Kaip išsirinkti palapinę?

Kai renkatės palapinę, pirmiausia apmąstykite, kokiomis aplinkybėmis ją naudosite – keliese dažniausiai keliausite, kokiu metų laiku ir kokiomis oro sąlygomis ją statysite. Vienos palapinės labiau tinka vasaros poilsiui, kitos – ilgiems ir sudėtingiems žygiams. Paprastai geros palapinės saugo nuo lietaus ar sniego, atlaiko stiprius vėjus, gerai ventiliuojasi. Jos taip pat turėtų neapkrauti jūsų pečių – būti lengvos, supakuotos užimti mažai vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Radnikaitė

Jun 15, 2012, 6:49 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 2:40 AM

Karkasas. Kone svarbiausia palapinės dalis. Nuo jo priklauso palapinės tvirtumas ir svoris. Patys atspariausi ir lengviausi karkasai – iš aliuminio lydinio vamzdelių. Ir daug metų dažnai statant palapinę su tokiu karkasu, jis nenusidėvi ir lieka tvirtas. Karkasai taip pat gaminami iš stiklo pluošto. Palapinės su šios medžiagos karkasu pigesnės, tačiau ne tokios tvirtos pučiant vėjui ir sunkesnės nešti.

Tentai. Šiuo metu palapinės dažniausiai būna iš dviejų tentų. Vidinė dalis – iš orui laidžios, o išorinė – iš neperšlampamos ir neperpučiamos medžiagos. Viršutinis tentas skirtas apsaugoti nuo vandens, o tarpelis tarp pirmo ir antro tento neleidžia rinktis kondensatui. Svarbu, kad abu šie tentai nesiliestų vienas su kitu.

Patariama nepirkti iš nailono pagamintos palapinės – gaminys bus pigus, tačiau labai neatsparus išoriniam poveikiui.

Atsparumas vandeniui. Jeigu gaminio etiketėje nurodyta, kad atsparumas vandeniui viršija 1000 milimetrų, tokia palapinė labiausiai tiks paprastai iškylai į gamtą. Į sunkius ir ilgus žygius išsiruošę keliautojai renkasi palapines, kurių atsparumas – iki 4000 milimetrų kritulių.

Siūlės. Palapinės kokybė priklauso ir nuo patikimai susiūtų siūlių. Tai įvertinti galima lygiai taip pat, kaip apžiūrinėjant drabužį. Geros palapinės bruožas – specialia juosta užklijuotos tento ir dugno siūlės.

Užtrauktukai. Pirkdami palapinę patikrinkite ir užtrauktuko kokybę: kai rankomis tempiate dvi sujungtas audinio dalis, sujungimo vietoje užtraukimas neturėtų išsiskirti.

Ventiliacija ir apsauga nuo vabzdžių. Pirkdami įsitikinkite, kad ventiliacijos angos išorėje apsaugotos nuo lietaus. Svarbu ir tinklelis, kad vabzdžiai negalėtų įskristi į palapinės vidų. Taip pat patikrinkite, ar angas įmanoma atidaryti ir uždaryti neišlendant iš palapinės.

3-4vietės palapinės ypatumai. Pernakvoti porą naktų žmogui užtenka pusės metro pločio palapinės ploto. Tačiau pailsėti tokiomis sąlygomis neįmanoma. Jeigu iškylautojai ketina gamtoje praleisti ilgesnį laiką, reikėtų erdvesnės poilsio vietos.

Jeigu palapinė skirta 3–4 iškylautojams, praverčia du prieangiai ir tiek pat išėjimų, mat naktį ieškant vienintelių palapinės durų kyla pavojus užlipti ant miegančio bendražygio.

Didelėse palapinėse esantys prieangiai labai naudingi daiktams susidėti – jie nesušlaps užėjus lietui.

Formos. Dažniausiai pasitaiko tunelinės ir kupolinės palapinių formos. Tunelinės yra patogesnės, nereikia galva brūžinti į palapinės viršų. Tačiau jas lengviau nuverčia stiprus vėjas. Kupolinės, mažiau patogios, tačiau išstovi net per didžiausias audras ir yra labai lengvai pastatomos.

Kainos. Specialistai skaičiuoja, kad viena vieta palapinėje kainuoja apie 100 litų. Tad jei pirksite dvivietę, nusiteikite išleisti apie 200 litų, trivietę – 300 litų ir t. t. Brangesnė palapinė bus ilgaamžiškesnė, taip pat tikėtina, kad ji bus atsparesnė lietui ir vėjo gūsiams.

Pigiausios dvivietės palapinės 2011 metų vasarą prekybos centruose buvo parduodamos po 150–170 litų, jos svėrė 2–3 kilogramus. Brangiausių 4 ar 6 vietų palapinių kaina siekė net 1300 litų, toks nešulys svėrė 12–14 kilogramų.

Žinai daugiau gerų patarimų, kaip pasirinkti palapinę? Pasidalink su kitais!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.