atsikratykite nenaudojamų daiktų

Pirmas žingsnis tvarkos link – ne pulti plauti grindis ar langus, o atsikratyti nenaudojamų daiktų. Seniai kuoptų namų kampai ir balkonai dažnai būna užgriozdinti neveikiančia technika, kitais rakandais.

Dalį jų išneškite į sandėlį, kitus be gailesčio meskite lauk.

Iškart po to imkitės tvarkyti spintas, spinteles, rašomuosius stalus.

Jų stalčiuose ir lentynose neretai užsiguli krūvos mažmožių, senų laikraščių, žurnalų, sąskaitų kvitų. Popierių atiduokite į makulatūrą. Į išvalytas lentynas tvarkingai sudėkite tik tai, ko reikia.

Į valyklą – nelaukiant rudens

Antras žingsnis – drabužinės tvarkymas. Tai geriausiai daryti saulėtą dieną. Tada puikiai matyti, kurie drabužiai apnešioti, dėmėti ar prairę.

Į atskiras lentynas ar dėžes kruopščiai išrūšiuokite vasarinius ir žieminius drabužius. Jokiu būdu atgal į spintą nedėkite nešvarių kailinių, paltų, striukių, šiltų kostiumų, šalikų, pirštinių.

„Šiuos drabužius nelaukdami kitos žiemos nuneškite į valyklą – apranga tarnaus ir tvarkingai atrodys ilgiau. Nepamirškite į batų taisyklą nunešti žieminės avalynės“, – patarė V.Kirbeckytė.

Užuolaidų skalbti nepatartina

Trečias žingsnis – kilimų ir užuolaidų valymas. Patiems plauti didelius kilimus, ypač butuose, sudėtinga net turint gerų valiklių.

Dar sunkiau būna juos išdžiovinti. Todėl kartą per metus nepagailėkite pinigų ir kilimus taip pat nuneškite į valyklą. Tą patį reikėtų padaryti ir su šiltomis antklodėmis, net vilnoniais chalatais.

„Namuose nepatariu plauti ir užuolaidų, ypač ilgų ir plačių. Prieš imdamiesi tokio darbo, įvertinkite savo galimybes ne tik jas išskalbti, bet ir išlyginti“, – mokė tvarkytoja.

Tvarkymas turi tapti įpročiu

Tik atlikę šiuos darbus imkitės valyti lubas, langus, sienas, plyteles ir grindis. Kad namai po generalinės tvarkos tviskėtų nuolat, įpraskite grindis valyti kas antrą dieną, plyteles – kartą per savaitę.

Bent kartą per mėnesį nepamirškite susitvarkyti spintų lentynų, stalčių. Išmokite nekaupti senos spaudos, kitų atgyvenusių daiktų.

Langų stiklus valykite bent kas ketvirtį. Kartą per tris keturis mėnesius peržiūrėkite drabužius, batus. Įpraskite nešvarią aprangą iš karto nešti į valyklą, avalynę su nuavėta pakulne – pas batsiuvį.

O kokie jūsų namų tvarkymosi receptai? Pasidalinkite savo patarimais!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.